Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Ulceran, comprimate

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Ulceran, comprimate

Compozitie
Substanta activa famotidina. Comprimate continand 40 mg famotidina. Comprimate continand 20 mg famotidina.

Actiune terapeutica
Ulceran este un nou antagonist H2 (antiH2) cu actiune puternica si cu o inalta selectivitate pentru H2-receptori. Famotidina inhiba secretia gastrica acida bazala si stimulata si reduce secretia de pepsina. Experimentele clinice au demonstrat ca famotidina amelioreaza de obicei pe durata primei saptamani a tratamentului durerile datorate ulcerelor gastroduodenale si inhiba secretia gastrica de acid dupa 12 ore, cand se ia o singura doza zilnica (inainte de culcare).

Indicatii
Ulceran este indicat in tratamentul ulcerului gastric benign si duodenal. Alte situatii in care reducerea secretiei gastrice de acid este indicata: sangerarea la nivelul tractului gastrointestinal superior (hemoragii digestive superioare); sindromul Zollinger-Ellison; profilaxia ulceratiilor duodenale recurente.

Doze si mod de administrare
Pentru tratamentul unui ulcer duodenal acut, doza recomandata este un comprimat (40 mg) inainte de culcare. Durata tratamentului este de 4-8 saptamani. Aceasta perioada poate fi scurtata daca vindecarea ulcerului este confirmata prin endoscopie. Vindecarea ulcerului are loc, in marea majoritate a cazurilor, in timp de 4 saptamani. Daca dupa 4 saptamani nu s-a produs vindecarea, se recomanda o perioada suplimentara de 4 saptamani. Pentru profilaxia ulcerului duodenal recurent, doza recomandata este de 20 mg, inainte de culcare. In ulcerul gastric benign, doza recomandata este de un comprimat (40 mg), inainte de culcare. Durata tratamentului este de 6-8 saptamani. Aceasta perioada poate fi scurtata daca vindecarea ulcerului este confirmata prin endoscopie.
La pacientii cu hipersecretie acida gastrica foarte pronuntata (sindromul Zollinger-Ellison), doza initiala este un comprimat (20 mg), la fiecare 6 ore. Doza ulterioara trebuie ajustata in functie de raspunsul clinic al pacientului. Doza de 40 mg/zi poate fi utilizata timp de un an fara efecte secundare semnificative sau pierderea eficacitatii. Pacientii care au primit deja un alt antiH2 pot recurge la Ulceran intr-o doza initiala superioara celei recomandate mai sus.Dozele pentru pacientii cu insuficienta renala: Famotidina este eliminata in principal prin urina. De aceea, doza trebuie redusa la pacientii cu insuficienta renala (clearance-ul creatininei sub 30 ml/min sau creatinina sanguina 3 mg/100 ml) la 20 mg/zi, in loc de 40 mg/zi.
Consideratii speciale: inainte de inceperea tratamentului cu Famotidina, este necesara excluderea posibilitatii ulcerului gastric malign. Raspunsul simptomatic al ulcerului gastric la famotidina nu exclude malignitatea. Pacientii in varsta care primesc Ulceran trebuie sa fie monitorizati.

Contraindicatii
Administrarea medicamentului in caz de sarcina este mai putin indicata. inca nu este cunoscut daca famotidina se elimina in lapte. Mamele care alapteaza trebuie sa stopeze fie tratamentul fie alaptarea. Medicamentatia la copii este foarte limitata.

Reactii adverse
Famotidina este foarte bine tolerata de organism. Au fost semnalate: diaree, cefalee, stare de oboseala. Alte efecte secundare, mai rar semnalate, au inclus: uscaciunea gurii, constipatie, varsaturi, inrosirea pielii, tulburari gastrointestinale si anorexie.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Sindromul Piriformis

    Generalitati Sindromul Piriformis este o afectiune neuromusculara rara, care determina comprimarea nervului sciatic de catre muschiul piriformis. Muschiul piriformis are forma alungita si este localizat intre fese langa partea de sus a articulatiei soldului. Acest...citeste mai mult

  • Metronidazolul si sarcina

    Generalitati Articolul ne vorbeste despre riscurile expunerii la metronidazol in timpul sarcinii. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului...citeste mai mult

  • Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere

    Generalitati Anticonceptionalele intra in categoria metodelor contraceptive si reprezinta forma farmaceutica a acestora ce sunt administrate sub forma de pilule sau tablete (comprimate) ori chiar si in forma de unguente sau creme. Anticonceptionalele reprezinta o...citeste mai mult

  • Stenoza spinala cervicala

    Generalitati Stenoza spinala cervicala este o afectiune degenerativa in care spatiul canalului spinal este ingustat determinand compresie pe maduva spinarii sau radacinile nervoase adiacente. Canalul spinal este aria delimitata de interiorul vertebrelor in care se...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter