Tebemicin, comprimate
Informatii prospect Tebemicin, comprimate
Compozitie
Comprimate continand cicloserina 250 mg (cutie cu 40 buc.).
Actiune terapeutica
antibiotic eficace fata de bacilul tuberculos, unele micobacterii atipice si o serie de germeni grampozitivi si gramnegativi; dezvolta relativ repede rezistenta.
Indicatii
Tuberculoza cu germeni rezistenti la tuberculostatice majore sau cand acestea nu sunt suportate (este obligatorie asocierea cu alte antituberculoase); infectii urinare cu germeni sensibili, mai ales e. coli.
Doze si mod de administrare
Adulti: 2-4 comprimate (500 mg-1g)/zi (se incepe cu 1/2 comprimat si se creste progresiv); copii: 10-15 mg/kg corp si zi (in doua prize).
Contraindicatii
Alergie la cicloserina, epilepsie, anxietate severa, stare depresiva, tulburari psihotice (inclusiv in antecedente), alcoolism, ateroscleroza avansata, insuficienta renala grava, sarcina; prudenta la hepatici si renali. Se vor evita bauturile alcoolice; prudenta cand se asociaza cu izoniazida (risc crescut de reactii toxice nervos-centrale) si cu fenitoina (poate mari concentratia plasmatica a acesteia cu risc crescut de reactii toxice).
Reactii adverse
Reactii alergice; dozele terapeutice mari sau dozele obisnuite la bolnavi cu insuficienta renala pot provoca somnolenta, ameteli, cefalee, tresariri musculare, stare depresiva, confuzie mintala, rareori crize convulsive si tulburari psihotice (se administreaza vitamina b6 in doze mari); poate provoca hipoglicemie si cresterea valorilor transaminazelor serice (mai ales la cei cu antecedente hepatice).
Atentie
Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.
Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.
Citeste si
Arhiva-
Sindromul Piriformis
Generalitati Sindromul Piriformis este o afectiune neuromusculara rara, care determina comprimarea nervului sciatic de catre muschiul piriformis. Muschiul piriformis are forma alungita si este localizat intre fese langa partea de sus a articulatiei soldului. Acest...citeste mai mult
-
Metronidazolul si sarcina
Generalitati Articolul ne vorbeste despre riscurile expunerii la metronidazol in timpul sarcinii. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului...citeste mai mult
-
Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere
Generalitati Anticonceptionalele intra in categoria metodelor contraceptive si reprezinta forma farmaceutica a acestora ce sunt administrate sub forma de pilule sau tablete (comprimate) ori chiar si in forma de unguente sau creme. Anticonceptionalele reprezinta o...citeste mai mult
-
Stenoza spinala cervicala
Generalitati Stenoza spinala cervicala este o afectiune degenerativa in care spatiul canalului spinal este ingustat determinand compresie pe maduva spinarii sau radacinile nervoase adiacente. Canalul spinal este aria delimitata de interiorul vertebrelor in care se...citeste mai mult
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter