Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Vagifem, comprimate intravaginale

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Vagifem, comprimate intravaginale

Compozitie
Tableta vaginala care contine 25 micrograme de 17 - estradiol (ca hemihidrat).

Indicatii
Vagifem este indicat in tratamentul vaginitei atrofice datorata unei deficiente estrogenice.

Doze si mod de administrare
Vagifem se administreaza prin introducerea aplicatorului profund in vagin si eliberarea tabletei printr-o simpla apasare.
Doza la inceperea tratamentului: o tableta vaginala/zi timp de doua saptamani.
Doza de intretinere: o tableta vaginala de doua ori pe saptamana.
Tratamentul poate fi inceput in oricare zi.

Contraindicatii
Hipersensibilitate la componente, neoplasm estrogeno-dependent activ, porfirie.

Masuri de precautie
Desi doza de 17 -estradiol este minima si este vorba de un tratament local, exista un grad minim de absorbtie sistemica, mai ales pe parcursul primelor doua saptamani de tratament.
Trebuie avut in vedere riscul cancerului endometrial in cazul tratamentului sistemic cu estrogen necombinat cu progestogen si de asemenea posibilul risc de cancer de san datorat terapiei sistemice indelungate cu estrogen. Aceste riscuri sunt dependente de doza de estrogen si de durata tratamentului. Vagifem asigura eliberarea controlata a unei doze mici de 17 -estradiol, iar posibilitatea hiperstimularii endometriale si a tesuturilor mamare este minima.
Se recomanda ca inainte de inceperea tratamentului sa se efectueze un examen clinic complet cu accent pe masurarea tensiunii arteriale, examinarea sanilor si a abdomenului precum si un examen ginecologic.
Se vor cunoaste antecedentele familiale.
Femeile al caror uter este intact si care au sangerari genitale neregulate de etiologie necunoscuta sau au fost tratate cu estrogen necombinat, vor fi examinate cu multa atentie pentru a putea depista o eventuala hiperstimulare/malignitate a endometrului inaintea inceperii tratamentului cu Vagifem.
Se vor trata infectiile vaginale inainte de inceperea tratamentului cu Vagifem. Ca o regula generala, terapia de substitutie estrogenica nu va fi prescrisa pentru mai mult de un an fara efectuarea unui nou examen clinic general inclusiv a unui examen ginecologic.
Daca apare o sangerare pe parcursul sau imediat dupa initierea tratamentului, se va efectua aspiratie sau chiuretaj biopsic pentru a exclude existenta unei malignitati uterine.
Sarcina si lactatia: terapia cu Vagifem este contraindicata cand se suspecteaza sau se cunoaste existenta unei sarcinii. Nu exista experienta in ceea ce priveste terapia cu Vagifem in timpul perioadei de alaptare, totusi estrogenii se elimina prin laptele matern.

Reactii adverse
Au fost semnalate putine efecte secundare, printre care usoare sangerari vaginale, reactii alergice si urticarie.  

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Inseminarea artificiala intravaginala (IVI)

    Generalitati Sarcina este in general o perioada fericita pentru majoritatea cuplurilor. Oricum, pentru unele cupluri poate fi chiar dificil sa aiba un copil, in special daca au de-a face cu probleme ce privesc fertilitatea. Daca ai dificultati in a concepe un...citeste mai mult

  • Metronidazolul si sarcina

    Generalitati Articolul ne vorbeste despre riscurile expunerii la metronidazol in timpul sarcinii. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului...citeste mai mult

  • Sindromul Piriformis

    Generalitati Sindromul Piriformis este o afectiune neuromusculara rara, care determina comprimarea nervului sciatic de catre muschiul piriformis. Muschiul piriformis are forma alungita si este localizat intre fese langa partea de sus a articulatiei soldului. Acest...citeste mai mult

  • Infertilitatea

    Generalitati Infertilitatea involuntara este definita ca incapacitatea de a concepe un produs de sarcina, dupa un an de contacte sexuale neprotejate. Infertilitatea afecteaza aproximativ 10%-15% din cupluri. Incidenta este in crestere din cauza sarcinilor tarzii si...citeste mai mult

Gasesti in Comunitate

  • ANALIZA DEPISTARE CANDIDA

    Ma puteti ajuta cu o indrumare referitor la analiza depistare candida bucala ( si la ce e sensibila). Este necesara antibiograma/fungiograma , exudat faringian/ lingual?Aceste analize arata si daca este vb de o alta infectie? Pt depistare candida in sange ce analiza este necesara?

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter