Valtrex, comprimate
Informatii prospect Valtrex, comprimate
Actiune terapeutica
La om, valaciclovir este rapid si aproape complet transformat in aciclovir probabil de enzime ca valaciclovir hidrolaza.
Aciclovir este un inhibitor specific al virusului herpetic cu activitate in vitro impotriva virusului herpes simplex (hsv) tip 1 si 2, virusului varicela zoster (VZV), citomegalovirului (cmv), virusului epstein-barr (EBV) si virusului herpes uman 6 (HHV-6). aciclovir inhiba sinteza adn-ului virusului herpetic imediat ce a fost fosforilat la forma activa trifosforica. Prima etapa a fosforilarii necesita actiunea unei enzime specifice virusului. In cazul virusurilor hsv, VZV si EBV aceasta enzima este timidinkinaza virala (TK), care este singura prezenta in celulele infectate cu virus. Selectivitatea este mentinuta la CMV prin fosforilare, cel putin in parte, fiind mediata prin fosfotransferaza genelor producatoare de UL97. Aceasta conditie pentru activarea aciclovir de catre o enzima specific virala, explica pe larg selectivitatea sa unica. Procesul de fosforilare este completat (conversia de la mono- la trifosfat) de kinaza celulara. aciclovir trifosfat inhiba competitiv polimeraza adn-ului viral si incorporarea nucleozidului sau analog determina intreruperea lantului, oprirea sintezei adn-ului viral si astfel blocarea replicarii virale.
Monitorizarea clinica a virusurilor de la pacientii care folosesc aciclovir in scop terapeutic sau profilactic, a relevat faptul ca virusii cu sensibilitate redusa la aciclovir sunt extrem de rari la cei imuno-competenti si sunt rar descoperiti la indivizii sever imuno-compromisi (ex. la pacienti cu transplant de organe sau de maduva, la cei ce fac chemoterapie pentru boli maligne si cei infectati cu hiv).
Rezistenta este determinata de fenotipul deficitar al timidin-kinazei, rezultat la un virus care este profund dezavantajat in gazda sa naturala. Rar, reducerea sensibilitatii la aciclovir a fost descrisa ca un rezultat al alterarii subtile a timidinkinazei virale sau a adn polimerazei. Virulenta acestor variante seamana cu cea a tulpinii salbatice de virus.
Indicatii
valtrex este indicat pentru tratamentul herpesului zoster (vezicule). Valtrex accelereaza disparitia durerii, reduce durata episodului si proportia pacientilor cu durere asociata herpesului, care include atit nevralgia acuta, cat si cea postherpetica.
Doze si mod de administrare
Dozajul la adulti: pentru tratamentul herpesului zoster se recomanda 1000 mg valtrex de trei ori pe zi, timp de 7 zile.
Dozajul la copii: nu exista date disponibile.
Dozajul la persoane in virsta: modificarea dozajului nu este necesara decat daca functia renala este semnificativ afectata (vezi "Dozajul in afectarea renala"). hidratarea adecvata trebuie mentinuta.
Dozajul in afectiuni renale: doza de Valtrex trebuie modificata la pacientii cu afectare semnificativa a functiei renale, dupa cum urmeaza:
Clearanceul Creatininei -Doza de Valtrex
15-30 ml/min - 1000 mg de trei ori pe zi
< 15 ml/min 1000 mg o data pe zi
La pacientii hemodializati cu un clearance al creatininei mai mic decat 15 ml/min, doza de Valtrex recomandata se va administra numai dupa ce hemodializa a fost efectuata. Dozajul in afectiuni hepatice: modificarea dozei nu este necesara la pacientii cu ciroza usoara sau moderata (functia de sinteza hepatica mentinuta). Datele farmacocinetice la pacientii cu ciroza hepatica avansata (functia de sinteza hepatica afectata si dovezi de sunt porto-sistemic) nu indica necesitatea ajustarii dozelor, cu toate ca experienta clinica este limitata.
Dozajul la grupe speciale de pacienti: nu se recomanda un dozaj specific.
Monitorizare: nu este necesara monitorizare.
Instructiuni pentru utilizare: nu exista instructiuni speciale.
Contraindicatii
Valtrex este contraindicat la pacientii cu hipersensibilitate la valaciclovir, aciclovir sau orice alt component al tabletei.
Masuri de precautie
Utilizarea la pacientii in virsta: modificarea dozei nu este necesara la pacientii in virsta numai daca functia renala este serios afectata. hidratarea adecvata trebuie mentinuta. Utilizarea in afectiuni renale: doza de Valtrex trebuie modificata la pacientii cu afectare semnificativa a functiei renale (vezi dozajul in afectiuni renale).
Mutagenicitate: rezultatul testelor de mutagenicitate in vitro si in vivo indica faptul ca valaciclovir nu pare sa prezinte un risc genetic pentru oameni.
Carcinogenicitate: valaciclovir nu este carcinogenetic in testele biologice efectuate pe soareci si sobolani.
Teratogenicitate: valaciclovir nu este teratogenic la soareci si iepuri.
Administrarea subcutanata de valaciclovir in studii internationale omologate nu a produs efecte teratogenice la soareci si iepuri.
In studii aditionale la soareci, anormalitati fetale au fost observate la doze subcutanate ce determinau nivele plasmatice de 100 g/ml si toxicitate materna.
Fertilitate: valaciclovir nu afecteaza fertilitatea la soarecii masculi sau femele care au primit tratament oral.
Graviditate: nu exista date despre folosirea Valtrex in sarcina. Valtrex se va administra in sarcina doar daca potentialul beneficiu pentru mama este mai mare decat posibilul risc pentru fat. In studii prospective nu s-a observat o crestere a incidentei defectelor de nastere la aproximativ 300 femei expuse la Aciclovir pe cale sistemica (majoritatea dozelor orale erau de 800 pana la 1000 mg pe zi) in cursul primului trimestru de sarcina, in comparatie cu incidenta la nivelul populatiei generale. Defectele raportate au aratat ca nu exista o etiologie comuna. Dupa administrarea de Valtrex 3000 mg zilnic, suprafata acoperita de Aciclovir sub curba concentratiei plasmatice in functie de timp (AUC) este de aproximativ 4 sau 5 ori mai mare decat cea rezultata in urma administrarii de Aciclovir oral 800-1000 mg pe zi.
Sarcina si alaptare: nu exista date disponibile despre excretia Valaciclovir in laptele matern. Se recomanda precautie daca Valtrex este administrat la femeia gravida. Aciclovir a fost detectat in laptele matern in concentratii de 0,6-4,1 ori comparativ cu concentratia plasmatica. Se estimeaza ca in urma administrarii a 200 mg Zovirax de 5 ori pe zi, concentratia plasmatica stabila maxima este 3,1 mMol (0,7 g/ml). Aceasta poate potential supune fatul la o concentratie de 1 mg/zi. Cu toate acestea Zovirax este utilizat pentru tratamentul herpesului simplex neonatal la doza intravenoasa de 30 mg/kilocorp/zi.
Reactii adverse
Valtrex a fost bine tolerat in timpul studiilor clinice cand a fost utilizat pentru tratamentul herpesului zoster. Cele mai obisnuite reactii adverse au fost durerea de cap de intensitate medie si greata, dar acestea au fost raportate intr-o proportie similara la pacientii tratati cu valaciclovir, aciclovir si placebo. Au fost raportate insuficienta renala, anemie hemolitica microangiopatica si trombocitopenie (uneori in combinatie) la pacientii sever imuno-compromisi care au primit doze mari (8 g pe zi) de valaciclovir pentru perioade lungi de timp in cursul studiilor clinice. Aceste constatari au fost observate si la pacientii netratati cu valaciclovir dar care prezentau aceleasi conditii concurente.
Atentie
Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.
Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.
Citeste si
Arhiva-
Sindromul Piriformis
Generalitati Sindromul Piriformis este o afectiune neuromusculara rara, care determina comprimarea nervului sciatic de catre muschiul piriformis. Muschiul piriformis are forma alungita si este localizat intre fese langa partea de sus a articulatiei soldului. Acest...citeste mai mult
-
Metronidazolul si sarcina
Generalitati Articolul ne vorbeste despre riscurile expunerii la metronidazol in timpul sarcinii. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului...citeste mai mult
-
Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere
Generalitati Anticonceptionalele intra in categoria metodelor contraceptive si reprezinta forma farmaceutica a acestora ce sunt administrate sub forma de pilule sau tablete (comprimate) ori chiar si in forma de unguente sau creme. Anticonceptionalele reprezinta o...citeste mai mult
-
Stenoza spinala cervicala
Generalitati Stenoza spinala cervicala este o afectiune degenerativa in care spatiul canalului spinal este ingustat determinand compresie pe maduva spinarii sau radacinile nervoase adiacente. Canalul spinal este aria delimitata de interiorul vertebrelor in care se...citeste mai mult
Gasesti in Comunitate
-
Vaccinul antiherpetic a aparut pe piata? De unde i-l pot achizitiona ?
Inca de mica ,i-mi aparea herpes la gura, cu cativa ani in urma a inceput sa apara genital inaintea menstruatiei sau in timpul ei, am tratat-o cu valtrex. In urma cu 2-3 ani a inceput sa-mi apara in zona mijlocului destul de frecvent, I-mi pun speranta in acest vaccin.
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter