Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Tratul, capsule

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Tratul, capsule

Compozitie
Capsule 50 mg - diclofenac 50 mg

Actiune terapeutica
diclofenac, substanta activa nesteroidiana, exercita efect antireumatic, antiflogistic, analgezic si de asemenea antipiretic prin intermediul inhibarii sintezei de prostaglandine; administrat in doze mai mari inhiba agregarea plachetara. Capsulele Tratul sunt enterosolubile. Ca urmare, diclofenac acid se absoarbe bine din mediul alcalin al intestinului subtire si este bine tolerat chiar in tratamente de lunga durata. La voluntari sanatosi, valorile peak-ului plasmatic sunt atinse la 2 ore dupa administrarea a doua capsule. Legarea de proteine este de 99,7%. Aproximativ 60% din doza administrata se elimina prin rinichi sub forma de metaboliti activi farmacologic si mai putin de 1% sub forma netransformata. Circa 30% din doza administrata se elimina sub forma de metaboliti pe cale digestiva. Deoarece secretia biliara este crescuta, in cazurile de insuficienta renala nu intervine fenomenul cumularii de substanta activa. Absorbtia, metabolismul si excretia sunt independente de varsta pacientului.

Indicatii
Tratul se recomanda in: tratamentul reactiilor inflamatorii dureroase datorate proceselor reumatice cronice sau acute, cum ar fi: artrita si poliartrita cu etiologii variate, lombalgie in artroza intervertebrala, poliartrita cronica primara, reumatism abarticular (bursita, tendovaginita, mialgii in miozita sau miogeloza, periartrita humeroscapulara etc.); tratamentul afectiunilor cronice degenerative sau deformante ale sistemului locomotor (spondiloza, artroza, spondilita anchilozanta) si al crizelor de guta; inflamatii posttraumatice (leziuni dobandite in timpul practicarii sportului, interventii chirurgicale minore, extractii dentare); dismenoree.

Doze si mod de administrare
Capsule: se administreaza cu putin lichid, inainte de masa. Capsulele nu trebuie sfaramate sau mestecate. Posologia este determinata de tabloul clinic individual. Capsule: Adulti si copii peste 12 ani: 1 capsula de 2-3 ori pe zi. Nu trebuie depasita o doza zilnica totala de 150 mg diclofenac. Pacienti in varsta: cu toate ca farmacocinetica substantei este independenta de varsta pacientului, in cazul pacientilor in varsta dozele administrate vor fi calculate cu grija. Supozitoare: adulti si copii peste 12 ani: 1 supozitor de 60 mg (corespunzator la 50 mg diclofenac) de 2-3 ori pe zi. Nu trebuie depasita o doza zilnica totala de 150 mg diclofenac. Pacienti in varsta: cu toate ca farmacocinetica substantei este independenta de varsta pacientului, in cazul pacientilor in varsta dozele administrate vor fi calculate cu grija. Fiole: adulti si copii peste 12 ani: in dureri acute 1 fiola de 1-2 ori pe zi. Nu trebuie depasita o doza zilnica totala de 150 mg diclofenac. Dupa ce simptomul acut s-a ameliorat, tratamentul poate fi continuat cu Tratul capsule sau supozitoare. Pacienti in varsta: cu toate ca farmacocinetica substantei este independenta de varsta pacientului, in cazul pacientilor in varsta dozele administrate vor fi calculate cu grija.

Contraindicatii
Ulcer gastric si duodenal. hipersensibilitate la diclofenac. Pacienti care au suferit crize de astm, urticarii sau rinite acute dupa administrarea de acid acetilsalicilic sau alte medicamente care inhiba prostaglandin - sintetaza. porfirie, diateze hemoragice, tulburari ale hematopoiezei. Se recomanda precautie in tratarea pacientilor care sufera de astm, "febra de fan" sau maladii cronice ale aparatului respirator, ca si in cazul celor care sufera de maladii renale, cardiace, hepatice grave, hipertensiune severa, ulcer gastrointestinal in antecedente, Morbus Crohn, colita ulceroasa.

Masuri de precautie
In tratamentul de lunga durata cu diclofenac (mai mult de doua saptamani) trebuie efectuate teste ale functiei renale si, in special, ale functiei hepatice, formulei sanguine si coagularii. Atunci cand se administreaza diclofenac imediat postoperator, se recomanda supravegherea atenta a functiei renale. Cand in timpul tratamentului apar hemoragii intestinale sau se dezvolta ulcere peptice, semnalate in cazuri rare, tratamentul se opreste. Sarcina si alaptare: in timpul primelor 6 luni de sarcina tratamentul este indicat numai atunci cand este absolut necesar si se folosesc dozele minime eficiente. Nu se administreaza diclofenac in ultimele 3 luni de sarcina (exista posibilitatea inhibarii contractiilor uterine si a inchiderii premature a ductului Botallo). Daca este necesar, se poate tolera tratamentul mamelor care alapteaza, deoarece dupa administrarea orala a 150 mg diclofenac zilnic, in laptele matern trec doar cantitati foarte mici de substanta activa. Nu au fost observate efectele asupra nou-nascutilor.

Reactii adverse
Cu toate ca este in general bine tolerat, Tratul poate produce urmatoarele efecte secundare: tulburari gastrointestinale (dureri epigastrice, greata, diaree, eructatii, hemoragii oculte); cefalee, ameteli, somnolenta; eczeme, eruptii cutanate, prurit; retentie de lichide, edeme periferice. Rareori pot aparea: ulcere gastrointestinale insotite de hemoragii severe si care evolueaza spre perforatie (anemii), colita hemoragica nespecifica, exacerbarea colitelor ulceroase preexistente; insomnii, stari de excitatie, iritare; reactii alergice, cum ar fi: spasm bronsic, reactii anafilactice/anafilactoide; insuficienta renala, sindrom nefrotic, insuficienta renala acuta, hematurie; hepatita (icter, cresterea transaminazelor); tulburari ale hematopoiezei (leucopenie, trombocitopenie, anemie aplastica, panmielopatii); hipotensiune. In cazuri izolate: tulburari de sensibilitate, tulburari vizuale (vedere neclara, diplopie), tinitus, crampe; alopecie reversibila, sindrom Stevens-Johnson, eritem exsudativ multiform, fotosensibilizare; purpura, agranulocitoza, anemie hemolitica.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva

Gasesti in Comunitate

  • Capsule ALOE FEROX

    cate kg se pot slabi in 2 spatamani cat dureaza o cura cu aceste capsule? Am 39 de ani, 1,64 inaltime si 79 kg. ar trebui sa slabest aprox.20 kg. Va rog, astept informatii.

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter