Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Xolair

Publicat la data de: 03 Noiembrie 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Xolair

Compozitie
Xolair este un medicament care contine substanta activa omalizumab. Este disponibil sub doua forme: sub forma de flacon care contine o pulbere si un solvent din care se obtine o solutie injectabila si sub forma de seringa preumpluta care contine o solutie injectabila. Fiecare flacon si seringa contine 75 sau 150 mg de omalizumab.

Actiune terapeutica
Xolair se utilizeaza pentru imbunatatirea controlului astmului sever persistent cauzat de o alergie. Se utilizeaza ca adjuvant la tratamentul existent pentru astm la pacientii in varsta de 6 ani sau mai mult.
Toti pacientii care primesc xolair trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
- trebuie sa fi avut un rezultat pozitiv la testul cutanat pentru o alergie provocata de un alergen (un stimul care cauzeaza o alergie) din aer, de exemplu acarieni din praful din casa, polen sau mucegai;
- trebuie sa prezinte simptome frecvente in timpul zilei sau sa se trezeasca noaptea din somn;
- trebuie sa fi avut multe „exacerbari” severe ale astmului (agravari ale astmului care necesita tratament de urgenta cu alte medicamente) in ciuda tratamentului cu doze mari de corticosteroizi inhalatori plus un beta2-agonist inhalator cu durata lunga de actiune.
Pacientii in varsta de 12 ani sau mai mult trebuie, de asemenea, sa aiba functie pulmonara redusa (mai putin de 80% fata de normal). Pentru pacientii de toate varstele, tratamentul cu xolair trebuie avut in vedere doar atunci cand astmul este provocat de un anticorp numit imunoglobulina e (ige). Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta.

Indicatii

Substanta activa din Xolair, omalizumabul, este un anticorp monoclonal. Anticorpul monoclonal este un anticorp (un tip de proteina) care are rolul de a identifica si de a se atasa de o structura specifica (un antigen) din organism. Omalizumabul are rolul de a se atasa de imunoglobulina umana E care este produsa in cantitati mari la pacientii cu alergii si care declanseaza o reactie alergica ca raspuns la un alergen. Deoarece se ataseaza de IgE, omalizumab reduce numarul de IgE libere din sange. Aceasta inseamna ca, atunci cand corpul intalneste un alergen, exista mai putine IgE libere care sa produca reactia alergica. Acest lucru contribuie la reducerea simptomelor alergiei, cum ar fi crizele de astm.

Doze si mod de administrare
Tratamentul cu Xolair trebuie inceput de catre un medic cu experienta in tratarea astmului sever persistent. Medicul trebuie sa masoare nivelul de IgE din sangele pacientului inainte de a-i prescrie Xolair. Pacientii cu nivel scazut de IgE probabil ca nu vor beneficia de tratamentul cu acest medicament. Xolair este administrat de catre personalul medical (medic sau asistenta medicala) sub forma de injectie sub piele in umar sau in coapsa, o data la doua sau patru saptamani. Doza de Xolair si frecventa de administrare depind de nivelul de IgE din sange si de greutatea corporala. Doza obisnuita este de 75 pana la 375 mg intr-una pana la trei injectii, iar doza maxima recomandata este de 375 mg o data la doua saptamani. In general, este nevoie de 12 pana la 16 saptamani pentru a se observa beneficiile tratamentului cu Xolair.

Contraindicatii

Xolair nu se administreaza persoanelor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la omalizumab sau la oricare alt ingredient al acestui medicament.

Reactii adverse

Cele mai frecvente reactii adverse sunt durerile de cap si reactiile la locul injectiei, si anume umflaturi, roseata, dureri si mancarime. La copiii cu varste cuprinse intre 6 si 12 ani, cele mai frecvente efecte secundare (observate la mai mult de 1 pacient din 10) sunt durerile de cap si pirexia (febra).

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • 5 cele mai comune boli ale toamnei

    Generalitati Toamna aduce cu sine fluctuatii de temperatura si umiditate dar si schimbarea presiunii atmosferice. Conform cercetatorilor, presiunea atmosferica poate influenta activitatea mentala umana, cauzand schimbari semnificative la nivelul atentiei si memoriei...citeste mai mult

  • Rinita alergica - inflamatia alergica a mucoasei nazale

    Ce este rinita alergica Rinita alergica (adesea supranumita "febra fanului") este o reactie exagerata a sistemului imunitar la particulele inspirate din aer. In mod normal, sistemul imunitar protejeaza corpul impotriva virusurilor si a bacteriilor prin...citeste mai mult

Gasesti in Comunitate

  • Am astm allergic sever SI fac injectii cu xolair?

    Am dureri de oase cap SI lombare am facut proceduri analgezice nu I'm trece durerea am SI tiroida autoinuma SI IG e e 800 fac injectii cu xolair 8 pe Luna de 10 luni doctoru mia spus ca o sa Le fac 5 ani sa ameliorat crizele de astm dar am dureri de oase cap SI lombare va multumesc

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter