Trixilem, comprimate
Informatii prospect Trixilem, comprimate
Actiune terapeutica
metotrexatul este un agent antineoplazic care actioneaza ca un antimetabolit al acidului folic. Metotrexatul inhiba competitiv enzima dihidrofolatreductaza, prevenind formarea tetrahidrofolatilor, care sunt necesari pentru sinteza purinelor si pirimidinelor si, implicit, pentru formarea ADN-ului si ARN-ului. Are, de asemenea, si proprietati imunosupresive.
Indicatii
Metotrexatul este folosit atat singur cat si in diverse combinatii, in leucemia limfatica acuta la copii. Este de asemenea eficient in coriocarcinom sau alte tumori de origine trofoblastica si este folosit frecvent in asociatie cu alte citostatice in diverse tipuri de malignitati, cum ar fi limfosarcomul, limfomul Burkitt, Mycosis fungoides, sarcomul osteogenic, tumori ale vezicii biliare, ale creierului, sanului, cervixului uterin, cap si gat, ovar si testicul. Metotrexatul este util si in formele severe de psoriazis si, pentru efectul imunosupresor, a fost folosit si in multe afectiuni non oncologice.
Doze si mod de administrare
Metotrexatul se poate administra pe cale orala, cat si pe cale parenterala (intramuscular sau intravenos, intraarterial sau intratecal). Dozele si schemele terapeutice sunt foarte variate si trebuie ajustate in functie de toxicitatea medulara si alte efecte toxice. Pentru doze mai mari de 70 mg/m2 suprafata corporala, trebuie utilizata protectia cu acid folinic.
Contraindicatii
Sarcina, disfunctii hepatice sau renale grave, leucopenie, trombocitopenie, anemie.
Masuri de precautie
In timpul tratamentului cu metotrexat pacientii necesita supraveghere atenta si examene de laborator repetate. Medicamentul s-a dovedit a avea efect abortiv, deci el nu trebuie administrat in timpul sarcinii. Datorita posibilelor efecte teratogene, se recomanda sa existe o perioada de 6 luni intre sfarsitul tratamentului si o eventuala conceptie, atat pentru femeie cat si pentru barbat. Metotrexatul poate fi desfacut de albumina plasmatica, de catre sulfonamide, salicilati, tetracicline, cloramfenicol si fenitoin. in plus, salicilatii si probenecidul pot intra in competitie cu metotrexatul, pentru eliminare prin secretie tubulara renala. Trebuie avuta grija in cazul in care aceste medicamente se administreaza simultan.
Reactii adverse
Leucopenie, trombocitopenie, anemie, ulceratii ale mucoasei bucale si efecte gastrointestinale. Pot sa apara depresie medulara si anemie megaloblastica. in cazul administrarii de doze mai mari, pot sa apara cresteri reversibile ale enzimelor hepatice. Au fost raportate, de asemenea, afectare renala, osteoporoza, afectarea parului si unghiilor, reactii pulmonare, chiar pneumonie interstitiala.
Atentie
Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.
Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.
Citeste si
Arhiva-
Sindromul Piriformis
Generalitati Sindromul Piriformis este o afectiune neuromusculara rara, care determina comprimarea nervului sciatic de catre muschiul piriformis. Muschiul piriformis are forma alungita si este localizat intre fese langa partea de sus a articulatiei soldului. Acest...citeste mai mult
-
Metronidazolul si sarcina
Generalitati Articolul ne vorbeste despre riscurile expunerii la metronidazol in timpul sarcinii. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului...citeste mai mult
-
Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere
Generalitati Anticonceptionalele intra in categoria metodelor contraceptive si reprezinta forma farmaceutica a acestora ce sunt administrate sub forma de pilule sau tablete (comprimate) ori chiar si in forma de unguente sau creme. Anticonceptionalele reprezinta o...citeste mai mult
-
Stenoza spinala cervicala
Generalitati Stenoza spinala cervicala este o afectiune degenerativa in care spatiul canalului spinal este ingustat determinand compresie pe maduva spinarii sau radacinile nervoase adiacente. Canalul spinal este aria delimitata de interiorul vertebrelor in care se...citeste mai mult
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter