Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Trental, sol. inj.

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Trental, sol. inj.

Compozitie
Fiecare drajeu cu eliberare continua contine 400 mg pentoxifilina, ca ingredient activ. Excipienti: Hydroxyethylceluloza, polyvidona 25 000, talc, magneziu stearat, acacia, sucroza, titanium dioxid (E171), macrogol 6 000, erytrosin (E127).
Solutie injectabila -400 mg pentoxifilina.
Comprimate de 400 mg pentoxifilina.

Actiune terapeutica
Trental 400 amelioreaza proprietatile reologice ale sangelui, influentand favorabil deformarea patologica a eritrocitelor, inhiband agregarea plachetara si reducand vascozitatea sanguina crescuta. Trental 400 favorizeaza de asemenea microcirculatia nutritiva in regiunile in care exista tulburari de flux sanguin. Caracteristica importanta a Trental 400 este eliberarea continua a substantei active ce are ca urmare absorbtia continua si nivele sanguine ridicate de lunga durata. Dupa administrarea de Trental 400 s-a demonstrat ameliorarea simptomelor tulburarilor cerebrovasculare. tratamentul arteriopatiilor obliterante periferice (de ex. claudicatie intermitenta) determina o marire a distantei de mers si disparitia crampelor si durerilor de repaus nocturne.

Indicatii
Arteriopatii obliterante periferice si afectiuni arteriovenoase de origine arteriosclerotica sau diabetica (de ex. claudicatie intermitenta sau durere de repaus) ca si tulburari trofice (de ex. ulcer de gamba, gangrena). tulburari cerebrovasculare (sechele de arterioscleroza cerebrala, cum ar fi: scaderea capacitatii de concentrare, ameteli, tulburari de memorie), stari ischemice si postapoplectice. Tulburari circulatorii la nivelul ochiului si urechii interne asociate cu procese degenerative vasculare si diminuarea acuitatii vizuale sau auditive.

Doze si mod de administrare
In principiu, dozarea si modul de administrare sunt functie de tipul si severitatea afectiunii circulatorii si de toleranta individuala a pacientului fata de preparat. In general se urmaresc urmatoarele criterii, posologia fiind stabilita de catre medic in concordanta cu particularitatile individuale: doza uzuala este cate un drajeu Trental 400 de 2 sau 3 ori pe zi. Drajeul se va inghiti intreg, in cursul sau imediat dupa masa, cu suficient lichid (1/2 pahar). La pacientii cu functie renala alterata (clearance la creatinina sub 30 ml/min) poate fi necesara reducerea dozei la 2 sau 1 drajeu pe zi. Gradul de reducere a dozei variaza functie de toleranta individuala. De asemenea, o reducere a dozei functie de toleranta individuala este necesara la pacientii cu functie hepatica alterata. Tratamentul trebuie initiat cu doze mici la pacientii hipotensivi sau cu instabilitate circulatorie ca si la pacientii la care o scadere a presiunii sanguine comporta un risc deosebit (de ex. la pacientii cu afectiuni cardiace coronariene severe sau cu stenoza relevanta a vaselor care asigura irigatia cerebrala); in astfel de cazuri doza poate fi crescuta numai treptat.
Parenteral: este recomandat ca la inceputul tratamentului sa se testeze reactia individuala a pacientului, prin administrarea a 2,5 ml sol. inj. diluata cu 7,5 ml ser fiziologic. In perfuzie intravenoasa se administreaza initial o fiola in 250-500 ml solutie perfuzabila (NaCl 9 , levuloza 5%, glucoza sau inlocuitori ai masei sanguine), in timp de 90-180 min. In zilele urmatoare, dozele pot fi crescute cu cate 50 mg (2,5 ml sol. inj.), pana la max. 300 mg (15 ml)/zi. In caz de tulburari grave de circulatie se pot face perfuzii de doua ori/zi.

Contraindicatii
Trental 400 nu se va administra la pacientii cu: hipersensibilitate la pentoxifilina, la alte methylxanthine sau la oricare dintre excipienti; hemoragii masive (risc de exacerbare a hemoragiei); hemoragii retiniene extensive (risc de exacerbare a hemoragiei).

Masuri de precautie
In mod particular se recomanda monitorizarea atenta a pacientilor cu: artimii cardiace severe (risc de accentuare a aritmiilor); infarct miocardic (creste riscul preexistent de aritmii cardiace si de cadere a tensiunii sanguine); hipotensiune (risc de accentuare a hipotensiunii; vezi si la dozare si administrare); functie renala alterata (clearance la creatinina sub 30 ml/min; risc de acumulare si risc crescut de aparitie a reactiilor adverse; vezi si Dozare si administrare); alterare severa a functiei hepatice (risc de acumulare si risc crescut de aparitie a reactiilor adverse; vezi si dozare si administrare); tendinta crescuta la hemoragii datorata de ex. tratamentului cu anticoagulante sau tulburarilor de coagulare (risc de hemoragii severe; vezi si Contraindicatii). Nu exista experienta privind administrarea de Trental 400 la copii.
Sarcina si alaptare: deoarece nu exista suficienta experienta privind administrarea de Trental 400 in cursul sarcinii se recomanda a nu se prescrie preparatul femeilor gravide. Pentoxifilina patrunde in cantitati mici in laptele mamar. Datorita insuficientei experiente medicul trebuie sa aprecieze foarte atent raportul risc/beneficiu inainte de a prescrie preparatul mamelor care alapteaza.

Reactii adverse
Mai ales atunci cand Trental 400 se administreaza in doze ridicate pot sa apara: eritem (inrosirea pielii cu senzatie de caldura), tulburari gastrointestinale (senzatie de presiune epigastrica, senzatie de plenitudine, greata, varsaturi, diaree), aritmii cardiace, tahicardie. De asemenea, ocazional pot sa apara prurit, inrosirea pielii, urticarie si in cazuri izolate reactii anafilactice/anafilactoide insotite de ex. de edem angioneurotic, bronhospasm si uneori chiar de soc circulator. La primele semne de reactie anafilactica/anafilactoida se va intrerupe imediat administrarea de Trental 400 si va fi informat urgent medicul. Ocazional pot sa apara ameteli, cefalee, agitatie, tulburari ale somnului si in cazuri foarte izolate colestaza intrahepatica si cresterea nivelului transaminazelor. Foarte rar s-au semnalat angina pectorala, caderi ale tensiunii arteriale si - mai ales la pacientii cu tendinta crescuta la hemoragii - sangerari (de ex. la nivelul pielii si/sau mucoaselor, gastrice, intestinale). De asemenea in cazuri foarte izolate - trombocitopenie. Medicul trebuie consultat daca se observa oricare dintre efectele adverse enumerate sau oricare alte efecte sau modificari nedorite/neasteptate. Deoarece anumite reactii adverse (de ex. reactiile anafilactice/anafilactoide) pot, in anumite circumstante, sa puna viata in pericol este esential ca atunci cand apar astfel de reactii severe/bruste sa fie informat imediat medicul si sub nici o forma sa nu se continue administrarea preparatului fara recomandarile exprese ale medicului.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Pericolul folosirii excesive a antibioticelor

    Generalitati Antibioticele sunt utilizate pentru tratarea mai multor tipuri de infectii bacteriene. Antibioticele contribuie la vindecarea bolilor prin distrugerea bacteriilor. Bacterile sunt simple organisme unicelulare care pot fi gasite peste tot in jurul...citeste mai mult

  • Poluarea - consecinte medicale

    Ce este poluarea? Zilnic, oamenii sunt expusi gazelor de esapament, fumului de tigara, apei contaminate de diferite substante chimice, alimentelor care contin conservanti si E-uri sau care provin dintr-un sol tratat cu ingrasaminte chimice. Deci, substantele...citeste mai mult

  • Blastomicoza

    Generalitati Blastomicoza este o boala determinata de infectarea organismului uman cu o ciuperca, Blastomyces dermatitis. Blastomicoza apare prin inhalarea sporilor de Blastomyces (acestia se gasesc in special in lemn si pe sol). Boala este foarte frecventa in...citeste mai mult

  • Metilmercurul si sarcina

    Generalitati Articolul trateaza riscurile expunerii femeii insarcinate la metilmercur. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului specialist. Ce...citeste mai mult

Gasesti in Comunitate

  • Caut trental 400

    Am nevoie de medicamentul TRENTAL 400 - COMPRIMATE, pentru ca nu-l gasesc in nici-o farmacie.

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter