Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Zinnat, tablete

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Zinnat, tablete

Indicatii
Zinnat (Cefuroxime axetil) este un proantibiotic bactericid de uz oral din grupa cefalosporinelor, avand ca substanta activa cefuroxime, care este rezistenta la majoritatea -lactamazelor si avand efect asupra unui larg spectru de germeni grampozitivi si gramnegativi. Este indicat in tratamentul infectiilor produse de germeni sensibili.
Indicatiile includ:
Infectii ale tractului respirator superior: otite medii, sinuzite, tonsilite (amigdalite) si faringite.
Infectii ale tractului respirator inferior: pneumonia, bronsita acuta si exacerbarile acute ale bronsitei cronice.
Infectii ale tractului genitourinar: pielonefrite, cistite si uretrite.
Infectii ale pielii si tesuturilor moi: furunculoze, piodermite si impetigo. Gonoreea, uretrita gonococica necomplicata si cervicita.
Tratamentul bolii Lyme la inceput si prevenirea ulterioara a bolii Lyme tardiva la adulti si copii peste 12 ani.

Doze si mod de administrare
Durata obisnuita a terapiei este de 7 zile (limite 5-10 zile). Pentru absorbtia optimala Zinnat trebuie administrat in timpul mesei.
Adulti: majoritatea infectiilor: 250 mg de doua ori pe zi.
Infectii ale tractului urinar: 125 mg de doua ori pe zi. Pielonefrite: 250 mg de doua ori pe zi.
Infectii usoare si medii ale tractului respirator inferior (ex. bronsita): 250 mg de doua ori pe zi. Infectii mai severe ale tractului respirator inferior sau daca pneumonia este suspectata: 500 mg de doua ori pe zi.
Gonoree necomplicata: o singura doza de 1 g.
Boala lyme la adulti si copii peste 12 ani: 500 mg de doua ori pe zi timp de 20 zile. copii: daca se prefera prescrierea unei doze fixe, atunci doza recomandata pentru majoritatea infectiilor este de 125 mg de doua ori pe zi.
La copii in varsta de peste 2 ani cu otita medie, sau unde este cazul, cu infectii mai severe, doza este de 250 mg de doua ori pe zi, pana la maxim 500 mg pe zi.
Nu exista date clinice disponibile despre utilizarea Zinnat la copii sub varsta de 3 luni. La copii este de preferat ajustarea dozajului in concordanta cu varsta sau greutatea. Doza la copii cu varsta cuprinsa intre 3 luni si 12 ani este de 10 mg/kg de doua ori pe zi pentru majoritatea infectiilor, pana la un maxim de 250 mg/zi.
In otita medie sau infectii mai severe doza recomandata este de 15 mg/kg de doua ori pe zi, pana la maxim 500 mg pe zi.
Urmatoarele tabele, divizate pe grupe de varsta si greutate, servesc ca model pentru administrarea mai simpla a linguritelor etalonate (5 ml) pentru suspensia multidoza de 125 mg/5 ml sau 250 mg/5 ml si pliculete cu doza unica de 125 mg sau 250 mg.
Pentru majoritatea infectiilor: dozajul de 10 mg/kgc si doza in mg(de doua ori/zi).
Cefuroxime este de asemenea disponibil sub forma de sare de sodiu (Zinacef) pentru administrare parenterala. Aceasta permite ca terapia parenterala cu cefuroxime sa fie urmata de terapia orala in situatiile in care o schimbare de la terapia parenterala la cea orala este clinic indicata.

Compozitie
Zinnat tablete 125 mg: albe, acoperite cu pelicula, in forma de capsula; tabletele au pe o parte stantat "GLAXO" iar pe cealalta "125". Fiecare tableta contine 125 mg cefuroxime sub forma de cefuroxime axetil.
Zinnat tablete 250 mg: albe, acoperite cu pelicula, in forma de capsula; tabletele au pe o parte stantat "GLAXO", iar pe cealalta "250". Fiecare tableta contine 250 mg cefuroxime sub forma de cefuroxime axetil.
Zinnat tablete 500 mg: albe, acoperite cu pelicula, in forma de capsula; tabletele au pe o parte stantat "GLAXO", iar pe cealalta "500". Fiecare tableta contine 500 mg cefuroxime axetil.
Linguritele etalonate (5 ml) pentru suspensia multidoza de 125 mg/5 ml sau 250 mg/5 ml.
Pliculete cu doza unica de 125 mg sau 250 mg.

Contraindicatii
Pacienti cu hipersensibilitate cunoscuta la antibiotice din clasa cefalosporinelor.

Masuri de precautie
In general cefalosporinele se pot administra fara riscuri la pacientii cu hipersensibilitate la peniciline, desi au fost raportate reactii incrucisate. Este necesara o atentie speciala in cazul pacientilor care au avut reactii anafilactice la peniciline. Asemeni altor antibiotice, folosirea prelungita a cefuroxime axetil poate determina dezvoltarea unor microorganisme non-susceptibile (ex. candida, Enterococi, clostridium difficile), ceea ce necesita intreruperea tratamentului. in urma tratamentului cu antibiotice cu spectru larg, exista posibilitatea aparitiei colitei pseudo-membranoase; de aceea, la pacientii care dezvolta forme severe de diaree in timpul tratamentului sau imediat dupa tratament, trebuie sa se ia in considerare si acest diagnostic.
Sucroza, continuta in Zinnat Suspensie si granule, trebuie luata in considerare in cazul bolnavilor diabetici care trebuie sfatuiti competent. Reactia Jarisch-Herxheimer a fost observata in urma tratamentului cu Zinnat a bolii Lyme. Rezulta direct din activitatea bactericida a Zinnat asupra microorganismului cauzal al bolii Lyme, spirocheta Borrelia burgdorferi. Pacientii trebuie asigurati ca aceasta este o autolimitare comuna si uzuala, consecutiva tratamentului cu antibiotice a bolii Lyme.
Sarcina si alaptare: nu exista dovezi experimentale despre efectul embriopatic sau teratogen atribuite produsului dar, ca si alte medicamente, trebuie administrat cu prudenta in primele luni de sarcina. Cefuroxime se excreta in laptele matern si deci sunt necesare precautii cand tratamentul este administrat femeilor care alapteaza.

Reactii adverse
Reactiile adverse sunt in general usoare si tranzitorii. Ca si in cazul altor cefalosporine, s-au semnalat cazuri rare de eritem polimorf, sindrom Steven-Johnson, necroliza toxica a epidermului (necroliza exantematica) si reactii de hipersensibilitate, inclusiv rash cutanat, urticarie, prurit, febra medicamentoasa, boala serului si extrem de rar reactii anafilactice. O mica parte dintre pacientii tratati cu cefuroxime au prezentat tulburari digestive, inclusiv diaree, greturi si varsaturi. Ca si in cazul altor antibiotice cu spectru larg, s-au semnalat cazuri rare de colita pseudomembranoasa. A fost raportata si cefaleea. Se mentioneaza in cursul tratamentului eozinofilie si cresteri tranzitorii ale enzimelor hepatice ALT (SGPT), AST (SGOT) si LDH. Au fost raportate foarte rar trombocitopenia si leucopenia (uneori importanta). Ca si in cazul altor cefalosporine s-au semnalat cazuri rare de icter. Cefalosporinele ca si clasa tind sa fie absorbite la suprafata membranei celulare a eritrocitelor si reactioneaza cu anticorpii direct impotriva medicamentului producand testul Coombs pozitiv (determinarea grupului sanguin poate fi dificila din cauza unei reactii incrucisate) si foarte rar anemie hemolitica.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva

Gasesti in Comunitate

  • Tratament pt tusa

    Buna..fetita de 8ani la care ii curge nasul de o luna cu mucus alb,galben,tusa productiva ,FARA FEBRA.am facut analize de sange,exudate,urina,examen copro,consultatie la plamani..toate au iesit bine,dar tot nu am scapat de raceala sau viroza.A avut o saptamana tratament prima saptamana susp...

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter