Trombex
Informatii prospect Trombex
Trombex 75 mg, comprimate filmate
Bisulfat de clopidogrel
Ce este Trombex si pentru ce se utilizeaza
Clopidogrel, substanta activa din comprimatele de Trombex, face parte dintr-o clasa de medicamente numite antiagregante plachetare. Trombocitele sunt elemente circulante foarte mici, mai mici decat globulele rosii sau globulele albe, care se alipesc (se agrega) in timpul formarii unui cheag de sange. Prevenind aceasta agregare, medicamentele antiagregante plachetare scad riscul de formare a cheagurilor de sange (proces numit tromboza). Trombex este utilizat pentru a preveni formarea cheagurilor de sange (trombilor) in vasele de sange (artere) rigidizate, un proces numit aterotromboza, care poate duce la evenimente aterotrombotice (cum sunt accidentul vascular cerebral, infarctul miocardic sau decesul).
Vi s-a prescris Trombex pentru a preveni formarea cheagurilor de sange si a reduce riscul de aparitie a acestor evenimente severe, deoarece:
- dumneavoastra aveti o boala caracterizata prin rigidizarea arterelor (cunoscuta si sub numele de ateroscleroza)
- dumneavoastra ati avut deja un infarct miocardic, un accident vascular cerebral sau aveti o boala cunoscuta sub numele de arteriopatie obliteranta a membrelor inferioare
- dumneavoastra ati avut o durere toracica severa, cunoscuta sub numele de „angina pectorala instabila” sau „infarct miocardic” (infarct miocardic).
Pentru tratamentul acestei afectiuni, este posibil ca medicul sa va fi implantat un stent in artera blocata sau ingustata pentru a restabili fluxul sanguin eficient. Medicul dumneavoastra trebuie sa va prescrie si acid acetilsalicilic (o substanta prezenta in numeroase medicamente utilizate pentru a calma durerea si a reduce febra, precum si pentru a preveni formarea cheagurilor de sange).
Inainte sa utilizati Trombex
Nu utilizati Trombex
- Daca sunteti alergic (hipersensibil) la clopidogrel sau oricare dintre celelalte componente ale Trombex;
- Daca aveti o afectiune care produce la momentul actual sangerare, cum ar fi ulcer gastric sau sangerari la nivelul creierului;
- Daca suferiti de o boala severa a ficatului;
In cazul in care credeti ca vreuna dintre acestea se aplica la dumneavoastra sau daca nu sunteti sigur, adresati-va medicului dumneavoastra, inainte sa luati Trombex .
Utilizarea altor medicamente
Unele medicamente pot influenta efectele Trombex, sau invers.
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala. Nu se recomanda utilizarea anticoagulantelor orale (medicamente folosite pentru a reduce coagularea sangelui) concomitent cu Trombex.
Trebuie sa spuneti cu precizie medicului dumneavoastra daca luati un medicament antiinflamator nesteroidian, utilizat de obicei pentru tratarea afectiunilor dureroase si/sau inflamatorii ale muschilor sau articulatiilor sau daca utilizati heparina, alt medicament folosit pentru a reduce coagularea sangelui.
Daca ati avut o durere toracica severa (angina pectorala instabila sau criza de inima), Trombex va poate fi prescris in asociere cu acid acetilsalicilic, o substanta prezenta in numeroase medicamente utilizate pentru a calma durerea si a reduce febra. Utilizarea ocazionala a acidului acetilsalicilic (nu mai mult de 1000 mg intr-un interval de 24 de ore) nu ar trebui, in general, sa ridice probleme, dar utilizarea in alte situatii de acid acetilsalicilic, pe perioade prelungite, trebuie discutata cu medicul dumneavoastra.
Utilizarea Trombex cu alimente si bauturi
Alimentele nu au nicio influenta. Trombex poate fi luat cu sau fara alimente.
Sarcina si alaptarea
Este preferabil sa nu utilizati acest medicament in cursul sarcinii si al alaptarii. Daca sunteti gravida sau credeti ca sunteti gravida, trebuie sa-i spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului inainte de a lua Trombex. Daca ramaneti gravida in timpul tratamentului cu Trombex, adresati-va imediat medicului dumneavoastra, deoarece se recomanda sa nu luati clopidogrel in timpul sarcinii. Trebuie sa intrebati medicul dumneavoastra daca puteti alapta in timpul tratamentului cu Trombex. Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Este putin probabil ca Trombex sa va afecteze capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Informatii importante privind unele componente ale Trombex
Trombex contine lactoza anhidra si ulei de ricin hidrogenat.
Daca medicul dumneavoastra v-a spus ca aveti intoleranta la anumite zaharuri, adresati-va medicului inainte de a lua acest medicament. Uleiul de ricin hidrogenat poate determina tulburari gastrice sau diaree.
Administrare
Utilizati intotdeauna Trombex exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur. Doza obisnuita este de un comprimat de 75 mg Trombex pe zi, administrat pe cale orala, cu sau fara alimente, la aceeasi ora in fiecare zi. Trebuie sa va luati medicamentul regulat si in acelasi moment al zilei. in plus, daca ati avut o durere toracica severa (angina pectorala instabila sau infarct miocardic), medicul dumneavoastra va poate prescrie 300 mg Trombex (4 comprimate de 75 mg) la inceputul tratamentului.
Daca este planificata o operatie (inclusiv dentara), spuneti medicului ca luati Trombex. Trombex trebuie intrerupt de obicei cu 7 zile inainte de operatie, daca medicul dumneavoastra nu are alte recomandari
Reactii adverse
Ca toate medicamentele, Trombex poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Adresati-va imediat medicului dumneavoastra daca apar:
- febra, semne de infectie sau oboseala pronuntata. Acestea pot fi determinate de scaderea numarului anumitor celule sanguine, care apare in cazuri rare
- semne de tulburari hepatice, cum ar fi ingalbenirea pielii si/sau ochilor (icter), asociata sau nu cu sangerare, ce poate sa apara sub piele sub forma unor pete rosii punctiforme, si/sau confuzie.
- umflarea mucoasei bucale sau manifestari la nivelul pielii, cum sunt eruptii cutanate si mancarime, vezicule pe piele. Acestea pot fi semnele unei reactii alergice.
Reactiile adverse cel mai frecvent raportate pentru clopidogrel (substanta activa din produsul Trombex) sunt sangerari precum vanatai, hematoame (sangerari neobisnuite sau vanatai sub piele), sangerari din nas, sange in urina, sangerari ale stomacului sau intestinelor. De asemenea, in cazuri rare, au fost raportate hemoragii oculare, la nivelul creierului, pulmonare sau articulare.
Daca suferiti sangerari prelungite cand utilizati Trombex
Daca va taiati sau va raniti, oprirea sangerarii poate sa necesite mai mult timp decat de obicei. Acest fapt este legat de modul in care actioneaza medicamentul dumneavoastra, deoarece el previne formarea cheagurilor de sange. In cazul taieturilor sau ranilor superficiale, de exemplu cele din timpul barbieritului, nu trebuie sa va ingrijorati. Cu toate acestea, daca sunteti ingrijorat in legatura cu sangerarea pe care o aveti, trebuie sa va adresati imediat medicului dumneavoastra.
Celelalte reactii adverse raportate la clopidogrel (substanta activa din Trombex) sunt:
Reactii adverse frecvente: diaree, dureri abdominale, indigestie sau arsuri in capul pieptului.
Reactii adverse mai putin frecvente: dureri de cap, ulcer gastric, varsaturi, greata, constipatie, gaze in exces in stomac sau intestine, eruptii pe piele, mancarime, ameteli, senzatii anormale la atingere.
Reactii adverse rare: vertij.
Reactii adverse foarte rare : icter: durere abdominala severa cu sau fara dureri de spate; febra, dificultati de respiratie, uneori asociate cu tuse: reactii alergice generalizate; umflarea mucoasei bucale; vezicule pe piele; alergii pe piele; inflamatia mucoasei bucale (stomatita); scaderea tensiunii arteriale; confuzie; halucinatii; dureri articulare; dureri musculare; modificari ale gustului.
In plus, medicul dumneavoastra poate identifica modificari ale analizelor dumneavoastra de sange sau urina. Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Ce contine Trombex
- Substanta activa este bisulfat de clopidogrel. Fiecare comprimat filmat contine 75 mg clopidogrel (sub forma de bisulfat de clopidogrel).
- Celelalte componente sunt: lactoza anhidra, celuloza microcristalina (E 460), hidroxipropilceluloza de joasa substitutie (LH-11), ulei de ricin hidrogenat, talc, dioxid de siliciu coloidal anhidru in nucleul comprimatului si hipromeloza 2910/5, macrogol 6000, dioxid de titan (E 171), oxid rosu de fer (E 172), talc in filmul comprimatului.
Cum arata Trombex si continutul ambalajului
Trombex sunt comprimate filmate alungite, biconvexe, roz.
Atentie
Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.
Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.
Citeste si
Arhiva-
Recuperarea dupa interventiile ortopedice majore
O interventie ortopedica este o procedura medicala sau chirurgicala realizata pentru a diagnostica, trata sau corecta afectiuni ale sistemului musculo-scheletic, care include oasele, articulatiile, muschii, ligamentele si tendoanele. Aceasta poate varia de la tratamente...citeste mai mult
-
Nutritia si recuperarea medicala, o combinatie esentiala
Nutritia reprezinta un proces prin care, cu ajutorul alimentatiei, organismul obtine si foloseste nutrientii necesari pentru mentinerea sanatatii si functionalitatii corporale optime. Prin intermediul unei alimentatii echilibrate, corpul se adapteaza in vederea sustinerii...citeste mai mult
-
Terapia cognitiv-comportamentala cu focus pe trauma pentru copii si adolescenti
Trauma poate afecta profund viata copiilor si a adolescentilor, lasand cicatrici emotionale si psihologice de durata. Experientele traumatice, cum ar fi abuzul, violenta, accidentele grave sau dezastrele naturale, pot declansa o serie de simptome debilitante, inclusiv...citeste mai mult
Gasesti in Comunitate
-
Trombex
In urma investigatiilor pe care le-am fcut sufar de sindrom vertiginos ; moderata atrofie cerebrala cortico-subcorticala in urma RMN -ului pe care l-am facut . Ca tratament iau betasercde 24, sermion si trombex . Intrabarea mea este :in caz de raceala si gripa ,sau ocazional ,dureri de cap ,ce...
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter