Cum sa tratam alergiile in mod natural
Generalitati
SusIn cazul in care suferiti de alergii sezoniere (in fiecare primavara si toamna), multi specialisti recomanda sa aveti incredere in remediile naturale. Fie ca este vorba despre mult-asteptata trecere de la iarna la primavara sau de transformarea verii in toamna, pentru multi, schimbarea anotimpurilor inseamna mai mult decat planuri de vacanta si o garderoba noua: poate fi inceputul sezonului alergiilor.
Stranut, tuse, respiratie suieratoare, secretii nazale apoase, mancarime, lacrimare, ochi rosii - acestea sunt doar cateva dintre simptomele pe care majoritatea celor alergici le experimenteaza in fiecare an, pe masura ce polenul se face simtit in aer.
Adesea, rezolvarea sau ameliorarea simptomelor se poate face doar cu o vizita la farmacie, unde sunt puse la dispozitie o gama larga de medicamente alopate. Cu toate acestea, pentru un numar tot mai mare de persoane alergice, cele mai multe alternative pentru tratarea alergiilor sunt oferite de Mama Natura.
Avantajul acestor tratamente este ca reactiile adverse sunt mai reduse fata de utilizarea produselor alopate.
Cuprins articol
Remedii naturale
SusUtilizarea produselor naturiste poate fi utila mai ales in alergiile usoare si poate fi considerata tratament adjuvant in cazul alergiilor grave. Specialistii recomanda folosirea in siguranta a produselor naturale pentru stoparea alergiilor, considerand ca ar fi o alternativa accesibila oricui, dar in anumite conditii.
Intr-un studiu realizat de cercetatorii elvetieni, s-a demonstrat ca efectul unui preparat din brusture, consumat de patru ori pe zi, a fost la fel de eficient ca al unui medicament antihistaminic, fara ca reactia binecunoscuta de somnolenta sa se instaleze.
In alt studiu, specialisti in alergii si imunologie, au confirmat rolul brusturelui in reprimarea simptomelor alergice.
Alte suplimente naturale, pe baza de plante, care ar putea fi utilizate in alergii sunt urzica si goldenseal (atentie, acest produs nu este recomandat copiilor) care au, in primul rand, un puternic efect tonic.
O tehnica recomandata de medici, cu rol in diminuarea manifestarilor rinitei alergice, ar fi spalarea foselor nazale cu solutie salina, cu ajutorul unui spray nazal.
Printre produsele naturale care contribuie la atenuarea acestor simptome sezoniere se numara si semintele de struguri, care contin un tip de flavonoid, quercetina, care actioneaza benefic mai ales in combinatie cu vitamina C.
S-a demonstrat stiintific faptul ca quercetina poate controla eliberarea de histamina si a altor substante chimice care provoaca reactiile alergice.
Incercati sa va orientati atentia de la medicina clasica spre bucataria dvs.: veti putea descoperi remedii contra alergiilor, sub forma de alimente condimentate sau fierbinti.
Motivul: specialistii sustin ca acestea ajuta la usurarea respiratiei, prin fluidificarea secretiilor nazale (odata fluidificate, mucozitatile pot fi eliminate mai usor, iar nasul curatat fara probleme). Printre condimentele recomandate in acest scop, se enumera piperul rosu, ghimbirul fierbinte, schinduful, ceapa si usturoiul.
De evitat!
Ce nu ar trebui sa mananci este mai important decat ce mananci, intrucat intoleranta alimentara este, in general, strans legata de alergiile sezoniere.
Acesta este motivul pentru care trebuie acordata o atentie deosebita dietei, pentru a se exclude orice aliment care pare sa provoace chiar si o usoara sensibilitate (urticarie, diaree, crampe etc.). Prin aceasta grija, se usureaza povara sistemului imunitar care poate reduce mai usor impactul provocat de alergii.
Conform unor studii, ar trebui sa evitati sa consumati pepene galben, banane, castraveti, seminte de floarea soarelui, musetel si orice supliment pe baza de echinaceea, daca suferiti de alergii la rugina sau polen.
Alergiile din locuinta
SusIn cazul in care, desi suferiti de alergii sezoniere, va petreceti mai mult timp in interior decat afara, vinovat ar putea fi aerul conditionat. Specialistii considera ca acesta poate mentine sau chiar introduce praf iritant sau polen in spatiul in care iti desfasori activitatea zilnica.
Totusi, s-a demonstrat ca nici macar un aparat pentru purificat aerul nu are vreun efect pozitiv asupra simptomelor, odata ce alergia este in curs de manifestare. De ajutor ar fi un filtru de hartie aplicat la aerul conditionat, atunci cand polenul se afla in aer in concentratii mari.
Terapii complementare
SusAlaturi de tratamentele naturale, alergiile sunt reduse semnificativ de interventia medicinii chineze, si anume de acupunctura. Aceasta este bazata pe ideea ca stimularea unor puncte din afara organismului poate determina reactii in interiorul acestuia, avand rol de activare a sistemului imunitar, pentru ca acesta sa lupte impotriva alergenilor.
Un alt studiu, realizat pe un lot de 26 de pacienti cu febra fanului, a dovedit eficienta acupuncturii, care a redus simptomele in toate cele 26 de cazuri, fara efecte secundare. Acupunctura poate fi utila mai ales in cazul pacientilor care sufera de alergii multiple si care suprasolicita sistemul imunitar prin expunerea la factori iritanti multipli.
Precautii
SusDesi multe dintre tratamentele oferite de medicina complementara pot obtine rezultate in tratarea alergiilor, specialistii avertizeaza totusi ca natural nu inseamna intotdeauna mai bine sau mai sigur.
Trebuie sa se tina seama de supradozajul care poate sa apara chiar si la cele mai blande preparate. De asemenea, supradozajul sau reactiile adverse, toxice, pot sa apara daca tratamentul este urmat neadecvat sau o lunga perioada de timp.
Important este sa nu se combine tratamentul alopat cu remediile naturiste fara acordul medicului. De exemplu, daca medicul recomanda antihistaminice si, in plus, pacientul intervine, fara recomandare medicala, cu substante naturale cu proprietati antihistaminice, efectul nu va fi cel dorit.
Daca alergiile sunt moderate spre severe, nu ar trebui ca o persoana sa incerce sa se trateze singura, intrucat chiar si cele mai (aparent) inofensive substante naturale ii pot amplifica alergia.
Medicii considera ca fiind cheia succesului - inceperea unui tratament contra alergiilor inainte de declansarea simptomelor acestora: ideal - cu trei saptamani inainte de a incepe sezonul alergiilor.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Alergologie-Imunologie
- Dr. Ioana Pedestru - Spitalul clinic COLTEA
- Dr. Adriana Camuescu - Spitalul clinic NICOLAE MALAXA
- Dr. Gheorghe Murgoci - Sectia de pneumoftiziologie copii X (Institutul MARIUS NASTA)
- Dr. Gabriela Teona David -
Articole recomandate
- Ghid rapid pentru ameliorarea alergiilor
- Febra de fan sau rinita alergica
- Intoleranta si alergiile la alcool
- Cum sa ne protejam ochii in sezonul alergiilor
- Tratamentul alergiilor sezoniere
- Cum sa scapati de semnele ochilor obositi
- 7 remedii naturale pentru ameliorarea durerii
- Ce efecte secundare pot avea somniferele si cum se administreaza corect
- Anafilaxia: alergia amenintatoare de viata