Tusif, solutie interna
Informatii prospect Tusif, solutie interna
Compozitie
Principiu activ: butamirat citric. Tusif 0,15% si 0,45 % solutie interna
Actiune terapeutica
Butamiratul citric, singurul principiu activ este un supresor central al tusei si nu contine alcaloizi de opiu. In plus, reduce rezistenta cailor aeriene, efect evidentiat prin imbunatatirea valorilor spirometrice.
Farmacocinetica
Doza orala de butamirat se absoarbe repede si complet. Nivelul plasmatic maxim, atins la circa 1,5 ore, al principalului metabolit - acid 2-fenil butiric - este 6,4 g/ml dupa administrarea unei doze de 150 mg butamirat citric (in sirop). Timpul de injumatatire aparent este de 6 ore pentru sirop. Curba concentratiei este proportionala cu doza administrata; nu se constata acumulari. Hidroliza butamiratului, intai in acid 2-fenil butiric si ulterior in dietilaminoetoxietanol, incepe in sange. Ambii metaboliti au efect antitusiv si, precum butamiratul, se leaga de proteinele plasmatice in proportie de 95% si au timp de injumatatire mai lung. Acidul 2-fenil butiric este metabolizat partial prin hidroxilare in pozitia para. Cei trei metaboliti se excreta in primul rand prin urina sub forma de glucuronoconjugati.
Indicatii
Tuse acuta de cauze variate. Supresia tusei pre- si post-operatorii in chirurgie si bronhoscopie. tuse convulsiva.
Doze si mod de administrare
Picaturi: copii intre 2 luni - 1 an: 10 picaturi de 4 ori pe zi; copii 1-3 ani: 15 picaturi de 4 ori pe zi; copii peste 3 ani: 25 picaturi de 4 ori pe zi. Sirop: copii 3-6 ani: 5 ml de 3 ori pe zi; copii 6-12 ani: 10 ml de 3 ori pe zi; copii peste 12 ani: 15 ml de 3 ori pe zi; adulti: 15 ml de 4 ori pe zi. Pe cat posibil, se prefera administrarea inaintea meselor.
Contraindicatii
Hipersensibilitate la principiul activ.
Masuri de precautie
Nu exista precautii speciale.
Sarcina si alaptare:
In studiile pe animale nu s-a observat nici un fel de efect advers fetal. Totusi, se recomanda sa nu fie folosit in primul trimestru, iar in restul perioadei de sarcina acesta se va administra doar daca este necesar. In absenta datelor despre posibilitatea eliminarii in lapte a substantei active, se recomanda evitarea administrarii in perioada de alaptare.
Reactii adverse
Greata, diaree, eritem cutanat, vertij au fost observate intr-o proportie de circa 1% din cazurile tratate, simptome care dispar dupa reducerea dozei sau intreruperea terapiei.
interactiuni medicamentoase: nu au fost observate interactiuni pana in prezent.
Supradozare: supradozarea accidentala poate produce urmatoarele simptome: somnolenta, greata, varsaturi, diaree, hipotensiune, caz in care se aplica masurile standard de urgenta: carbune activ, laxative saline si, daca este cazul, resuscitare cardiorespiratorie.
Atentie
Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.
Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.
Citeste si
Arhiva-
Cele mai eficiente solutii naturale care te scapa de acnee si de pistrui
Pistruii si cosurile provocate de acnee te impiedica sa ai tenul pe care ti-l doresti? Pentru a putea ameliora aceste probleme, avem la indemana solutii eficiente si ieftine din natura, la care putem apela oricand. Pistruii apar atunci cand productia de melanina,...citeste mai mult
-
4 solutii pentru un somn lung si odihnitor
Generalitati Multi oameni sunt chinuiti de insomnii, de faptul ca indiferent de ora din noapte nu pot sa adoarma. Iata cateva solutii la cele mai frecvent intalnite tulburari de somn. Va treziti in mijlocul noptii, fara nici un motiv Multi oameni de toate...citeste mai mult
-
10 solutii eficiente pentru combaterea congestiei nazale
Generalitati Combaterea congestiei nazale devine o necesitate in sezonul rece, cand gripa si raceala afecteaza o buna parte a populatiei. Dificultatea de a respira poate fi indusa si de o alergie, cand membranele nazale se umfla din pricina vaselor de sange...citeste mai mult
-
6 solutii anti-imbatranire recomandate de dermatologi
Generalitati In plina evolutie tehnologica si medicala, solutiile anti-imbatranire sunt tot mai numeroase si mai accesibile. Medicii dermatologi chiar incurajeaza utilizarea de produse si metode care pot intarzia aparitia semnelor premature de imbatranire si chiar...citeste mai mult
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter