Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Utrogestan, caps.vag.

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Utrogestan, caps.vag.

Compozitie
1 capsula moale contine 100 mg progesteron. Excipienti: ulei de arahide, lecitina din soia. Capsula: lecitina, glicerol, dioxid de titan (E 171).
30 de capsule moi cu dubla administrare, orala si vaginala.

Indicatii
Administrare orala: tulburari cauzate de o insuficienta secretie de progesteron (cicluri neregulate aparute in urma unor tulburari de ovulatie ). sindrom premenstrual; mastopatii benigne; pre- menopauza ; tratamentul de substitutie hormonala in asociere cu tratamentul estrogenic.
Administrare vaginala: in cazul avorturilor habituale, in cursul ciclurilor de fertilizare in vitro, pentru toate celelalte indicatii ale progesteronului, in caz de reactii adverse in urma administrarii orale (somnolenta, ameteli), alternativa la administrarea orala.

Doze si mod de administrare
Substitutia progesteronica in insuficienta de secretie ovariana sau in cadrul insuficientei totale de secretie a progesteronului la femeile ovarioprive; suplimentarea fazei luteale in cadrul ciclurilor FIV; suplimentarea fazei luteale in cursul ciclurilor spontane sau induse, in caz de reducere a fertilitatii sau de sterilitate primara sau secundara, in special prin cicluri anovulatorii; in caz de amenintare de avort sau de prevenire a avorturilor habituale prin insuficienta de secretie luteala, pana in saptamana a 12-a de sarcina.

Doze de administrare: indiferent de calea de administrare, doza pentru o administrare trebuie sa nu depaseasca 200 mg. In cazul insuficientei luteale, schema terapeutica uzuala este de 200-300 mg progesteron pe zi, de preferat seara la culcare, cate 10 zile pe luna, din ziua 17 pana in ziua 26 a ciclului menstrual, inclusiv. In tratamentul de substitutie hormonala, doza este de 200 mg pe zi in doua doze a cate 100 mg fiecare sau in doza unica, seara la culcare, timp de 12-14 zile pe luna, in asociere cu estrogeni. Acest tratament se va intrerupe timp de o saptamana, in cursul careia se va observa o hemoragie de privatie. In insuficienta de secretie ovariana sau insuficienta totala a secretiei de progesteron la femeile ovarioprive, schema terapeutica este de 100 mg progesteron in zilele 13 si 14 ale ciclului de transfer, apoi 200 mg pe zi, fractionat in 1-2 prize, din ziua 15 pana in ziua 25 a ciclului, incepand cu ziua 26 a ciclului menstrual, in cazul aparitiei sarcinii, doza poate fi crescuta pana la cel mult 600 mg pe zi, in 3 prize. Aceasta schema poate fi continuata pana in ziua 60 si nu mai mult de saptamana 12 de sarcina. Suplimentarea fazei luteale in cursul ciclurilor FIV: doza recomandata este de 400-600 mg progesteron pe zi, in 2-3 prize, incepand din ziua injectiei cu hCG pana in saptamana 12 de sarcina. Amenintarea de avort sau prevenirea avorturilor habituale cauzate de insuficienta de secretie luteala: doza recomandata este de 200-400 mg progesteron pe zi, fractionat in 2 prize, pana in saptamana 12 de sarcina.

Contraindicatii
Hipersensibilitate la progesteron sau la unul din excipientii produsului, insuficienta hepatica severa, hemoragii vaginale de etiologie neprecizata, cancer de san sau tumori benigne diagnosticate sau suspectate, cancer al organelor genitale diagnosticat sau suspectat, tromboflebita sau boala trombembolica, accident vascular cerebral acut sau in antecedente, hematurie de etiologie neprecizata.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Implicatiile stresului in viata cotidiana

    Generalitati Din pacate exista si la ora actuala multi oameni care pastreaza o sumbra perceptie asupra bolilor psihice sau le atribuie acestora cauze absolut imaginare fara nici o legatura cu realitatea. In pofida acestor aspecte este evident ca progresul medicinei a...citeste mai mult

  • Complexele

    Generalitati Auzim frecvent cu titlul de "jignire elevate" Esti un complexat/a! Si astfel, cel care eticheteaza simte ca a facut o evaluare globala a celuilalt, extrem de dureroasa si profunda. Insa, daca ne-am propune sa aflam ce stiu oamenii cu adevarat...citeste mai mult

  • Simptome resimtite inainte de declansarea unui atac de cord

    Generalitati Un atac de cord nu este resimtit intotdeauna ca o durere intensa in zona pieptului. Cercetatorii Centrului Medical Universitar Duke au descoperit, in cadrul unei cercetari ample, ca exista foarte multe cazuri de infarct miocardic tacut, deseori soldate cu...citeste mai mult

  • Semnele deficientei de vitamina D

    Generalitati Deficienta in vitamina D creste riscul dezvoltarii mai multor afectiuni, in special la nivelul sistemului osos, iar semnele si simptomele sale sunt cateodata vagi, precum oboseala accentuata sau durerea generalizata aparent nejustificata. Intrucat...citeste mai mult

Gasesti in Comunitate

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter