Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Zantac, injectabil

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Zantac, injectabil

Compozitie
Fiole de 2 ml: contin 50 mg ranitidina (clorhidrat) in 2 ml solutie apoasa, pentru administrare i.v. si i.m. 

Actiune trapeutica
Zantac actioneaza ca antagonist al receptorilor histaminici de tip H2, avand un efect intens si rapid. Inhiba secretia gastrica acida bazala si stimulata, reducand atat volumul cat si continutul in acid si pepsina al secretiei.

Indicatii
Zantac injectabil este indicat pentru tratamentul ulcerului duodenal, ulcerului gastric benign, ulcerului postoperator, esofagitei de reflux si sindromului zollinger-ellison, precum si in urmatoarele situatii cand se urmareste reducerea secretiei gastrice si a debitului acid: profilaxia hemoragiilor gastrointestinale la pacienti in stare grava (ulceratii de stres), profilaxia hemoragiilor recurente la pacientii cu ulcer (duodenal sau gastric) hemoragic, si inainte de anestezia generala la pacientii cu risc de aspiratie acida, mai ales in obstetrica, la pacientele aflate in travaliu (sindromul Mendelson). In anumite cazuri sunt recomandate si tabletele de Zantac.

Doze si mod de administrare
adulti: Zantac injectabil poate fi administrat fie in injectie i.v. lenta (peste 2 minute), 50 mg diluat intr-un volum de 20 ml, care se repeta la 6 pana la 8 ore; fie in perfuzie cate 25 mg/ora timp de 2 ore, perfuzia repetandu-se la 6 pana la 8 ore; fie ca injectii i.m. de 50 mg (folosind fiole de 2 ml) la fiecare 6-8 ore.
In profilaxia hemoragiilor produse de ulceratiile de stres la pacientii aflati in stare grava sau in profilaxia hemoragiei recurente la pacientii cu ulcer duodenal sau gastric hemoragic, administrarea parenterala poate continua pana la inceperea alimentatiei orale. La pacientii la care se considera ca mai exista un grad de risc, se administreaza in continuare Zantac tablete 150 mg de doua ori pe zi.
Pentru profilaxia sindromului Mendelson (sindromul de aspiratie acida), se administreaza 50 mg i.m. sau i.v. lent (peste 2 minute) cu 45 pana la 60 minute inainte de anestezia generala.
Copii: nu s-a evaluat inca administrarea la copii.
Insuficienta renala: acumularea ranitidinei poate aparea la bolnavii cu functie renala deficitara (clearance la creatinina sub 50 ml/minut). La asemenea pacienti se recomanda administrarea de Zantac in doze de 25 mg .

Contraindicatii
Ranitidina este contraindicata la pacientii cunoscuti cu hipersensibilitate la medicament.

Masuri de precautie
Tratamentul cu antagonisti ai receptorilor histaminici H2 poate masca simptomele carcinomului gastric si poate intarzia astfel stabilirea diagnosticului. In consecinta, cand se suspicioneaza un ulcer gastric, posibilitatea unui proces malign trebuie exclusa inainte de inceperea tratamentului cu Zantac.
Ranitidina traverseaza placenta si este eliminata in laptele de mama. Ca si alte medicamente, Zantac va fi prescris gravidelor si mamelor care alapteaza numai daca este strict necesar.
Ranitidina este eliminata pe cale renala, astfel incat concentratia serica este crescuta la pacientii cu insuficienta renala severa. In aceste situatii, dozele vor fi ajustate in functie de gradul insuficientei renale, dupa cum s-a aratat anterior.
Rareori s-a semnalat bradicardie asociata cu administrarea rapida a injectiilor de Zantac, mai ales in cazul pacientilor cu tulburari ale ritmului cardiac.
Nu se vor mari vitezele recomandate de administrare. La administrarea unor doze mai mari decat cele recomandate pentru antagonistii H2 s-a constatat o crestere a enzimelor hepatice cand tratamentul a durat mai mult de 5 zile. Putine rapoarte clinice sugereaza ca ranitidina ar putea determina atacuri acute de porfirie; astfel, se recomanda evitarea administrarii de ranitidina la pacientii cu porfirie in antecedent.

Reactii adverse
Pot aparea modificari tranzitorii si reversibile ale testelor functionale hepatice. Au fost raportate ocazional hepatite reversibile (forme hepatocelulare, hepatocanaliculare sau mixte) cu sau fara icter. Rareori s-a raportat pancreatita acuta.
In cateva cazuri au aparut modificari hematologice (leucopenie si trombocitopenie) reversibile. Rareori agranulocitoza sau pancitopenie, uneori insotite de hipoplazie medulara.
Reactii de hipersensibilitate (urticarie, angioedem, febra, bronhospasm, hipotensiune, soc anafilactic) au fost rareori semnalate dupa administrare parenterala sau orala. Aceste reactii au aparut ocazional dupa o singura doza.
Rareori a aparut bradicardie si asistolie.
Cefalee, uneori severa si vertij au fost semnalate la un numar mic de pacienti. Rareori apar cazuri de confuzie reversibila si halucinatii, predominant la pacientii in stare grava si la varstnici. Exista si unele date privitoare la scaderea reversibila a acuitatii vizuale, sugerand o tulburare de acomodare.
Rareori s-au semnalat eruptii cutanate, artralgie, mialgie.
Nu s-au raportat interferente clinic semnificative cu functiile endocrine sau gonadale.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Preparatele injectabile cu botox

    Generalitati Botoxul este un binecunoscut brand pentru un medicament ce contine toxina botulinica de tip A. Toxina este produsa de o bacterie care provoaca intoxicatia alimentara numita botulism. Cand este injectat in doze mici, controlate, botoxul nu va...citeste mai mult

  • Contraceptivele injectabile

    Generalitati Contraceptivele injectabile devin o metoda anticonceptionala din ce in ce mai des folosita in intreaga lume. Desi la inceput (anii 1970-1980) era destul de controversata, in prezent se estimeaza ca peste 3% din femeile din Marea Britanie o folosesc....citeste mai mult

  • Celulele stem si incontinenta urinara

    Generalitati Studii recente si trialuri clinice au demonstrat rolul benefic pe care celulele stem il au in ameliorarea simptomatologiei pacientilor suferinzi de incontinenta urinara. Metoda de tratament folosind injectarea celulelor stem implica recoltarea de...citeste mai mult

  • Diabetul si scaderea in greutate: cea mai buna solutie

    Generalitati Pentru persoanele care sufera de diabet, scaderea in greutate poate insemna renuntarea la injectiile cu insulina si la alte medicamente. Construirea unui plan bun de pierdere in greutate pentru o persoana cu diabet se va face impreuna cu un expert. Nu...citeste mai mult

Gasesti in Comunitate

  • Cum opresc durerile !

    Buna-seara:) Intotdeauna am avut oarecare probleme cu stomacul si aveam diferite dureri cand si cand insa in ultima saptamana s-au accentuat. De 7 nopti nu mai dorm, si am niste dureri ingrozitoare. In vara am facut tratament pentru helycobacter insa nu am refacut testul e posibil sa mai am inca....

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter