Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Utrogestan, capsule

Publicat la data de: 28 Septembrie 2016 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Utrogestan, capsule

Ce este Utrogestan, capsule moi si pentru ce se utilizeaza

  • Administrare orala: tulburari cauzate de o insuficienta secretie de progesteron (cicluri neregulate aparute in urma unor tulburari de ovulatie). sindrom premenstrual; mastopatii benigne; pre- menopauza ; tratamentul de substitutie hormonala in asociere cu tratamentul estrogenic.
  • Administrare vaginala: in cazul avorturilor habituale, in cursul ciclurilor de fertilizare in vitro, pentru toate celelalte indicatii ale progesteronului, in caz de reactii adverse in urma administrarii orale (somnolenta, ameteli), alternativa la administrarea orala.

Mod de administrare

In toate cazurile, respectati cu strictete recomandarile medicului dumneavoastra.
In insuficienta de secretie progesteronica, doza uzuala este de 200 300 mg progesteron pe zi, repartizata in 1 2 prize, 100 mg progesteron dimineata si 100 mg sau 200 mg progesteron seara la culcare.

In anumite cazuri, in special pentru mentinerea sarcinii, este posibil ca medicul dumneavoastra sa creasca dozele la 600 mg progesteron pe zi, repartizate in 3 prize.

In toate cazurile, doza pentru o data nu trebuie sa depaseasca 200 mg progesteron, in administrare orala sau vaginala.

Daca considerati ca efectul tratamentului cu Utrogestan este prea puternic sau prea slab, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

In functie de caz, tratamentul poate fi continuu sau secvential, posibil asociat cu tratament estrogenic.

Exista doua cai de administrare posibile, orala si vaginala. Medicul dumneavoastra va decide calea de administrare, individualizat.

Daca medicamentul se administreaza pe cale orala: administrati capsula cu un pahar cu apa la distanta de mese, in 1-2 prize, conform schemei terapeutice prescrise de medicul dumneavoastra.
Daca medicamentul se administreaza pe cale vaginala: introduceti fiecare capsula profund in vagin.

Durata tratamentului va fi stabilita individualizat de catre medicul dumneavoastra. Dozele pot fi ajustate, in functie de indicatie si de eficacitatea tratamentului.

Daca utilizati o doza mai mare decat trebuie de Utrogestan, capsule moi pentru administrare orala sau vaginala: adresati-va imediat medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Daca omiteti sa administrati Utrogestan, capsule moi pentru administrare orala sau vaginala.
Nu utilizati o doza dubla pentru a compensa dozele omise.

Efecte posibile in momentul intreruperii tratamentului cu Utrogestan, capsule moi pentru administrare orala sau vaginala: nu este cazul.

Atentionari si precautii

Nu utilizati Utrogestan, capsule moi pentru administrare orala sau vaginala in urmatoarele cazuri:

  • hipersensibilitate la progesteron sau la unul din excipientii produsului
  • insuficienta hepatica severa
  • hemoragii vaginale de etiologie neprecizata
  • cancer de san sau tumori benigne diagnosticate sau suspectate
  • cancer al organelor genitale diagnosticat sau suspectat
  • tromboflebita sau boala trombembolica
  • accident vascular cerebral acut sau in antecedente
  • hematurie de etiologie neprecizata.

Utilizarea altor medicamente
Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca utilizati sau ati utilizat recent orice alt medicament, chiar si cele eliberate fara prescriptie medicala.

Sarcina si alaptarea

Numeroase studii epidemiologice efectuate la mai mult de 1000 paciente nu au evidentiat nici o asociere intre progesteron si malformatiile fetale. Utrogestan trebuie utilizat in timpul sarcinii numai in primul trimestru si doar pe cale vaginala.

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului inainte de administrarea oricarui medicament in timpul sarcinii si alaptarii.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

In cazul administrarii orale, femeile care conduc vehicule sau folosesc utilaje trebuie atentionate asupra riscului de somnolenta sau ameteli.

Excipienti cu efecte cunoscute: Lecitina de soia. (vezi pct. Reactii adverse posibile).

Reactii adverse posibile

Asemenea tuturor medicamentelor, Utrogestan poate sa determine reactii adverse.

Aceste reactii adverse au fost raportate numai la administrarea pe cale orala:

  • somnolenta sau ameteli care apar la 1-3 ore dupa administrarea medicamentului;
  • tulburari ale ciclului menstrual, amenoree (intreruperi ale aparitiei menstruatiilor), metroragii (hemoragii intre menstruatii).

De obicei, aceste manifestari apar datorita supradozajului. In aceste cazuri, se recomanda: scaderea dozei per priza sau modificarea ritmului de administrare (de exemplu, pentru o doza de 200 mg progesteron pe zi, se vor administra cele 200 mg progesteron seara la culcare, in priza unica, la distanta de mese) sau trecerea la administrarea pe cale vaginala.

In toate cazurile, nu trebuie depasita doza maxima de 200 mg progesteron per priza. In cazul in care apar semne de supradozaj, adresati-va medicului dumneavoastra care va va modifica tratamentul.

Datorita continutului de lecitina de soia, exista riscul aparitiei unor reactii de hipersensibilitate (soc anafilactic, urticarie). Daca remarcati orice reactie adversa care nu este mentionata in acest prospect, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Cum se pastreaza Utrogestan, capsule

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj. Nu sunt necesare conditii speciale pentru pastrare.

A nu se lasa la indemana copiilor.

Informatii suplimentare

Compozitie
1 capsula moale contine 100 mg progesteron. Excipienti: ulei de arahide, lecitina din soia. Capsula: lecitina, glicerol, dioxid de titan (E 171).
30 de capsule moi cu dubla administrare, orala si vaginala.

Ambalaj
Utrogestan 100 mg Cutie cu 2 blistere din Al/PVC a cate 15 capsule moi. Utrogestan 200 mg Cutie cu 2 blistere din Al/PVC a cate 7 capsule moi. Cutie cu un blister din Al/PVC a 15 capsule moi. Cutie cu 2 blistere din Al/PVC a cate 15 capsule moi. Cutie cu 4 blistere din Al/PVC a cate 15 capsule moi.

Producator
LABORATOIRES BESINS INTERNATIONAL 13 rue Perier 92120 Montrouge

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Capsula endoscopica - generalitati, utilizare, pregatire

    Generalitati Capsula endoscopica este una din cele mai performante metode imagistice care se refera la o relativa invaziune,desi comparativ cu toate metodele cunoscute este de o acuratete si detaliere mult sporita fata de celelalte metode. Metodele imagistice...citeste mai mult

  • Diferenta dintre cafeaua clasica si cea din capsule

    Consumul de cafea Servirea cafelei nu reprezinta doar un simplu obicei, unele persoane facand din acesta chiar un adevarat ritual ce nu trebuie ratat. Astfel, cafeaua poate fi servita sub diferite forme, mai slaba sau mai puternica, fiecare persoana avand propriile...citeste mai mult

  • Opiu

    Descriere Opiul si preparatele pe baza de opiu sunt cunoscute de aproape patru mii de ani, fiind folosite ca unele din cele mai vechi remedii ale durerii. In prezent, preparatele de opiu au o utilizare limitata in terapie, fiind folosite in special ca analgezice si...citeste mai mult

  • Otoscleroza

    Generalitati Otoscleroza reprezinta o crestere osoasa anormala localizata in urechea medie, ce poate duce la hipoacuzie si in final la pierderea completa a auzului. Este o boala cu componenta genetica ce afecteaza metabolismul osos si afecteaza predominant capsula...citeste mai mult

Gasesti in Comunitate

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter