Twinrix adult, suspensie injectabila
Informatii prospect Twinrix adult, suspensie injectabila
Compozitie
twinrix adult este un vaccin combinat, format din urmatoarele doua preparate, purificate si adsorbite separat pe hidroxid de aluminiu si fosfat de aluminiu: virusul hepatitei a (HA) si inactivat si antigenul de suprafata al virusului hepatitei b (aghbs). virusul HA este obtinut prin cultivare pe celule diploide umane MRC5. aghbs este obtinut prin cultivare intr-un mediu selectiv de celule de drojdie manipulate genetic. O doza de 1 ml vaccin contine nu mai putin de 720 unitati ELISA de virus HA inactivat si 20 g de proteina aghbs recombinanta.
Actiune terapeutica
vaccin combinat hepatitic A inactivat (720 unitati elisa) si hepatitic B ADN-recombinant (20 g).
Indicatii
twinrix Adult este recomandat adultilor si adolescentilor in varsta de 16 ani si peste, neimunizati si prezentand risc de contractare a hepatitei a si B.
Doze si mod de administrare
Doza recomandata la adulti si adolescenti in varsta de 16 ani si peste este de 1 ml.
Schema de vaccinare primara: schema standard pentru primovaccinare cu twinrix Adult consta din trei doze, prima administrata la data aleasa, a doua la o luna de la administrarea primei doze, iar a treia la 6 luni de la administrarea primei doze. Odata initiata, primovaccinarea trebuie completata cu acelasi vaccin.
Rapel: nu a fost definitiv stabilit daca indivizii imunocompetenti care au raspuns la vaccinul hepatitic A sau/si hepatitic B necesita doze de rapel si daca protectia in absenta anticorpilor detectabili poate fi asigurata prin memorie imuna. Nu exista inca date disponibile privind persistenta pe termen lung a anticorpilor in urma vaccinarii cuTwinrix Adult. Totusi, s-a observat ca titrurile de anticorpi anti-HBs si anti-VHA obtinuti in urma primoimunizarii cu vaccin combinat sunt la acelasi nivel cu ale celor obtinute in urma imunizarii cu vaccinurile monovalente. De aceea, din experienta, indicatiile pentru rapel pot fi considerate ca similare celor din cazul vaccinurilor monovalente. Aceste indicatii se bazeaza pe faptul ca pentru protectie este necesar un nivel minim de anticorpi; niveluri protectoare de anticorpi anti-HBs (10 UI/l) persista la majoritatea subiectilor timp de 5 ani, iar al celor anti-VHA se considera ca persista pentru cel putin 10 ani. Rapelul cu vaccin combinat poate fi recomandat la 5 ani de la initierea primovaccinarii. Daca pentru rapel se folosesc vaccinuri monovalente, acestea pot fi administrate la 5 ani de la initierea primovaccinarii in cazul hepatitei b si la 10 ani de la initierea primovaccinarii in cazul hepatitei a. Nivelurile de anticorpi la indivizii cu risc pot fi evaluate la intervale regulate, iar daca titrurile scad sub nivelul minim se pot administra doze adecvate de vaccin.Twinrix Adult se administreaza intramuscular, de preferinta in regiunea deltoida. In mod exceptional, vaccinul poate fi administrat subcutanat la pacientii cu tulburari hemoragipare. Totusi, aceasta cale de administrare poate duce la un raspuns imun suboptim. Vaccinul nu se administreaza niciodata intravenos.
Contraindicatii
Twinrix Adult nu trebuie administrat subiectilor cu hipersensibilitate cunoscuta la oricare dintre componentii vaccinului sau celor care au prezentat semne de hipersensibilitate dupa o vaccinare anterioara cu twinrix Adult sau vaccin monovalent hepatitic A sau B.
Masuri de precautie
Ca si in cazul altor vaccinuri, administrarea de Twinrix Adult trebuie amanata la subiectii cu afectiuni febrile acute severe. Exista posibilitatea ca in momentul vaccinarii, subiectii sa se afle in perioada de incubatie a hepatitei a sau B. Nu se stie daca in aceasta situatie twinrix Adult poate preveni infectia cu virus hepatitic A si B. vaccinul nu previne infectia cu alti agenti infectiosi, ca de exemplu virusul hepatitei c si E, sau cu alti agenti ce provoaca infectii la nivel hepatic. twinrix Adult nu este recomandat pentru profilaxia postexpunere (de exemplu, in cazul leziunilor produse de ace). vaccinul nu a fost testat la pacientii imunodepresati. La pacientii hemodializati sau imunodepresati, titrurile optime de anticorpi anti-VHA si anti-vhb pot sa nu fie obtinute dupa vaccinarea primara si de aceea acesti pacienti pot necesita administrarea de doze suplimentare de vaccin. Ca si in cazul celorlalte vaccinuri injectabile, trebuie sa existe o supraveghere medicala adecvata, avand la indemana toate mijloacele necesare pentru rara eventualitate a unei reactii anafilactice consecutive administrarii de vaccin. Deoarece administrarea intradermica sau intramusculara la nivel gluteal pot duce la un raspuns slab la vaccin, aceste cai trebuie evitate. in mod exceptional, twinrix Adult poate fi administrat subcutanat la subiectii cu trombocitopenie sau alte sindroame hemoragipare, deoarece administrarea intramusculara poate provoca hemoragie la acesti pacienti.
Sarcina si alaptare: nu exista date adecvate privind administrarea in cursul sarcinii sau alaptarii la om sau privind influenta asupra functiei de reproducere la animale. Totusi, ca si in cazul tuturor vaccinurilor inactivate, afectarea fetusului este improbabila.twinrix Adult se administreaza in cursul sarcinii doar daca exista un risc clar de hepatita a si hepatita b. Twinrix Adult se administreaza cu prudenta femeilor care alapteaza.
Reactii adverse
In cadrul studiilor clinice controlate, simptomele si semnele tuturor pacientilor au fost monitorizate timp de 4 zile dupa administrarea vaccinului. In acest scop a fost utilizata o lista de monitorizare. De asemenea, subiectilor vaccinati li s-a cerut sa semnaleze orice fenomen clinic aparut pe durata perioadei de studiu. Cele mai frecvente reactii au fost cele de la locul inocularii. Acestea au constat in durere temporara, eritem si edem. Fenomenele sistemice observate au fost febra, cefaleea, starea de indispozitie, oboseala, greturile si varsaturile. Toate au fost tranzitorii, rar raportate si considerate de subiecti ca minore. Dintr-un studiu comparativ a rezultat ca frecventa efectelor adverse semnalate dupa administrarea deTwinrix Adult nu difera de frecventa efectelor adverse consecutive administrarii de vaccinuri monovalente. In urma administrarii pe scara larga a vaccinurilor monovalente hepatitice A si/sau B, efectele nedorite de mai jos au fost inregistrate in zilele sau saptamanile de dupa vaccinare. In multe situatii, nu s-a putut stabili nici o relatie cauzala.
Simptome pseudogripale (febra, frisoane, cefalee, mialgie, artralgie), fatigabilitate, vertij.
Rar semnalate: parestezie, greturi, varsaturi, inapetenta, diaree, dureri abdominale, alterari ale functiei hepatice, rash, prurit, urticarie.
Foarte rar semnalate: reactii alergice mimand boala serului, vasculite, sincopa, hipotensiune, limfadenopatie, tulburari neurologice periferice si/sau centrale, ce pot include scleroza multipla, nevrita optica, mielita, paralizie Bell, polinevrita, de exemplu sindrom Guillan-Barr (cu paralizie ascendenta), meningita, encefalita, encefalopatie, purpura trombocitopenica, eritem exsudativ multiform.
Atentie
Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.
Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.
Citeste si
Arhiva-
Tulburarea hipoactiva a dorintei sexuale
Generalitati Tulburarea sexuala hipoactiva sau dorinta sexuala hipoactiva este definita ca evitarea sau aversiune extrema persistenta sau recurenta pentru orice contact sexual cu un partener. Alte sinonime pentru aceasta afectiune ar fi: inhibarea dorintei...citeste mai mult
-
Vaccinuri necesare pentru adulti
Generalitati Vaccinurile ofera protectie pentru diverse boli grave sau potential letale. Care sunt vaccinurile necesare pentru adulti? Acest lucru poate fi neclar, mai ales pentru persoanele care au fost deja vaccinate in copilarie. Mai jos sunt...citeste mai mult
-
Ce vaccinuri sunt necesare adultilor
Generalitati Vaccinurile ofera protectie impotriva mai multor boli grave sau potential letale. Totusi, care sunt vaccinurile pe care ar trebui sa le faca un adult si care ar fi momentul potrivit pentru administrarea acestora? Vaccinul contra gripei sezoniere...citeste mai mult
-
Leucemia mieloida acuta la adulti
Generalitati Leucemia mieloida acuta la adulti este un tip de cancer in care maduva osoasa produce mieloblasti anormali (mieloblasti – un stadiu in dezvoltarea celulelor albe), celule rosii sau trombocite anormale. Leucemia mieloida acuta este un tip de...citeste mai mult
Gasesti in Comunitate
-
Vaccin anti-hepatitic
la cat timp de la administrarea ultimei doze de vaccin antihepatitic (twinrix) am voie sa raman insarcinata?
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter