Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Vitamina d3, fiole

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Vitamina d3, fiole

Compozitie
1 fiola cu 1 ml de solutie apoasa continand 200 000 U.I. vitamina d3 (colecalciferol).

Actiune terapeutica
Vitamina liposolubila, provenind din precursori de origine animala si vegetala, vitamina d3 intervine in metabolismul calciului si al fosforului; favorizeaza absorbtia intestinala a calciului si indirect a fosforului; stimuleaza formarea si depunerea in oase a fosfatului de calciu (prin activarea fosfatazei) si scade eliminarea urinara a acestuia. La doze mari mobilizeaza calciul din oase crescand concentratia lui in sange si urina. Vitamina D din piele reprezinta o sursa suficienta in conditiile expunerii optime la soare.

Indicatii
Rahitism si tetanie hipocalcemica. Osteoporomalacie.

Doze si mod de administrare
Rahitism si tetanie hipocalcemica:
Profilactic, 200 000-400 000 U.I. la fiecare 6 luni injectabil, pana la varsta de 5 ani.
Curativ, 200 000 U.I. injectabil i.m., o data pe saptamana, 2 saptamani.
Osteoporomalacie: cate 200 000 U.I. injectabil la fiecare 15 zile, timp de 3 luni.

Contraindicatii
Hipercalcemie, hipercalciurie, sarcoidoza, litiaza renala, hipersensibilitate la vitamina d. Se va evita administrarea vitaminei d in timpul sarcinii si al alaptarii. Prudenta in insuficienta renala. La batrani, la bolnavii imobilizati, in hipercolesterolemie, in hipotiroidism nu se administreaza doze mari. In tratamentele cu doze mari repetate, se supravegheaza calcemia si calciuria si se va intrerupe administrarea cand calcemia depaseste valoarea normala, iar calciuria depaseste valoarea de 300-400 mg/24 ore.
Interactiuni medicamentoase:
Tratamentul indelungat cu barbiturice si fenitoina scade eficacitatea vitaminei D (cresc inactivarea metabolica).
Diureticele tiazidice favorizeaza hipercalcemia la hipoparatiroidienii tratati cu vitamina D.
Administrarea impreuna cu digitalice determina un risc crescut de aritmii cardiace prin hipercalcemie si poate micsora eficacitatea blocantelor canalelor de calciu.

Reactii adverse
Doze mari pot provoca fenomene de hiper-vitaminoza: anorexie, greata, voma, hiposalivatie, astenie, cefalee, somnolenta, dureri abdominale, diaree, poliurie cu urina diluata, sudoratie, sete, slabiciune, pierdere in greutate, decalcifierea oaselor, hipercalcemie si hipercalciurie. Ca tratament se va intrerupe administrarea vitaminei D si se va recomanda o dieta bogata in lichide si saraca in calciu. Fenomenele supradozarii pot fi partial antagonizate de corticoizi.


Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Anemia prin deficit de vitamina B12

    Generalitati Anemia prin deficit de vitamina B12 reprezinta o afectiune hematologica care apare in momentul in care nu exista suficienta vitamina in corp. Vitamina B12 (denumita si cobalamina) ajuta la sinteza de eritrocite (globule rosii). Eritrocitele...citeste mai mult

  • Normele privind suplimentele alimentare - ordin 1069/2007

    Ordin nr. 1069 din 19/06/2007 pentru aprobarea Normelor privind suplimentele alimentare Avand in vedere prevederile ARTICOLUL 20 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea productiei, circulatiei si comercializarii alimentelor,...citeste mai mult

  • Top 8 remedii naturale cu lamaie, preparate acasa

    Generalitati Bogata in antioxidanti, vitamina C si alti fitnutrienti pretiosi, lamaia este un ingredient excelent in tratamente naturale homemade pentru ingrijirea pielii si a parului. Acidul citric si acidul malic din lamaie reprezinta o combinatie eficienta in...citeste mai mult

  • Suplimentele nutritionale

    Generalitati Desi in ziua de azi nu am ajuns sa substituim alimentele cu substantele nutritive, asa cum profeteau povestirile stiintifico-fantastice ale secolului al XX-lea, tot mai multi oameni recurg la suplimente urmarind, de regula, sa isi amplifice capacitatile...citeste mai mult

Gasesti in Comunitate

  • Anemia prin deficit de vitamina B12

    Am fost descoperita cu anemie megaloblastica si faceam injectabil o foila pe luna de b12 1000 gama,acum daca nu se mai gasesc in farmacii pot face 5 fiole de b12 50 gama cate o cutie pe saptamana, ajung la aceiasi concentratie.Pot inlociu acest tratament cu tablete?

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter