Vesanoid, capsule
Informatii prospect Vesanoid, capsule
Compozitie
Substanta activa: acidul all-trans retinoic (tretinoin).
Excipienti: capsula contine - ceara de albine galbena, ulei de soia hidrogenat, ulei de soia hidrogenat, ulei de soia.
Invelisul capsulei: glicerol, karion 83, bioxid de titaniu, oxid galben de fier, oxid rosu de fier.
Actiune terapeutica
Acidul all-trans retinoic este un metabolit natural al retinolului, si apartine clasei de compusi cunoscuti ca retinoizi, structural inruditi cu vitamina a, si continand analogi naturali sau sintetici. Studiile in vitro cu acidul all-trans retinoic au demonstrat inductia diferentierii si inhibitia proliferarii celulare la liniile celulare hematopoietice patologice, inclusiv pe cele ale leucemiei mielocitare umane. Mecanismul de actiune in leucemia acuta promielocitara (LAP) se datoreaza alterarii legarii acidului all-trans retinoic de receptorul nuclear al acidului retinoic (RAR), ceea ce produce un compus anormal de fuziune, numit PML/RAR alfa.
Indicatii
Vesanoid trebuie utilizat pentru inducerea remisiei in leucemia acuta promielocitara (LAP; FAB, clasificarea LAP-M3). Pacientii netratati in prealabil si cei care au recidivat sau au fost refractari la chimioterapia standard (anthracyclina si citosin-arabinozida sau echivalente) pot fi tratati cu acidul all-trans retinoic. Dupa remisiunea completa, consolidarea chimioterapiei cu doza completa trebuie realizata. Adaugarea chimioterapiei la acidul all-trans retinoic creste sansa de supravietuire si scade riscul recidivei fata de chimioterapia singura. tratamentul de intretinere este inca in studiu; s-au raportat pana acum cazuri de scadere a ratei de raspuns la acidul all-trans retinoic, dintre pacientii aflati sub tratament de intretinere cu acidul all-trans retinoic.
Doze si mod de administrare
La pacientii cu LAP se recomanda o doza zilnica totala de 45 mg/m, divizata in doua prize zilnice, orale. Aceasta inseamna 8 capsule/doza totala de adult. Se recomanda ca la copii si pacientii cu functie renala sau hepatica afectata sa li se administreze tot doza de 45 mg/m, daca nu apare toxicitate severa, ocazie cu care reducerea dozei este obligatorie. reducerea dozelor trebuie considerata special la copiii cu cefalee refractara. tratamentul trebuie continuat timp de 30-90 zile, pana ce se obtine remisiunea completa. Dupa remisiunea completa, chimioterapia de consolidare continand anthracyclina si citosin-arabinozida trebuie initiata imediat, de exemplu, trei cicluri la intervale de 5-6 saptamani. Aceasta procedura este o modalitate de imbunatatire a practicii medicale.
Contraindicatii
Acidul all-trans retinoic este foarte teratogen. Acidul all-trans retinoic nu trebuie folosit in timpul sarcinii sau la femeile in perioada de fertilitate, care nu utilizeaza metode contraceptive, cu cel putin o luna inainte de inceputul tratamentului, in timpul sau cu cel putin o luna dupa intreruperea terapiei, cu conditia ca beneficiul tratamentului cu acid all-trans retinoic sa cantareasca mai mult decat riscul asupra fatului. Alaptarea este o conditie de intrerupere a tratamentului cu acidul all-trans retinoic.
Masuri de precautie
In timpul trialurilor clinice, a fost frecvent intalnita hiperleucocitoza (75%), uneori asociata cu "Sindromul Acidului Retinoic" (SAR). Acest SAR a fost raportat la multi pacienti cu LAP (pana la 25% in unele trialuri) tratati cu acidul all-trans retinoic. Acest sindrom este caracterizat prin febra, dispnee, dificultati respiratorii, detresa respiratorie acuta, infiltrat pulmonar, hiperleucocitoza, hipotensiune, pleurezie, edeme, crestere in greutate, insuficienta hepatica, renala sau multiviscerala. Netratat, acest sindrom poate fi fatal. SAR poate fi prevenit prin adaugarea chimioterapiei cu doze complete de anthraciclina la acidul all-trans retinoic, pe baza numarului total de leucocite. Recomandarile terapeutice curente sunt urmatoarele: tratamentul imediat al pacientilor cu numarul total de leucocite > 15 x 10/l in momentul diagnosticului sau in orice moment al terapiei combinate - chimioterapie si acidul all-trans retinoic. Adaugarea dozelor complete de chimioterapice la acidul all-trans retinoic in cazul cresterii leucocitelor la pacientii leucopenici (leucocitoza < 5 x 10/l) in momentul diagnosticului. Leucocitoza rapida este definita ca numarul total de leucocite >= 6 x 10/l toata perioada din zilele 1-6 si/sau >= 10 x 10/l din zilele 7-10 de tratament si/sau >= 15 x 10/l din zilele 11-28 de tratament. Tratamentul cu dexametazona (10 mg la 12 ore timp de 3 zile sau pana la disparitia simptomelor), daca pacientul prezinta simptome clinice precoce. In timpul primei luni de tratament exista riscul trombozei. Acidul all-trans retinoic trebuie administrat numai la pacientii cu LAP sub directa si stricta supraveghere a medicului specializat in boli onco/hematologice.
Sarcina si alaptare:
Toate masurile de mai jos trebuie considerate in functie de severitatea bolii si de gradul de urgenta a tratamentului.
Sarcina: acidul all-trans retinoic este teratogen. Folosirea lui este contraindicata la femeile insarcinate sau la cele care pot ramane insarcinate in timpul primei luni de la stoparea tratamentului, cu conditia ca beneficiile terapiei sa compenseze riscul asupra fatului, in conditiile in care afectiunea este severa si tratamentul este urgent. Este un risc crescut pentru fat, din punct de vedere al anomaliilor congenitale, daca sarcina a survenit in timpul tratamentului cu acid all-trans retinoic, indiferent de doze si de timpul de administrare. Terapia cu acidul all-trans retinoic se incepe la femei numai daca urmatoarele conditii sunt indeplinite: pacienta este informata despre riscurile sarcinii survenite in prima luna de dupa terminarea tratamentului si chiar in timpul tratamentului cu acid all-trans retinoic; pacienta este cooperanta in domeniul folosirii metodelor de contraceptie. Este absolut esential la femeile fertile, care se supun tratamentului cu acid all-trans retinoic, sa foloseasca o metoda efectiva de contraceptie, cu cel putin o luna inainte de inceperea schemei (daca este posibil), pe timpul tratamentului sau o luna dupa stoparea tratamentului cu acid all-trans retinoic; este indicat ca lunar, in timpul tratamentului, sa fie efectuate teste de sarcina. Daca in ciuda tuturor acestor masuri, o sarcina survine in timpul tratamentului sau in prima luna dupa intreruperea acestuia, exista un risc mare de malformatii ale fatului, in special daca acidul all-trans retinoic este administrat in primul trimestru de sarcina.
Lactatia: trebuie stopata alaptarea odata cu initierea tratamentului cu acid all-trans retinoic.
Reactii adverse
La pacientii tratati cu acid all-trans retinoic in dozele recomandate zilnice, cele mai frecvente efecte secundare constau in semne si simptome ale hipervitaminozei A, pe care acidul all-trans retinoic le produce, ca toti retinoizii.
Piele: uscaciune, eritem si rash, prurit, hipersudoratie, scaderea pilozitatii.
Membranele mucoase: cheilita, uscaciune a gurii, nasului, conjunctivei sau altor membrane, cu sau fara simptome inflamatorii.
Sistemul nervos central: cefalee, pseudotumora cerebrala (in special la copii), febra, tremor, ameteli, anxietate, parestezii, confuzie, depresie, insomnie, stare de rau. Simturi: tulburari de vedere si auditive.
Sistemul musculo-osos: dureri osoase, toracalgii.
Tractul gastrointestinal: greata, voma, durere abdominala, constipatie, diaree, anorexie.
Disfunctii metabolice, hepatice si renale: trigliceridemie, colesterolemie, cresterea transaminazelor si edeme.
Aparatul respirator: dispnee, insuficienta respiratorie, pleurezie, raluri, wheezing. Aparatul cardio-vascular: aritmii, fibrilatii. Conform datelor prezente, aceste efecte secundare nu reprezinta un risc ireversibil sau permanent, dar este recomandabil sa fie intrerupta terapia, daca este necesar. "Sindromul acidului retinoic" la pacientii cu LAP. Semnele, simptomele si manifestarile acestui sindrom potential fatal, eventual prevenirea si tratamentul lui au fost descrise anterior.
Atentie
Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.
Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.
Citeste si
Arhiva-
Capsula endoscopica - generalitati, utilizare, pregatire
Generalitati Capsula endoscopica este una din cele mai performante metode imagistice care se refera la o relativa invaziune,desi comparativ cu toate metodele cunoscute este de o acuratete si detaliere mult sporita fata de celelalte metode. Metodele imagistice...citeste mai mult
-
Diferenta dintre cafeaua clasica si cea din capsule
Consumul de cafea Servirea cafelei nu reprezinta doar un simplu obicei, unele persoane facand din acesta chiar un adevarat ritual ce nu trebuie ratat. Astfel, cafeaua poate fi servita sub diferite forme, mai slaba sau mai puternica, fiecare persoana avand propriile...citeste mai mult
-
Opiu
Descriere Opiul si preparatele pe baza de opiu sunt cunoscute de aproape patru mii de ani, fiind folosite ca unele din cele mai vechi remedii ale durerii. In prezent, preparatele de opiu au o utilizare limitata in terapie, fiind folosite in special ca analgezice si...citeste mai mult
-
Otoscleroza
Generalitati Otoscleroza reprezinta o crestere osoasa anormala localizata in urechea medie, ce poate duce la hipoacuzie si in final la pierderea completa a auzului. Este o boala cu componenta genetica ce afecteaza metabolismul osos si afecteaza predominant capsula...citeste mai mult
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter