Zinnat, granule pentru suspensie orala
Informatii prospect Zinnat, granule pentru suspensie orala
Ce este Zinnat si pentru ce se utilizeaza
Administrare interna: angine, faringite, amigdalite, otite medii acute la copii.
Administrare injectabila: infectii ale tractului respirator, tractului urinar, infectii ORL, infectii ale pielii si ale tesuturilor moi, infectii osteo-articulare, infectii obstetricale si ginecologice, gonoree, septicemie, meningite produse de microorganisme sensibile. Profilaxia infectiilor chirurgicale.
De asemenea, Zinnat poate fi utilizat pentru tratamentul bolii Lyme (o infectie transmisa de paraziti denumiti capuse).
Doze si mod de administrare
Oral: Copii si sugari mai mari de 3 luni: 20-30 mg/kg/zi (max. 500 mg/ zi) in doua prize; dupa mese. adulti: 250-500 mg la 12 ore.
Injectabil: adulti si adolescenti (peste 12 ani): 750-1500 mg la intervale de 8 ore, Injectabil intramuscular sau intravenos (solutia); max. 6 g zilnic. Sugari si copii: 30-240 mg/kg/zi, fractionat in 3-4 injectii. Nou-nascuti: 30-100 mg/kg/zi, fractionat in 2-3 adm.
Gonoree: Injectabil intramuscular o doza unica de 1500 mg. Tratament trebuie continuat cel putin 3 zile dupa scaderea febrei si disparitia celorlalte simptome. La pacientii cu insuficienta renala doza trebuie redusa.
Atentionari si precautii
Prudenta la pacientii alergici la peniciline. La bolnavii cu insuficienta renala doza se adapteaza in functie de clearance-ul creatininei. Se recomanda supravegherea functiei renale cand se asociaza cu antibiotice aminoglicozidice, diuretice cu actiune intensa sau cu alte medicamente cu potential nefrotoxic. Poate determina selecaionarea de tulpini bacteriene rezistente. In timpul tratamentului poate sa apara diaree severa si persistenta (impune intreruperea administrarii); trebuie suspectata colita pseudomembranoasa.
Prudenta la pacientii cu tendinta la retentie hidrosalina, la pacientii diabetici si la copii sub 3 luni. Poate modifica rezultatele dozarii glucozei in urina (prin metode reducatoare) si poate pozitiva testul Coombs. Precautie la femei insarcinate, in special in primul trimestru, si in perioada de alaptare.
Nu utilizati Zinnat
- daca sunteti alergic (hipersensibil) la oricare dintre antibioticele din clasa cefalosporinelor sau la oricare dintre celelalte componente ale Zinnat.
- daca ati avut vreodata o reactie alergica severa (hipersensibilitate) la orice alt tip de antibiotic betalactamic (peniciline, monobactami si carbapeneme).
In cazul in care considerati ca aceste situatii sunt valabile pentru dumneavoastra, nu luati Zinnat pana nu discutati cu medicul dumneavoastra.
Utilizarea altor medicamente
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre medicamentele eliberate fara prescriptie medicala:
Medicamentele utilizate pentru a reduce cantitatea de acid din stomac (de exemplu, antiacide utilizate pentru tratamentul arsurilor in capul pieptului) pot influenta actiunea Zinnat.
Probenecid
Anticoagulante orale
Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati un astfel de medicament.
Contraceptive orale
Zinnat poate reduce eficacitatea contraceptivelor orale. Daca luati contraceptive orale pe durata tratamentului cu Zinnat trebuie sa utilizati si o metoda de contraceptie de tip bariera (cum sunt prezervativele). Cereti sfatul medicului dumneavoastra.
Sarcina si alaptarea
Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.
Spuneti medicului inainte de a lua Zinnat:
- daca sunteti gravida, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida
- daca alaptati
Medicul va lua in considerare beneficiul administrarii Zinnat pentru dumneavoastra si riscul pentru copilul dumneavoastra.
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Zinnat va poate cauza ameteli si alte reactii adverse care va pot afecta capacitatea de atentie. Nu conduceti vehicule sau nu folositi utilaje decat daca va simtiti bine.
Informatii importante privind unele componente ale Zinnat
Suspensia Zinnat contine zahar (sucroza). Trebuie sa tineti cont de acest aspect in dieta dumneavoastra daca aveti diabet zaharat.
Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.
Suspensia Zinnat contine si aspartam, care este o sursa de fenilalanina si de aceea poate fi daunator.
Daca aveti intoleranta la aspartam sau daca aveti fenilcetonurie (FCU): discutati cu medicul dumneavoastra daca puteti lua Zinnat.
Pacienti cu probleme ale rinichilor
Daca aveti o problema a rinichilor, medicul dumneavoastra va poate modifica doza. Discutati cu medicul dumneavoastra daca sunteti in aceasta situatie.
Daca ati utilizat mai mult Zinnat decat trebuie
Daca luati mai mult Zinnat decat trebuie este posibil sa prezentati tulburari neurologice, mai precis
este posibil sa existe o probabilitate mai mare de a prezenta convulsii. Nu amanati. Adresati-va imediat medicului dumneavoastra sau mergeti la departamentul de urgente al celui mai apropiat spital. Daca este posibil, aratati-le cutia de Zinnat.
Daca ati uitat sa utilizati Zinnat
Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata. Luati doza urmatoare la ora obisnuita. Nu opriti administrarea Zinnat fara recomandare.
Daca incetati sa luati Zinnat
Este important sa luati ciclul complet de tratament cu Zinnat. Nu opriti administrarea acestuia decat la recomandarea medicului dumneavoastra - chiar daca va simtiti mai bine. Daca nu luati tratamentul complet, este posibil ca infectia sa apara din nou.
Reactii adverse posibile
Ca toate medicamentele, Zinnat poate determina reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Un numar mic de persoane tratate cu Zinnat prezinta o reactie alergica sau o reactie la nivelul pielii potential grava. Simptomele acestor reactii includ:
- reactie alergica severa. Semnele includ eruptie in relief pe piele insotita de mancarimi, umflare, uneori a fetei sau gurii care poate cauza dificultati la respiratie
- eruptii tecatoare pe piele, care pot forma vezicule cu aspect de mici tinte (un punct central intunecat inconjurat de o zona mai deschisa la culoare si cu margini circulare inchise la culoare)
- eruptie pe piele, extinsa, cu vezicule si exfoliere a pielii (Acestea pot fi semne ale sindromului Stevens-Johnson sau ale necrolizei epidermice toxice)
- infectii fungice. Medicamentele ca Zinnat pot determina dezvoltarea excesiva a ciupercilor (Candida) in organism, fapt care poate cauza infectii fungice (cum este candidoza orala). Probabilitatea de aparitie a acestei reactii adverse este mai mare in cazul in care luati Zinnat o perioada lunga de timp.
- diaree severa (colita pseudomembranoasa). Medicamentele ca Zinnat pot determina inflamatie a colonului (intestinului gros), care determina diaree severa, de obicei cu eliminare de sange si mucus, durere de stomac, febra
- reactie Jarisch-Herxheimer. Este posibil ca la unii pacienti sa apara crestere a temperaturii (febra), frisoane, dureri de cap, dureri musculare si eruptii trecatoare pe piele pe durata tratamentului cu Zinnat pentru boala Lyme. Aceasta este cunoscuta ca reactie Jarisch-Herxheimer. De obicei simptomele persista cateva ore pana la maximum o zi.
Adresati-va imediat unui medic sau unei asistente medicale in cazul aparitiei oricaruia dintre aceste simptome.
Reactii adverse frecvente
Acestea pot afecta pana la 1 din 10 persoane:
- infectii fungice (cum este cea cu Candida)
- cefalee
- ameteli
- diaree
- greata
- durere de stomac.
Reactii adverse frecvente care pot sa apara la analizele de sange:
- o crestere a numarului unui tip de celule albe din sange (eozinofilie)
- o crestere a valorilor enzimelor hepatice.
Reactii adverse mai putin frecvente
Acestea pot afecta pana la 1 din 100 de persoane:
- stare de rau (varsaturi)
- eruptii trecatoare pe piele.
Reactii adverse mai putin frecvente care pot sa apara la analizele de sange:
- reducere a numarului de trombocite din sange (celule care ajuta la coagularea sangelui)
- reducere a numarului de celule albe din sange
- rezultate pozitive ale testului Coombs.
Alte reactii adverse
Au aparut la un numar foarte mic de persoane, insa frecventa acestora nu este cunoscuta cu precizie:
- diare severa (colita pseudomembranoasa)
- reactii alergice
- reactii la nivelul pielii (inclusiv reactii severe la nivelul pielii)
- temperatura mare (febra)
- ingalbenire a albului ochilor sau a pielii
- inflamatie a ficatului (hepatita).
Reactii adverse care pot sa apara la analizele de sange: distrugere prea rapida a celulelor rosii din sange (anemie hemolitica).
Daca vreuna dintre reactiile adverse se agraveaza sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Cum se pastreaza Zinnat
Nu utilizati Zinnat dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj, dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
A se pastra la temperaturi sub 30 grade C, in ambalajul original, pentru a fi ferit de umiditate si lumina.
Pentru suspensia reconstituita:
A se pastra la 2-8 grade C (la frigider). A se utiliza in maxim 10 zile.
A nu se lasa la vederea si indemana copiilor.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.
Informatii suplimentare
Ce contine Zinnat
Substanta activa continuta in 5 ml suspensie este cefuroxima 125 mg sub forma de cefuroxima axetil 150 mg.
Celelalte componente sunt: acid stearic, zahar, aroma Tutti frutti 51880/AP 05: 51*, acesulfam potasic (E 950), aspartam (E 951), povidona K30, guma xantan.
*Contine: substante aromatizante identice cu substantele naturale, preparate de aromatizare, maltodextrina, propilenglicol (E 1520), alfa-tocoferol (E 307).
Cum arata Zinnat si continutul ambalajului
Zinnat se prezinta sub forma de granule care curg usor, de culoare alba pana la aproape alba.
Suspensia reconstituita este de culoare alba pana la slab galbuie.
Este disponibil in cutii cu:
- un flacon din sticla bruna, prevazut cu sistem de inchidere securizat pentru copii si membrana de sigilare, continand granule pentru 50 ml suspensie orala.
- o masura dozatoare (gradata la 20 ml), pentru masurarea volumului de solvent (apa fiarta si racita) folosit la prepararea suspensiei
- o lingurita dozatoare a 5 ml, pentru administrarea suspensiei reconstituite.
Fabricantul
GLAXO OPERATIONS UK LTD.
trading as GLAXO WELLCOME OPERATIONS,
Harmire Road, Barnard Castle, DL 12 8 DT, Marea Britanie
Atentie
Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.
Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.
Citeste si
Arhiva-
Informatii despre sanatatea orala
Generalitati Sanatatea orala se refera la gura, care include dintii, gingiile, maxilarul si tesuturile adiacente. Grija pentru sanatatea orala poate preveni aparitia afectiunilor orale, mai ales ca nivelul starii de sanatate orala poate influenta sanatatea intregului...citeste mai mult
-
Vaccinarea antipoliomielita (vaccinare inclusa in programul national de imunizari)
Generalitati Vaccinul antipoliomielitic viu atenuat (VPOT) Vaccinarea antipoliomielita face parte din programul narional de imunizari. Profilaxia poliomielitei se face cu doua tipuri de vaccin: un vaccin cu administrare orala (VPOT) si unul cu administrare...citeste mai mult
-
Tu stii sa te speli corect pe dinti? Reguli esentiale pentru o igiena orala sanatoasa
Igiena orala nu inseamna doar periajul dintilor dimineata si seara. Curatarea corecta a danturii presupune mai multe aspecte. Nerespectarea lor duce adesea la aparitia cariilor si, in timp, la afectiuni dentare mai grave, precum gingivita sau, mai rau, parodontoza....citeste mai mult
-
Cancerul oral
Generalitati Cancerul oral este un subtip al cancerului capului si gatului si se poate dezvolta in orice zona a cavitatii orale sau orofaringiene. Cel mai des cancerul oral debuteaza la nivelul limbii sau a planseului bucal. Aproape toate cazurile de cancer oral sunt...citeste mai mult
Gasesti in Comunitate
-
Zinnatul in lauzie
Doresc sa stiu daca zinnatul este permis in timpul lauziei. Cat de mult afecteaza nou-nascutul si ce trebuie sa fac.
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter