Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Vaccin gripal trivalent purificat inactivat, fiole

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Vaccin gripal trivalent purificat inactivat, fiole

Compozitie
In compozitia vaccinului intra, conform recomandarilor anuale facute de O.M.S., tulpini de virus gripal apartinand tipului A (subtipurile H1N1 si H3N2) si o tulpina tip B, cu o structura antigenica asemanatoare tulpinilor ce se apreciaza ca vor circula in perioada pentru care urmeaza sa se faca imunizarea. Este conditionat in fiole ce contin un volum de 0,5 ml.
Prezervant: Tiomersal 1/10 000, iar ca stabilizant aldehida formica max. 0,04 mg/0,5 ml. Nu contine antibiotice.

Actiune terapeutica
vaccinul gripal induce imunitate fata de infectia gripala produsa de tulpinile de virus gripal inrudite antigenic cu tulpinile continute in vaccin. Nivelul anticorpilor serici indusi depinde de imunogenitatea intrinseca a fiecarei tulpini de virus gripal ce intra in compozitia vaccinului, cat si de experienta imunologica a persoanei vaccinate. Intrucat nivelul maxim al anticorpilor este atins la 4 saptamani dupa vaccinare, este indicat ca aceasta sa se efectueze in perioada 1 octombrie - 1 decembrie. vaccinarea se poate practica, indiferent de sezon, in cazul in care datele epidemiologice indica posibilitatea aparitiei unei epidemii. Protectia conferita de vaccinul gripal poate sa nu fie suficienta pentru a preveni imbolnavirea daca tulpinile circulante de virus gripal sunt diferite antigenic de cele existente in formula vaccinului.

Indicatii
vaccinarea antigripala este recomandata in special pentru urmatoarele categorii de populatie:
Persoanele care prezinta un risc crescut de a face complicatiile infectiei gripale:
-persoanele in varsta de peste 65 ani; persoanele care traiesc in institutii cu caracter de internare prelungita;
-persoanele cu afectiuni medicale cronice (pulmonare si cardiovasculare);
-persoanele cu boli metabolice cronice (diabet zaharat, disfunctii renale, hemoglobinopatii, imunosupresii).
Persoanele care pot transmite gripa celor cu risc crescut la complicatiile datorate gripei:
-medicii, cadrele sanitare medii, personalul auxiliar din spitale si unitati sanitare ambulatorii, cu prioritate cei din maternitati, sectii de terapie intensiva, statii de salvare;
-membrii familiilor persoanelor cu risc crescut.
-lucratorii din serviciile comunitare esentiale: vamesi, pompieri, politisti, militari etc., precum si elevi, studenti si alte persoane ce locuiesc in dormitoare comune.
Gravidele, dupa primul trimestru de sarcina; daca gravida prezinta un risc crescut de a face complicatii datorate gripei, vaccinarea poate fi facuta si in primul trimestru de sarcina.

Doze si mod de administrare
Vaccinul se administreaza intramuscular, locul de electie fiind muschiul deltoid; la copiii mai mici de 3 ani se face pe fata antero-laterala a coapsei.
In functie de varsta, vaccinarea se face astfel:
-copiii intre 6 luni si 4 ani: 2 inoculari a cate 0,25 ml, la un interval de cel putin 4 saptamani, cand copilul este vaccinat antigripal pentru prima data, sau o singura inoculare cu 0,25 ml, cand copilul a mai fost vaccinat antigripal in anii anteriori;
-copiii intre 5 si 9 ani: 2 inoculari a cate 0,5 ml la un interval de cel putin 4 saptamani, cand copilul este vaccinat antigripal pentru prima data, sau o singura inoculare cu 0,5 ml, cand copilul a mai fost vaccinat antigripal in anii anteriori;
-persoanele peste 10 ani vor primi o singura inoculare cu 0,5 ml.
Vaccinarea se face anual.

Contraindicatii
Copiii in varsta mai mica de 6 luni; persoanele cunoscute sau suspecte a prezenta manifestari alergice la oua sau la carnea de pasare; persoanele cu afectiuni acute febrile, pana la remiterea simptomelor.

Reactii adverse
Intrucat vaccinul gripal contine virusuri fractionate (neinfectante), el nu poate induce infectia gripala. Vaccinarea poate determina aparitia la 6-12 ore a unor reactii secundare locale (durere, roseata, induratie) sau generale (ascensiune termica, mialgii, cefalee); aceste reactii pot persista 1-2 zile. In cazul unei reactii severe de hipersensibilitate imediata, se va utiliza terapia corespunzatoare care obligatoriu va cuprinde si adrenalina.  

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Vaccinarea antigripala

    Ce trebuie sa stim despre vaccinarea antigripala Vaccinarea sau imunizarea activa este o metoda de profilaxie impotriva bolilor infectioase. Vaccinul este un preparat care are in compozitie antigene virale sau microbiene (inactivate sau vii atenuate), care odata...citeste mai mult

Gasesti in Comunitate

  • Vaccinul Cervarix impotriva cancerului de col uterin

    Ce parere aveti de acest vaccin?am auzit multe pareri pro si contra legate de aceste vaccinuri,sunt trei cervarix,silgard si gardasil.de ultimele doua am auzit multe pareri contra in schimb de cervarix multa lume il lauda....voi ce spuneti?ati facut care acest vaccin?

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter