Viraferonpeg, stilou injector
Informatii prospect Viraferonpeg, stilou injector
Compozitie
ViraferonPeg este un medicament care contine substanta activa peginterferon alfa-2b. Este disponibil sub forma de pulbere si solvent, din care se prepara o solutie injectabila, si ca stilou injector (pen) preumplut de unica folosinta. Acestea contin intre 50 si 150 micrograme de peginterferon alfa-2b in 0,5 ml.
Indicatii
ViraferonPeg se utilizeaza pentru tratamentul hepatitei c cronice (boala a ficatului cauzata de infectia cu virusul hepatitei c) la pacienti cu varste de cel putin trei ani. La adulti (cu varste de cel putin 18 ani), ViraferonPeg se poate utiliza in cazul pacientilor care nu au fost tratati in trecut sau la care tratamentul anterior a esuat. Se utilizeaza cand virusul hepatitei C este prezent in sange, inclusiv la pacientii care sufera de ciroza hepatica (scleroza a ficatului), dar al caror ficat inca functioneaza si la pacientii care sunt, de asemenea, infectati cu virusul imunodeficientei umane (hiv). La adulti, cel mai bun mod de utilizare a ViraferonPeg este in asociere cu ribavirina (un medicament antiviral), dar poate fi utilizat si in monoterapie daca pacientul nu poate lua ribavirina. La copii si adolescenti (cu varste cuprinse intre 3 si 17 ani), ViraferonPeg se utilizeaza in asociere cu ribavirina. Se administreaza la pacienti care nu au fost tratati in trecut, atat timp cat ficatul acestora inca functioneaza si virusul hepatitei C este prezent in sange. Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta.
Administrare
Tratamentul cu ViraferonPeg trebuie initiat si supravegheat de catre un medic cu experienta in tratarea pacientilor cu hepatita C. ViraferonPeg este administrat o data pe saptamana sub forma de injectie subcutanata. La adulti, se utilizeaza in combinatie cu ribavirina, la o doza de 1,5 micrograme per kilogram de masa corporala, sau in monoterapie, la o doza de 0,5 sau 1,0 micrograme/kg. La copii si adolescenti, doza este de 60 micrograme per metru patrat de suprafata corporala (calculata pe baza inaltimii si greutatii pacientului). Durata tratamentului depinde de starea pacientului si de raspunsul la tratament si variaza intre sase luni si un an. Doza poate necesita ajustari la pacientii care manifesta efecte secundare. Pacientii isi pot autoadministra injectiile dupa ce au fost instruiti in mod corespunzator. Pentru informatii suplimentare, a se consulta prospectul.
Actiune terapeutica
Substanta activa din ViraferonPeg, peginterferonul alfa-2b, apartine clasei de „interferoni”. Interferonii sunt substante naturale produse de organism pentru a-l ajuta sa lupte impotriva atacurilor, cum ar fi infectiile cauzate de virusi. Modul exact in care actioneaza acestia in bolile virale nu este pe deplin inteles, dar se crede ca actioneaza ca imunomodulatori (substante care modifica modul de functionare al sistemul imunitar). De asemenea, pot bloca inmultirea virusilor. Peginterferonul alfa-2b este similar cu interferonul alfa-2b, care este disponibil in Uniunea Europeana (UE) de mai multi ani. In ViraferonPeg, interferonul alfa-2b a fost „pegilat” (atasat de o substanta chimica numita polietilen glicol). Aceasta scade rata de eliminare a substantei din organism si permite administrarea mai putin frecventa a medicamentului. Interferonul alfa-2b din ViraferonPeg este produs prin metoda cunoscuta sub numele de „tehnologia ADN-ului recombinant”: acesta este produs de o bacterie care a primit o gena (ADN), prin care devine capabila sa produca interferon alfa-2b. Substitutul actioneaza in acelasi fel ca interferonul alfa produs in mod natural.
Contraindicatii
ViraferonPeg nu trebuie administrat persoanelor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la orice tip de interferon sau la oricare dintre celelalte componente ale medicamentului. ViraferonPeg nu se administreaza la pacientii cu afectiune medicala severa, probleme hepatice severe, boala tiroidiana necontrolata, epilepsie sau alte probleme ale sistemului nervos central. Medicamentul nu se administreaza pacientilor care au avut o boala cardiaca severa sau o boala autoimuna (o boala cauzata de sistemul propriu de aparare al organismului care ataca tesuturile normale) sau copiilor sau adolescentilor care au avut tulburari psihice severe, in special depresie severa, ganduri de sinucidere sau tentative de sinucidere. Pentru lista completa a restrictiilor, a se consulta prospectul. Intrucat ViraferonPeg este asociat cu efecte secundare precum depresie, pacientii trebuie monitorizati indeaproape in timpul tratamentului. De asemenea, ViraferonPeg este asociat cu pierderi in greutate si un grad redus de dezvoltare la copii si adolescenti. Medicii trebuie sa ia in considerare acest risc atunci cand decid daca sa trateze un pacient inainte de varsta adulta.
Reactii adverse
La adulti, cele mai frecvente efecte secundare ale ViraferonPeg (observate la mai mult de 1 din 10 pacienti) sunt: infectie virala, faringita (dureri de gat), anemie (numar scazut de globule rosii in sange), neutropenie (niveluri scazute de neutrofile, un tip de globula alba), pierderea poftei de mancare, depresie, anxietate, instabilitate emotionala (schimbari de dispozitie), dificultati de concentrare, insomnie, dureri de cap, ameteli, dispnee (dificultati respiratorii), tuse, varsaturi, greata, dureri abdominale (dureri de stomac), diaree, uscaciunea gurii, alopecie (caderea parului), prurit (mancarime), uscaciunea pielii, eruptie cutanata, mialgie (dureri musculare), artralgie (dureri articulare), dureri musculo-scheletice (dureri de muschi si de oase), reactii la locul injectiei, inflamatie la locul injectiei, extenuare (oboseala), astenie (slabiciune), iritabilitate, frisoane, pirexie (febra), boala asemanatoare gripei si pierdere in greutate. La copiii si adolescentii tratati cu ViraferonPeg in combinatie cu ribavirina, efectele secundare au fost similare cu cele de la adulti, insa, la mai mult de 1 din 10 pacienti, a fost observat in plus un grad redus de dezvoltare. Pentru lista completa a efectelor secundare raportate asociate cu ViraferonPeg, a se consulta prospectul.
Atentie
Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.
Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.
Citeste si
Arhiva-
Regulament privind regimul actelor de studii in sistemul de invatamant superior
Capitolul I - Dispozitii generale Publicat in M.Of., Partea I nr. 716 din 23/10/2007 ARTICOLUL 1 Prezentul regulament reglementeaza gestionarea, completarea si eliberarea actelor de studii in sistemul national de invatamant superior. ARTICOLUL 2...citeste mai mult
-
Reactia alergica la muraturi
Generalitati Reactia alergica la muraturi este cel mai adesea provocata de sensibilitatea la mucegai sau sulfiti. Sulfitii sunt substante chimice utilizate ca si conservanti in muraturi si alte alimente gatite si prelucrate. Specialistii estimeaza ca aproximativ 1%...citeste mai mult
-
Cum sa va mentineti ochii sanatosi
Generalitati Ochii sunt folositi in permanenta, de cand ne trezim pana dormim, iar modul in care ii utilizam afecteaza sanatatea lor de-a lungul vietii. Muschii oculari sunt formati dintr-un muschi intern, muschiul ciliar care inconjoara cristalinul si sase muschi...citeste mai mult
-
Artrita juvenila reumatoida
Generalitati Artrita reumatoida juvenila (ARJ) pe care o gasim cateodata sub denumirea de artrita juvenila cronica este o boala a copilariei ce duce la inflamarea si edematierea articulatiilor care sunt adesea intepenite si dureroase. ARJ afecteaza aproximativ...citeste mai mult
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter