Vitamina k3, solutie injectabila
Informatii prospect Vitamina k3, solutie injectabila
Compozitie
1 ml solutie apoasa contine 5 mg menadiona (vitamina K3).
Actiune terapeutica
Menadiona este un antihemoragic de sinteza cu actiune specific antagonista anticoagulantelor de tip cumarinic (dicumarol, trombostop etc.). Stimuleaza sinteza protrombinei si factorilor coagularii (VII, IX si X).
Dupa 3-8 ore de la administrare, protrombina creste suficient pentru producerea hemostazei.
Farmacocinetica: menadiona se concentreaza in ficat unde realizeaza un depozit limitat, suficient pentru cateva saptamani. Se metabolizeaza in ficat si se elimina prin bila si urina.
Indicatii
Hipoprotrombinemia congenitala sau consecutiva administrarii unor preparate de tip cumarinic; carenta de vitamina k din insuficienta hepatica si icterul obstructiv; tulburarile de absorbtie intestinala dupa tratament oral de lunga durata cu antibiotice, sulfamide sau salicilati; intoxicatiile cu warfarina; boala hemoragica a nou-nascutului.
Doze si mod de administrare
Adulti: in urgente cu risc letal se administreaza intravenos, foarte lent, 2-10 mg/zi; in intoxicatia acuta cu cumarinice se pot injecta pana la 40 mg/zi; curativ - intramuscular, 5-40 mg/zi.
Nou-nascuti si sugari cu boala hemoragica: profilactic, intramuscular 0,5-2 mg/zi sau oral 1-2 mg/zi; curativ, intramuscular 1-2 mg/zi.
Contraindicatii
Intoleranta la menadiona (atentie la simptomele de soc).
Masuri de precautie
Hipoprotrombinemia din bolile hepatocelulare raspunde slab sau nu raspunde la tratament cu menadiona; prudenta in administrarea la nou-nascuti si sugari.
Sarcina si alaptare: se poate administra in sarcina si alaptare, respectand dozajul de mai sus.
Interactiuni medicamentoase: solutia injectabila de menadiona nu se amesteca cu alte solutii injectabile sau perfuzabile.
Supradozare:
Simptome: anemie hemolitica, methemoglobinemie, tulburari hepatice si renale.
Reactii adverse
injectarea intravenoasa rapida poate provoca: sudoratie, congestia fetei, senzatie de constrictie toracica, dispnee, cianoza, tahicardie, colaps vascular periferic, sau chiar accidente letale.
La nou-nascuti, in cazuri rare, tratamentul poate cauza hiper-bilirubinemie.
La pacientii cu afectiuni hepatice, injectarea intramusculara repetata poate duce la modificari locale cutanate si subcutanate.
Atentie
Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.
Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.
Citeste si
Arhiva-
6 solutii anti-imbatranire recomandate de dermatologi
Generalitati In plina evolutie tehnologica si medicala, solutiile anti-imbatranire sunt tot mai numeroase si mai accesibile. Medicii dermatologi chiar incurajeaza utilizarea de produse si metode care pot intarzia aparitia semnelor premature de imbatranire si chiar...citeste mai mult
-
Vitaminele esentiale femeilor, indiferent de varsta
Generalitati Daca va numarati printre femeile preocupate de sanatatea lor, cu siguranta deja cunoasteti care sunt necesitatile nutritionale ale organismului dumneavoastra, indiferent de stadiul evolutiv in care se afla. Insa, chiar si in aceste conditii, este bine de...citeste mai mult
-
Mezoterapia – intrebari frecvente
Ce este mezoterapia? Mezoterapia este o ramura medicala care implica injectarea de cantitati minime din anumite extracte naturale, medicamente, vitamine si agenti homeopatici in piele. Are beneficii in eliminarea celulitei, in scaderea in greutate, are efecte...citeste mai mult
-
Terapia cu chelatori
Generalitati Terapia cu chelatori reprezinta un proces chimic in care o solutie sintetica denumita EDTA (acid etilendiaminotetraacetic) este injectata intravenos pentru a elimina metalele grele sau mineralele din organism. A chela inseama a lega, a lua....citeste mai mult
Gasesti in Comunitate
-
Injectii cu gentamicina
Buna am si eu o intrebare:am de facut 12 injectii cu gentamicina,o sa mi le faca cel mai probabil o prietena care a terminat postlicealul si a facut un an jumate practica la un spital judetean!ce spuneti sa ma las pe mana ei?imi este foarte frica pt ca am auzit ca dor,plus ca prietena asta nu are...
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter