Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Ventolin, comprimate

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Ventolin, comprimate

Indicatii
Salbutamolul este un stimulent beta-adrenergic cu actiune inalt selectiva asupra receptorilor bronsici si are un efect redus sau nul asupra receptorilor cardiaci la doze terapeutice. Ventolin tablete sunt indicate pentru tratamentul bronhospasmului din astmul bronsic de toate tipurile, bronsita cronica si emfizem. Datorita actiunii lor selective asupra bronsiilor si lipsei de efect asupra sistemului cardiovascular, Ventolin tablete pot fi utilizate in tratamentul bronhospasmului la pacientii cu afectiuni cardiace sau HTA concomitente. Actiunea selectiva a salbutamolului asupra beta 2-adrenoreceptorilor a condus la utilizarea Ventolinului parenteral (de obicei in perfuzie) pentru tratamentul amenintarii de nastere prematura in cel de-al treilea trimestru de sarcina. Dupa incetarea contractiilor uterine si dupa reducerea treptata a perfuziei de Ventolin, se poate efectua tratament de intretinere cu Ventolin tablete.

Doze si mod administrare
Adulti:
Doza obisnuit eficace este de 4 mg administrata de 3 sau 4 ori pe zi. Daca nu se obtine bronhodilatatie adecvata, fiecare doza poate fi treptat marita pana la 8 mg. Cu toate acestea, s-a constatat ca la unii pacienti se obtine o ameliorare cu 2 mg administrate de 3 sau 4 ori pe zi.
La pacientii varstnici sau la cei cunoscuti cu sensibilitate deosebita la stimulenti beta-adrenergici este recomandata inceperea tratamentului cu 2 mg administrate de 3 sau 4 ori pe zi.
Copii: se administreaza urmatoarele doze de 3 sau 4 ori pe zi:
2-6 ani: 1-2 mg, respectiv 1/2 tableta de 2 mg;
6-12 ani: 2 mg;
peste 12 ani: 2-4 mg.
Datorita efectelor adverse posibile in urma dozarii excesive, doza si frecventa administrarii vor fi modificate numai sub control medical.
Sirop
Adulti: doza uzual eficienta este de 10 ml Ventolin sirop (4 mg salbutamol) de 3 sau 4 ori pe zi. Daca efectul terapeutic adecvat nu este obtinut, se pot administra treptat pana la 20 ml Ventolin sirop pe doza (8 mg salbutamol). Pentru unii dintre pacienti se poate obtine efectul terapeutic si dupa 5 ml Ventolin sirop (2 mg salbutamol) de 3 sau 4 ori pe zi.
Copii 2-6 ani: 2,5-5 ml Ventolin sirop (1-2 mg salbutamol) de 3 sau 4 ori pe zi.
Copii 6-12 ani: 5 ml Ventolin sirop (2 mg salbutamol) de 3 sau 4 ori pe zi.
Copii peste 12 ani: 5-10 ml Ventolin sirop (2-4 mg salbutamol) de 3 sau 4 ori pe zi.
Grupe speciale de pacienti: la pacientii in varsta sau cei care sunt neobisnuit de sensibili la medicamente stimulatoare -adrenergice, este recomandabil sa inceapa tratamentul cu 5 ml sirop (2 mg Salbutamol) de 3-4 ori pe zi.
Solutie inhalatorie si aerosoli:
Adulti:
Pentru tratamentul bronho-spasmului acut si al episoadelor intermitente de astm pot fi administrate una sau doua inhalari in doza unica. Doza recomandata pentru profilaxie sau pentru tratamentul de intretinere este de doua inhalari administrate de 3-4 ori pe zi. Pentru a preveni bronhospasmul indus de exercitiu, se recomanda folosirea a 2 inhalari inainte de efort.
Copii:
Doza recomandata in bronhospasmul acut, accesele astmatice episodice sau inainte de efort este de o inhalatie. Pentru tratamentul de intretinere sau profilaxie se recomanda o inhalatie de 3-4 ori pe zi. Aceasta doza poate fi marita la 2 inhalatii daca este necesar. Pentru obtinerea unor rezultate optime, Ventolin inhaler trebuie administrat cu regularitate. La majoritatea pacientilor, efectul bronhodilatator al unei administrari de Ventolin inhaler dureaza cel putin 4 ore, exceptie facand pacientii al caror astm se agraveaza. Acesti pacienti vor fi preveniti sa nu mareasca doza de Ventolin inhaler in aceste situatii, ci sa se prezinte la medic, care va indica un tratament cu corticosteroizi pe cale inhalatorie sau sistemica.

Contraindicatii
Desi salbutamolul administrat i.v. si sub forma de tablete se utilizeaza in tratamentul cazurilor de nastere prematura - cand nu exista complicatii ca placenta praevia, hemoragie antepartum sau disgravidie - preparatele de salbutamol nu se utilizeaza pentru tratamentul amenintarii de avort in primul sau al doilea trimestru de sarcina. Ventolin este contraindicat la pacientii cu antecedente de hipersensibilitate la oricare din componenti.

Masuri de precautie
Salbutamol trebuie administrat cu precautie la pacientii cu tireotoxicoza. Salbutamolul nu se va asocia cu beta-blocante neselective de tipul propranololului. Hipokaliemia ce poate deveni acuta poate sa apara dupa terapie beta-agonista administrata parenteral si cu aerosoli. Se recomanda atentie deosebita in cazul astmului sever, deoarece acest efect poate fi amplificat de tratamentul concomitent cu derivati de xantina, steroizi, diuretice si de hipoxie. In astfel de cazuri se recomanda monitorizarea nivelului seric de potasiu. Deoarece au fost raportate cazuri de edem pulmonar matern in timpul sau dupa tratamentul amenintarii de nastere prematura cu -agonisti, se va acorda atentie deosebita echilibrului de fluide si functia cardiorespiratorie va fi monitorizata.
Sarcina si alaptare: utilizarea la gravide necesita o evaluare atenta a beneficiului si riscului. Salbutamol este larg utilizat de mult timp fara consecinte neplacute; aceasta include si folosirea sa in tratamentul amenintarii de nastere prematura. Cu toate acestea, la fel ca pentru majoritatea medicamentelor, exista putine date privind siguranta utilizarii in primele luni de sarcina, dar studiile pe animale au evidentiat, insa, unele efecte nocive asupra fatului.

Reactii adverse
Ventolin tablete pot determina aparitia unui tremor muscular fin, de obicei fiind afectate mainile. Acest efect este legat de doza si este comun tuturor beta-adrenergicelor.
Ocazional s-a raportat cefalee. Un numar mic de pacienti au o senzatie de tensiune; aceasta este datorata tot efectului asupra musculaturii scheletice si nu stimularii directe a SNC.
La pacientii neobisnuit de sensibili la beta-adrenergice pot aparea o vasodilatatie periferica si o usoara crestere compensatorie a frecventei cardiace.
Au fost semnalate foarte rare cazuri de crampe musculare tranzitorii.
Foarte rar s-au inregistrat reactii de hipersensibilitate, cum ar fi: angioderm, urticarie, bronhospasm, hipotensiune si colaps.
Hipokaliemia ce poate deveni acuta poate sa apara dupa terapie beta-agonista. Ca si in cazul altor beta-agonisti, s-au raportat rare cazuri de hiperactivitate la copii.
Aritmia cardiaca (fibrilatia atriala, tahicardia supraventriculara si extrasistole) poate aparea la anumiti pacienti.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Sindromul Piriformis

    Generalitati Sindromul Piriformis este o afectiune neuromusculara rara, care determina comprimarea nervului sciatic de catre muschiul piriformis. Muschiul piriformis are forma alungita si este localizat intre fese langa partea de sus a articulatiei soldului. Acest...citeste mai mult

  • Metronidazolul si sarcina

    Generalitati Articolul ne vorbeste despre riscurile expunerii la metronidazol in timpul sarcinii. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului...citeste mai mult

  • Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere

    Generalitati Anticonceptionalele intra in categoria metodelor contraceptive si reprezinta forma farmaceutica a acestora ce sunt administrate sub forma de pilule sau tablete (comprimate) ori chiar si in forma de unguente sau creme. Anticonceptionalele reprezinta o...citeste mai mult

  • Stenoza spinala cervicala

    Generalitati Stenoza spinala cervicala este o afectiune degenerativa in care spatiul canalului spinal este ingustat determinand compresie pe maduva spinarii sau radacinile nervoase adiacente. Canalul spinal este aria delimitata de interiorul vertebrelor in care se...citeste mai mult

Gasesti in Comunitate

  • Efecte secundare ventolin si flixotide

    Buna ziua. Am o fetita de 5,6 ani si se imbolnaveste frecvent(daca are secretii in nas, maine ma pot astepta sa tuseasca sec), de asemenea a facut pneumonie de 3 ori si bronsite. Medicul pediatru mi-a spus ca de indata ce incepe sa tuseasca sa-i dau 3x2 pufuri Ventolin si 2x1 puf Flixotide,...

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter