Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Verapamil, fiole

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Verapamil, fiole

Prezentare farmaceutica :
fiole 5 mg/2 ml

antihipertensiv, antianginos si antiaritmic prin blocarea canalelor calciului; deprima inima si provoaca vasodilatatie.

Indicatii
Tratamentul hipertensiunii arteriale usoare sau moderate; profilaxia de durata a crizelor dureroase in angina vasospastica, angina cronica sila si angina insila; tratamentul si profilaxia tahicardiei paroxistice supraventriculare, reducerea frecventei ventriculare in fibrilatia atriala si flutter-ul atrial, tratamentul aritmiilor nodale.



Actiune terapeutica
Drajeuri continand verapamil hcl. 80 mg sau 120 mg (cutii cu 50 sau 100 buc., respectiv 20, 50 sau 100 buc.); fiole a 2 ml solutie injecila continand verapamil hcl. 2 mg (cutie cu 50 buc.).



Mod de administrare
Oral, la adulti, ca antihipertensiv, cate 1 drajeu a 120 mg de 2 ori/zi (la nevoie se poate creste, fara a depasi 480 mg/zi); ca antianginos, 80 mg sau 120 mg de 3 ori/zi; in tahicardia supraventriculara 40-l20 mg de 3 ori/zi. Calea injecila este rezervata unor situatii de urgenta (tahiaritmii supraventriculare cu raspuns ventricular rapid, insuficienta coronariana acuta); se injecteaza intravenos lent (2-3 minute), 1, eventual 2 fiole (5-l0 mg), in caz de esec se poate repeta dupa 10 minute; pentru consolidare se pot introduce in perfuzie 3 fiole (15 mg) diluate in 250 ml solutie glucozata izotona si administrate in 8 ore. la copii pana la 2 ani se administreaza oral 20 mg de 2-3 ori/zi, peste 2 ani, 40-l20 mg de 2-3 ori/zi (in functie de varsta si indicatii).


Reactii adverse

Relativ frecvent constipatie, ocazional greata si voma, ameteli, cefalee, hipotensiune, edeme, mai rar bradicardie marcata, bloc atrio-ventricular, insuficienta cardiaca, foarte rar cresterea enzimelor hepatice, eruptii eritematoase sau urticariene. Reactiile adverse sunt obisnuit trecatoare si reversibile daca medicamentul este folosit corect. Pentru calea intravenoasa exista riscul unor reactii alergice cardiace grave - tahicardie ventriculara, chiar fibrilatie ventriculara (la bolnavii cu fibrilatie atriala si sindrom WPW), bradicardie sinusala extrema, chiar asistolie, hipotensiune marcata.

Contraindicatii verapamil, fiole 5 mg/2 ml
rapamilul este contraindicat in caz de soc cardiogen, infarct miocardic acut cu bradicardie, hipotensiune sau insuficienta ventriculara stanga, boala nodului sinusal (fara stimulator), bloc atrio-ventricular de gradul II si III, insuficienta cardiaca necompensata, bradicardie sub 50/minut, hipotensiune sub 90 mm Hg presiune sistolica; se va evita in flutter-ul sau fibrilatia atriala care complica sindromul WPW (risc de aritmii ventriculare grave); prudenta la bolnavii cu deficit de pompa cardiaca incipienta (la nevoie se digitalizeaza in prealabil) si in prezenta blocului atrio-ventricular de gradul I; doze mici si prudenta in insuficienta hepatica si insuficienta renala. Contraindicatiile sunt stricte in cazul introducerii intravenoase; injectiile intravenoase se fac lent, cu prudenta, avand la dispozitie mijloace de monitorizare cardiocirculatori si de resuscitare. Actiunea deprimanta cardiaca este aditiva pentru verapamil si blocantele beta-adrenergice (propranolol etc.) sau alte deprimante ale miocardului (antiaritmice chinidinice etc.) - doza de propranolol trebuie redusa la jumatate, nu se injecteaza intravenos, asocierea este contraindicata la bolnavii cu risc cardiac; verapamilul creste nivelul plasmatic al digoxinei (este necesara reducerea dozei de tonicardiac); cimetidina mareste riscul reactiilor toxice la verapamil, rifampicina ii micsoreaza eficacitatea; efectele carbamazepinei sunt potentate de verapamil, cele ale litiului sunt diminuate.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Crioprezervarea – Fertilizarea in vitro

    Definitie Crioprezervarea embrionilor (procesul de inghetare, stocare si dezghetare al embrionilor) poate creste rata nasterii, permitand embrionilor in exces ce nu sunt folositi pentru transferul embrionar actual, sa fie stocati pentru a fi utilizati in viitor....citeste mai mult

  • Normele privind suplimentele alimentare - ordin 1069/2007

    Ordin nr. 1069 din 19/06/2007 pentru aprobarea Normelor privind suplimentele alimentare Avand in vedere prevederile ARTICOLUL 20 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea productiei, circulatiei si comercializarii alimentelor,...citeste mai mult

  • Betablocante adrenergice

    Descriere De la introducerea beta-blocantelorin practica terapeutica curenta, utilizarea lor s-a extins cuprinzandnoi indicatii terapeutice, alaturi de utilizarea lor ca: - antiaritmice, - antianginoase, - antihipertensive, - cardiomiopatia hipertensiva,...citeste mai mult

  • Blocante ale canalelor de calciu

    Descriere Calciu-blocantele actioneaza selectiv, blocand influxul de calciu in majoritatea tesuturilor in care potentialul de actiune este cuplat cu veriga efectoare, prin intermediul cationului respectiv. Blocantele canalelor de calciu au fost preconizate initial...citeste mai mult

Gasesti in Comunitate

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter