Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Vitamina c 200, comprimate

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Vitamina c 200, comprimate

Actiune terapeutica
Factor vitaminic cu rol in biogeneza substantei intracelulare, intervine in procesele metabolice de oxidoreducere, in metabolismul glucidelor, proteinelor si grasimilor; actioneaza substitutiv in starile de deficit de acid ascorbic, corectand tulburarile specifice; grabeste vindecarea plagilor, favorizeaza depunerea calciului in oase si vindecarea fracturilor, creste rezistenta capilarelor, mareste rezistenta la infectii. Asociat cu medicamente antianemice continand fier a carui absorbtie o potenteaza.

Indicatii
Profilaxia si tratamentul scorbutului si altor forme de hipovitaminoza C: boli grave, stari febrile prelungite, infectii, interventii chirurgicale. Plagi atone, parodontoza, gingivite, stomatite, osteoporoza, fracturi, hemoragii prin fragilitate capilara, anumite forme de anemie (in asociere cu fierul sau cu acidul folic), methemo-globinemie. Surmenaj, efort fizic prelungit, astenie de primavara. Profilaxia virozei si a gripei.

Doze si mod de administrare
Fiole de 2 ml respectiv 5 ml
Adulti: intramuscular sau intravenos 0,1-1 g/zi.
Copii: intramuscular sau intravenos 0,05-0,30 g/zi.
Comprimate continand acid ascorbic 200 mg.
Adulti: 0,1-1 g/zi 
Copii (in functie de varsta): 0,05-0,30 g/zi.
1 plic cu pulbere efervescenta contine 1 g acid ascorbic:
Adulti: per os 1-2 ori/zi continutul unui plic - 1 g in 150-200 ml apa sau ceai preferabil la masa.
Copii: in functie de varsta 200 mg - 250 mg - 500 mg vitamina C de 1-2 ori/zi.

Contraindicatii
Litiaza renala (tratamente indelungate cu doze mari 1 g/zi, stari de supraincarcare cu fier, la bolnavii cu hemocromatoza, talasemie, deficit de acid folic sau la cei care primesc transfuzii de sange frecvent.

Masuri de precautie
Se impun precautii la persoanele cu gastrita hiperacida sau ulcer gastric, pacientii cu deficienta de G 6 PD, pacientii cu tendinta de litiaza oxalica. Se recomanda evitarea administrarii produsului seara inainte de culcare.

Reactii adverse
Pot sa apara usoare gastralgii si pirozis.
Atentie: la doze mai mari de 2 g/zi produsul interfera in unele teste biologice de dozare a creatininei si glucozei sanguine si urinare.
Rareori diaree, precipitarea oxalatilor si uratilor in urina acida. Injectarea rapida intravenos poate provoca ameteli sau chiar lipotimie.
Interactiuni medicamentoase
Acidul ascorbic poate favoriza precipitarea sulfamidelor in urina. Scade efectele anticoagulantelor orale, fenotiazinelor. Accentueaza efectele adverse ale contraceptivelor orale si estrogenilor la doze de peste 1 g/zi.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Vitamina C in viroza respiratorie

    Generalitati Vitamina C sau acidul ascorbic este o vitamina hidrosolubila esentiala organismului fiind gasita in multe procese de formare a vaselor de sange, cartilajelor, muschilor, oaselor etc . Este un puternic antioxidant avand rolul de a proteja organismul...citeste mai mult

  • Remedii de ajutor pentru a scapa de raceala si gripa

    Generalitati Raceala si gripa prezinta multe simptome asemanatoare, dar sunt afectiuni diferite. Raceala este cauzata de peste 200 de virusuri, gripa autentica este cauzata de virusul gripal. Desi este mai frecventa iarna, raceala poate sa apara oricand in cursul...citeste mai mult

  • Rozaceea

    Generalitati Rozaceea este o afectiune foarte frecventa in populatie ce se caracterizeaza in principal prin aparitia unor zone eritematoase (flush) localizate la nivelul fetei, alaturi de o serie de semne clinice generale ce includ: telangiectazii, eruptii...citeste mai mult

  • Cauzele dezechilibrului florei intestinale

    Generalitati Microbiota intestinala este un termen ce a inlocuit flora intestinala si se refera la totalitatea microorganismelor ce traiesc la nivel intestinal. Daca acest microecosistem este perturbat pot aparea o serie de boli atat la nivel intestinal, cat si in...citeste mai mult

Gasesti in Comunitate

  • Vitamine si minerale

    Buna ziua, Va rog sa imi spuneti care este cel mai complex medicamente care contine vitamine, minerale si antioxidanti pentru prevenirea cancerului de orice tip. De asemenea, daca se poate sa imi spuneti si cum se administreaza acest medicament. Va multumesc anticipat!

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter