Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Tropicamida, solutie oftalmica

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Tropicamida, solutie oftalmica

Indicatii
Pentru obtinerea midriazei si cicloplegiei in scop diagnostic. Solutia de concentratie 0,5% se recomanda atunci cand se urmareste doar obtinerea midriazei. Pentru efectul cicloplegic in refractii, este necesara utilizarea solutiei de concentratie 1,0%.

Doze si mod de administrare

Pentru refractie se instileaza ocular 1 sau 2 picaturi din solutia de concentratie 1,0%; se repeta instilarea la 5 minute. Daca pacientul nu este examinat in 20-25 minute, se poate instila o picatura suplimentara, pentru a prelungi efectul midriatic. Pentru examinarea fundului de ochi, se instileaza 1 sau 2 picaturi din solutia de concentratie 0,5%, cu 15-20 minute inaintea examinarii.

Compozitie
Flacon 10 ml ce contien picaturi oftalmice - solutie, cu o concentratie de 0,5% tropicamida
Este inrudita farmacologic cu grupul substantelor parasimpatolitice (anticolinergice). Este o substanta solida, alba, cristalina, cu punct de topire intre 96-96,5 grade Celsius. Este putin solubila in apa. Tropicamida este un compus sintetic descris chimic ca N-etil-N-(Y-picolil) amida acidului tropic.

Actiune terapeutica
Tropicamida este o substanta midriatica-cicloplegica. Actiunea ei este remarcabila prin faptul ca midriaza maxima si cicloplegia se obtin in 20-25 minute de la instilarea oculara. Revenirea completa se produce in 5 pana la 6 ore, fara folosirea unui agent miotic.

Contraindicatii
Este contraindicata in glaucomul cu unghi ingust. Atentie: Numai pentru uz topic (local) - nu se injecteaza.

Sarcina si alaptarea
Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament. Daca sunteti gravida sau credeti ca sunteti gravida adresati-va medicului dumneavoastra inainte de a lua orice medicament. Daca alaptati, adresati-va medicului dumneavoastra inainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Deoarece medicamentul afecteaza capacitatea de acomodare si dilata irisul, capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje este afectata pe intreaga perioada a actiunii a acestuia.

Informatii importante privind unele componente ale Tropicamida RPH
Medicamentul contine clorura de benzalconiu. Acesta poate determina iritatie oculara. Trebuie evitat contactul acestuia cu lentilele de contact moi deoarece se stie ca poate determina decolorarea acestora. Lentilele de contact trebuie indepartate inainte de administrare si pot fi puse la loc dupa cel putin 15 minute.

Masuri de precautie
Ca in cazul oricarui midriatic, se recomanda prudenta atunci cand presiunea intraoculara este crescuta sau necunoscuta, sau atunci cand camera anterioara este putin adanca. In refractiile in care se doreste prelungirea cicloplegiei, se recomanda o picatura suplimentara.

Reactii adverse
Posibila senzatie de usturime (arsura, intepatura) in momentul instilarii.

Conditii de pastrare:a se pastra la temperatura camerei. Nu se pastreaza la rece sau la temperaturi ridicate. Flaconul se tine bine inchis.

Ca toate medicamentele, Tropicamida RPH poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele. Reactiile adverse raportate sunt urmari ale blocarii receptorilor muscarinici si, in cazul utilizarii unor doze mari, a receptorilor nicotinici: 3 - vedere neclara - fotofobie - xerostomie cu tulburari ale deglutitiei si sete - xerodermie si hiperemie faciala tranzitorie, asociata rar cu senzatie de arsura sau intepatura - bradicardie tranzitorie urmata de tahicardie cu palpitatii si aritmie - diminuarea tonusului si motilitatii intestinale asociate cu meteorism abdominal si constipatie - mictiune dificila - stimularea functiei respiratorii - hiperemie palpebrala - reactii de hipersensibilitate manifestate cu hiperemie si tumefiere a fetei, limbii si buzelor, respiratie dificila si eruptie cutanata maculo-papulara si care pot sa evolueze catre soc anafilactic. - halucinatii, confuzie, agitatie (mai ales la copii si varstnici). Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Pastrare
A nu se lasa la indemana si vederea copiilor. A se pastra la temperaturi sub 25`C, in ambalajul original. Nu utilizati Tropicamida RPH dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective. Nu utilizati Tropicamida RPH mai mult de 28 zile dupa prima deschidere a flaconului. Nu utilizati Tropicamida RPH daca observati modificari de culoare sau particule. Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Ce contine Tropicamida RPH
Substanta activa este tropicamida. 100 ml picaturi oftalmice, solutie, contin tropicamida 500 mg. - Celelalte componente sunt: clorura de sodiu, edetat de sodiu dihidrat, clorura de benzalconiu, acid clorhidric, apa purificata.

Cum arata Tropicamida RPH si continutul ambalajului

Tropicamida RPH este o solutie limpede, incolora, lipsita de particule. Medicamentul este ambalat in cutii cu cate un flacon din PEJD prevazut cu picurator din PEiD , inchis cu capac din PEJD a 10 ml picaturi oftalmice, solutie. Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si producatorul S.C. ROMPHARM COMPANY S.R.L. Strada Eroilor nr. 1A, Otopeni, Ilfov, Romania

Pentru orice informatii despre acest medicament, va rugam sa contactati reprezentantul local al detinatorului autorizatiei de punere pe piata.

Acest prospect a fost aprobat in Noiembrie 2006

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Asistenta medicala a prescolarilor, elevilor si studentilor

    Ordin nr. 653 din 25 septembrie 2001 privind asistenta medicala a prescolarilor, elevilor si studentilor Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 777 din 5 decembrie 2001 Ministrul sanatatii si familiei, vazand Referatul comun de aprobare al Directiei generale...citeste mai mult

  • Cum sa ne protejam ochii in sezonul alergiilor

    Generalitati Pentru o mare parte dintre noi, sezonul alergiilor pare interminabil: primavara ne confruntam cu polenul, vara cu iarba si fanul uscat, toamna cu praful in exces. Oricare ar fi cauza alergiei, rezultatul ramane acelasi: avem ochii rosii, ne ustura,...citeste mai mult

  • Ambliopia

    Generalitati Vederea normala se dezvolta odata cu utilizarea obisnuita, in egala masura pentru ambii ochi. Ambliopia, numita si "ochiul lenes", debuteaza de obicei cand un ochi nu este folosit suficient pentru ca sistemul vizual din creier sa se dezvolte...citeste mai mult

  • Orjeletul si Salazionul

    Generalitati Orjeletul (urciorul sau ulciorul, in termeni populari) si salazionul (chalazionul) sunt afectiuni care pot interveni la nivelul unei mici glande sebacee de la nivelul pleoapei superioare sau inferioare. Urciorul (sau orjeletul extern) este infectia...citeste mai mult

Gasesti in Comunitate

  • Iridociclita

    Buna ziua. Sotul meu a fost diagnosticat cu iridociclita subacuta in urma cu 3 sapatamani. In prima sapatamana a urmat doar tratament cu picaturi (TobraDex, Tropicamida si Flumetol). Pentru ca nu s-a imbunatatit starea, a fost intenat la oftalmologie si i s-au facut investigatii: radiografie...

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter