Teslascan , solutie perfuzabila
Informatii prospect Teslascan , solutie perfuzabila
Compozitie
Teslascan este o solutie perfuzabila (picurare in vena) care contine ca substanta activa mangafodipir trisodic.
Indicatii
Teslascan se foloseste doar in scop diagnostic. Teslascan se foloseste la pacientii supusi unei rezonante magnetice nucleare (rmn) pentru a detecta leziunile de la nivel hepatic (tesut hepatic distrus) care pot fi cauzate de cancerul hepatic sau de metastazele hepatice ale unei tumori maligne de la alt nivel. Teslascan este un „mediu de contrast” folosit pentru a se obtine o imagine mai clara. Teslascan se poate folosi si in timpul unui rmn care investigheaza leziunile pancreatice. Medicamentul se poate obtine numai pe baza de reteta.
Administrare
Teslascan se administreaza sub forma de perfuzie intravenoasa in doza de 0,5 ml pe kilogram corp, priza unica. Ritmul perfuziei este de 2 pana la 3 ml/min pentru investigarea hepatica si de 4 pana la 6 ml/min pentru investigarea pancreasului. Efectul este vizibil la 15-20 de minute dupa inceperea perfuziei si dureaza aproximativ 4 ore. Pentru informatii suplimentare, consultati prospectul.
Actiune terapeutica
Substanta activa continuta de Teslascan, mangafodipirul, este alcatuita dintr-un metal numit mangan. manganul este utilizat ca mediu de contrast pentru a se obtine o imagine mai buna in timpul scanarii rmn. rmn-ul este o metoda imagistica de diagnostic ce utilizeaza campul magnetic si undele radio. Moleculele de apa din organism sunt afectate de campurile magnetice si produc un semnal in prezenta undelor radio. manganul interactioneaza cu moleculele de apa. in urma acestei interactiuni moleculele de apa vor produce un semnal mai puternic, ceea ce ajuta la obtinerea unei imagini mai clare. Teslascan contine mangan sub forma de chelat cu o alta substanta chimica. Odata ce substanta este injectata, manganul este eliberat si este fixat in cantitate mai mare la nivelul celulelor hepatice si pancreatice normale decat la nivelul celulelor tumorale. Acest lucru permite diferentierea intre imaginile de tesut normal si anormal.
Contraindicatii
Teslascan nu trebuie utilizat la pacientii care pot fi hipersensibili (alergici) la mangafodipir trisodic sau la oricare alt ingredient al acestui medicament. Teslascan nu trebuie administrat gravidelor sau femeilor care alapteaza, pacientilor cu feocromocitom (o tumora a glandei suprarenale) sau pacientilor cu afectiuni hepatice sau renale severe.
Reactii adverse
Cele mai frecvente reactii adverse asociate cu Teslascan (constatate la 10 pacienti din 100 ) sunt cefaleea, greata (senzatia de rau), congestionarea fetei si senzatia de caldura. Pentru lista completa a efectelor secundare raportate in urma tratamentului cu Teslascan, consultati prospectul.
Atentie
Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.
Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.
Citeste si
Arhiva-
Peritonita bacteriana spontana
Ce sunt peritonitele Peritonitele sunt inflamatii difuze ale peritoneului (seroasa care acopera viscerele si peretele abdominal). Etiopatogenia lor este foarte diversa, aceasta fiind si un important criteriu de clasificare. Peritonitele bacteriene spontane sunt...citeste mai mult
-
Peelingul chimic
Generalitati Peelingul este o metoda dermato-cosmetica folosita cu scopul de a indeparta celulele moarte de la suprafata pielii in vederea stimularii functiei celor din straturile profunde. Cele mai multe tehnici nu modifica in mod dramatic arhitectura dermului,...citeste mai mult
-
Primul ajutor in cazul febrei la copii
Ce este febra Febra reprezinta cel mai frecvent motiv de prezentare a copilului la camera de garda, insa parintii trebuie sa inteleaga faptul ca febra in sine nu este o boala, ci este un semn ca organismul lupta impotriva unei infectii. Acest raspuns de aparare...citeste mai mult
-
Tratamentul febrei la copii
Ce este febra la copii Febra reprezinta cel mai frecvent motiv de prezentare a copilului la camera de garda, insa parintii trebuie sa inteleaga faptul ca febra in sine nu este o boala, ci este un semn ca organismul lupta impotriva unei infectii. Acest raspuns de...citeste mai mult
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter