Vibrocil spray nasal, solutie exerna
Informatii prospect Vibrocil spray nasal, solutie exerna
Compozitie
Picaturi nazale, spray nazal:
Principii active: dimetinden maleat 0,25 mg, fenilefrina 2,5 mg; aromatizanti; conservanti: clorura de benzalconiu; excipienti ad solutie pentru 1 ml.
Gel nazal:principii active: dimetinden maleat 0,25 mg, fenilefrina 2,5 mg; aromatizanti; conservanti: clorura de benzalconiu; excipienti ad gel pentru 1 g.
Actiune terapeutica
Vibrocil curata nasul respectand fiziologia cililor vibratili si a mucoasei nazale. Prin actiunea sa selectiva asupra receptorilor alfa 1-adrenergici ai sistemului venos cavernos al mucoasei nazale, fenilefrina exercita un efect vasoconstrictor bland care permite o decongestie rapida si durabila. Dimetindenul maleat, un antihistaminic anti H1, este o substanta antialergica eficace in doze mici si bine tolerata.
Indicatii
Raceli, rinite acute si cronice, rinite alergice sezoniere (febra fanului) si nesezoniere, sinuzite acute si cronice, ingrijire pre- si postoperatorie. Adjuvant in otite medii acute. Vibrocilul gel se recomanda in special in cazuri de mucoasa nazala uscata, cruste ori sechele ale traumatismelor nazale, precum si pentru a mentine nasul curat in timpul noptii.
Doze si mod de administrare
Picaturi: dupa suflarea nasului, se aplica de 3-4 ori pe zi in fiecare nara:
Copii sub 1 an: o picatura, preferabil inaintea meselor.
Copii intre 1-6 ani: 1-2 picaturi.
Copii peste 6 ani si adulti: 3-4 picaturi.
Se prefera administrarea in pozitie sezanda, iar dupa instilatie capul se apleaca pe spate pentru a favoriza penetrarea.
Spray nazal: se tine atomizorul vertical introducandu-se capul acestuia intr-o nara in timp ce cealalta se inchide prin apasare si apoi se comprima puternic si scurt recipientul.
Copii peste 6 ani si adultii: dupa suflarea nasului, se aplica 1-2 spray-uri in fiecare nara, de 3 ori pe zi.
Gel nazal:
Copii peste 6 ani si adultii: dupa suflarea nasului, se aplica Vibrocil gel in fiecare nara, cat mai adanc posibil, de 3-4 ori pe zi. O aplicatie inainte de culcare pastreaza nasul curat pe timpul noptii.
Contraindicatii
Hipersensibilitate la unul din constituenti. Ca alti vasoconstrictori, fenilefrina este contraindicata in rinite atrofice cu sau fara ozena, la pacientii sub tratament cu IMAO sau care au intrerupt aceasta terapie cu mai putin de 2 saptamani in urma.
Masuri de precautie
Vibrocil nu trebuie utilizat pe o perioada mai mare de 2-3 saptamani. Prelungirea duratei de tratament poate induce tahifilaxie, congestie reflexa sau rinita iatrogena. Ca pentru toti vasoconstrictorii, se recomanda sa nu se depaseasca doza prescrisa, in special la copii si varstnici; folosirea excesiva a Vibrocil (si implicit a fenilefrinei continute) poate determina aparitia reactiilor sistemice. Se indica evitarea tratamentului cu Vibrocil in cazul hipertensiunii sau al altei boli cardiovasculare, hipertiroidismului si glaucomului. Fenilefrina impune folosirea cu precautie a Vibrocil si in cazurile de reactie excesiva la simpatomimetice, relevata de aparitia insomniei sau ametelii. La copii sub 6 ani se prefera folosirea Vibrocil picaturi.
Sarcina si lactatie: intrucat nu exista studii relevante, in sarcina si lactatie se apeleaza la tratamentul cu Vibrocil in masura in care beneficiile terapeutice ale mamei depasesc posibilitatea aparitiei reactiilor adverse la copil.
Reactii adverse
in rare cazuri s-a constatat o reactie tranzitorie de uscare a mucoasei nazale.
Atentie
Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.
Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.
Citeste si
Arhiva-
Modalitati de a adormi cand ai nasul infundat
Despre congestia nazala Alergiile, racelile, gripa si diferite alte cauze ale infundarii nasului pot face ca somnul sa devina dificil sau chiar imposibil. Astfel, persoanele ce experimenteaza congestia nazala se pot trezi chiar si de zeci de ori din cauza...citeste mai mult
-
Simptome la copii - semnificatii posibile
Generalitati Printre cele mai frecvente simptome cu care se confrunta copiii sunt durerile de cap sau febra, durerile de urechi sau otalgia, pe masura ce acestia cresc. Printre cauzele acestui simptom sunt infectiile medii sau ale urechii externe. Durerea...citeste mai mult
-
Patologia eruptiei dentare
Generalitati Eruptia dentara reprezinta ultima etapa de formare a dintilor, constituind un proces fiziologic prin care dintele migreaza in dezvoltare sa de la locul de formare din interiorul osului maxilar catre cavitatea bucala. La sfarsitul acestui proces dintele...citeste mai mult
-
Anemia prin deficit de vitamina B12
Generalitati Anemia prin deficit de vitamina B12 reprezinta o afectiune hematologica care apare in momentul in care nu exista suficienta vitamina in corp. Vitamina B12 (denumita si cobalamina) ajuta la sinteza de eritrocite (globule rosii). Eritrocitele...citeste mai mult
Gasesti in Comunitate
-
Otita medie supurata
Buna ziua. Am fost acum 7 zile la un medic ORL-ist, ca urmare a senzatiei de ureche infundata. Acesta m-a diagnosticat cu otita medie supurata si mi-a prescris Paracetamol Sinus 1 pastila seara, si Vibrocil picaturi,de 2 ori pe zi. Simptomatologia s-a mai ameliorat, dar nu s-au vindecat. Ce...
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter