Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Urbason suspensie, fiole

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Urbason suspensie, fiole

Compozitie
Fiole de 20 mg, 40 mg, 250 mg (U.S. Forte) si 1 000 mg (U.S. Forte 1 000).

Actiune terapeutica
Asemenea tuturor glucocorticoizilor, influenteaza functie de doza, meolismul tisular. In conditii fiziologice, actiunea este vitala pentru mentinerea homeostaziei organismului si pentru reglarea sistemului imun. Ca terapie de substitutie: in insuficienta corticosuprarenala, in doze adecvate, poate inlocui cortizolul endogen (8 mg metilpredn. = 40 mg cortizol), influentand meolismul glucidic, lipidic si protidic. Terapie farmacodinamica: in doze farmacologice actioneaza rapid antiflogistic (antiexsudativ si antiproliferativ) si tardiv imunosupresiv. Inhiba chemotaxia si activitatea celulelor sistemului imun, precum si eliberarea si actiunea mediatorilor reactiilor imune si inflamatorii. In obstructia bronsica accentueaza actiunea beta-mimeticelor. Terapia de lunga durata in doze mari conduce la involutia sistemului imun si a corticosuprarenalei. Efectul mineralotrop (prezent la cortisol si Prednisolon) este practic absent la metilpredn., astfel ca, si dupa doze mari, electrolitii serici raman in limite normale. Datorita efectului diuretic se va acorda atentie aportului de potasiu si restrictiei de sodiu. Timp de injumatatire serica: 3 ore, legare proteica: 60% (numai de albumina). Se meolizeaza predominant in ficat, meolitii sunt inactivati hormonal si eliminati pe cale renala (85% din doza se elimina in 24 de ore prin urina, 10% prin scaun). Durata actiunii este, la doze medii: 12-36 de ore.

Indicatii
Toate indicatiile glucocorticoizilor, atunci cand este necesara o actiune foarte rapida sau cand administrarea parenterala se impune: status astmaticus, edem cerebral, reactii alergice sere, boli sanguine acute, afectiuni acute ale parenchimului hepatic, adjuvant in infectii bacteriene acute, toxicoze, intoxicatii. In situatii care pericliteaza viata (soc, criza tireotoxica sau addisoniana, sd. Waterhouse-Friderichsen, criza imunologica post-transt) se impune folosirea initiala a Urbasonului Forte/Forte 1 000.

Doze si mod de administrare
Doza unica in simptomatologia acuta - adulti: 40-80 mg; copii: 10-40 mg (1-2 mg/kilocorp). In simptomatologia supraacuta - adulti: 250-500 mg; copii: 4-8 mg/kilocorp. In soc, pana la 30 mg/kilocorp. Ulterior, posologia este in functie de loul clinic. injectii i.v., perfuzii i.v. sau, daca nu este posibil, injectii i.m. (absorbtie mult mai lenta), injectii sau infiltratii locale (intraarticulare sau subconjunctivale). Pentru injectii sau infiltratii, continutul unei fiole se dizolva in 1 ml aqua ad injecila. Pentru perfuzare, preparatul dizolvat se amesteca cu solutie de glucoza 5%, fructoza 5% sau NaCl 0,9%.

Reactii adverse
Functie de doza si durata administrarii, facies de \"luna plina\", obezitate, hipertonie, osteoporoza, scaderea tolerantei la glucoza, tulburari in secretia hormonilor sexuali, petesii, echimoze, retentie de sodiu cu edem, inactivare pana la atrofie corticosuprarenala, afectiuni gastrice, cresterea riscului de infectie, glaucom, cataracta, pancreatita.

Contraindicatii
Hipersensibilitate la metilprednisolon. Pentru terapia de durata: ulcer gastro-duodenal, osteoporoza sera, antecedente psihiatrice, micoze sistemice, poliomielita, limfom post-vaccin BCG, glaucom, afectiuni virale, 8 saptamani inainte si 2 dupa vaccinare. In sarcina si alaptare: administrari de scurta durata, numai in caz de indicatie sera. Similar pentru copii.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Crioprezervarea – Fertilizarea in vitro

    Definitie Crioprezervarea embrionilor (procesul de inghetare, stocare si dezghetare al embrionilor) poate creste rata nasterii, permitand embrionilor in exces ce nu sunt folositi pentru transferul embrionar actual, sa fie stocati pentru a fi utilizati in viitor....citeste mai mult

  • Normele privind suplimentele alimentare - ordin 1069/2007

    Ordin nr. 1069 din 19/06/2007 pentru aprobarea Normelor privind suplimentele alimentare Avand in vedere prevederile ARTICOLUL 20 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea productiei, circulatiei si comercializarii alimentelor,...citeste mai mult

  • Betablocante adrenergice

    Descriere De la introducerea beta-blocantelorin practica terapeutica curenta, utilizarea lor s-a extins cuprinzandnoi indicatii terapeutice, alaturi de utilizarea lor ca: - antiaritmice, - antianginoase, - antihipertensive, - cardiomiopatia hipertensiva,...citeste mai mult

  • Vaccinarea antigripala

    Ce trebuie sa stim despre vaccinarea antigripala Vaccinarea sau imunizarea activa este o metoda de profilaxie impotriva bolilor infectioase. Vaccinul este un preparat care are in compozitie antigene virale sau microbiene (inactivate sau vii atenuate), care odata...citeste mai mult

Gasesti in Comunitate

  • Artroza

    Ce medicamente se recomanda pentru tratarea artrozei la genunchi si daca practicarea jogging-ului este buna?

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter