Synarome, comprimate
Informatii prospect Synarome, comprimate
Compozitie
1 comprimat contine: Atenolol 100 mg. Excipienti q.s.
Actiune terapeutica
Beta blocant cardioselectiv.beta blocantele sunt inhibitori ai catecolaminelor la nivelul receptorilor beta adrenergici ai cordului, vaselor si bronhiilor. Synarome blocheaza specific actiunea catecolaminelor la nivelul receptorilor beta adrenergici; nu prezinta efect simpatomimetic intrinsec, nici efect anestezic local sau depresor miocardic direct.
Indicatii
Hipertensiune arteriala in caz de insuficienta renala, posologia se adapteaza in functie de nivelul creatininei. tulburari de ritm cardiac.
Doze si mod de administrare
Doza uzuala este de 100 mg/zi priza unica sau fractionata. In cazuri severe se poate majora. In insuficienta renala doza se reduce in functie de creatinina serica: < 25 mg/l =100 mg atenolol/zi; < 50 mg/l = 50 mg atenolol/zi; > 50 mg/l = 50 mg atenolol/ 2 zile.
Contraindicatii
Majore: insuficienta cardiaca congestiva latenta; soc cardiogen; bradicardie importanta; bloc atrioventricular stadiu I; asocieri cu IMAO.
Relative: astm, asociere cu amiodarona.
Masuri de precautie
Se recomanda intreruperea progresiva a tratamentului (in special la pacientii cu insuficienta coronariana) pentru a impiedica hiperactivitatea simpatica. Nu se va intrerupe brusc tratamentul la anginosi, deoarece exista risc de tulburari grave de ritm, infarct miocardic si moarte subita. Se va atrage atentia sportivilor, ca principiul activ poate induce o reactie pozitiva in cazurile de control antidoping. Beta blocantele trec in laptele matern si de aceea nu se recomanda alaptarea in timpul tratamentului.
Reactii adverse
Sunt cu incidenta mica si reversibile la intreruperea tratamentului: astenie, sensibilitatea extremitatilor la frig, insomnie, bradicardie severa cu hipotensiune, insufienta cardiaca, criza de astm, hipoglicemie, eruptii cutanate.
Interactiuni medicamentoase: asociatii interzise: cu amiodarona - risc de tulburari in automatism si conductibilitate. Asociatii care impun precautii: cu inhibitori de calciu, indometacin, neuroleptice, nipedipin (risc de hipotensiune, slabiciune cardiaca la bolnavii cu insuficienta cardiaca latenta, hipotensiune ortostatica).
Supradozare: in caz de bradicardie sau scadere tensionala excesiva se va recurge la administrarea succesiva in functie de necesitati a atropinei 1-2 mg I.V.; glucagonului 10 mg; izoprenalinei 25 mcg sau orciprenalinei 0,5 mg. In caz de decompensare cardiaca la nou nascut de mama tratata cu beta blocante se va efectua supraveghere clinica si se va utiliza: glucagon 0,3 mg/kg corp; izoprenalin - doze in general crescute si tratament prelungit; necesita o supraveghere de specialitate.
Forma de prezentare: Cutie cu 20 comprimate a 100 mg atenolol.
Atentie
Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.
Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.
Citeste si
Arhiva-
Sindromul Piriformis
Generalitati Sindromul Piriformis este o afectiune neuromusculara rara, care determina comprimarea nervului sciatic de catre muschiul piriformis. Muschiul piriformis are forma alungita si este localizat intre fese langa partea de sus a articulatiei soldului. Acest...citeste mai mult
-
Metronidazolul si sarcina
Generalitati Articolul ne vorbeste despre riscurile expunerii la metronidazol in timpul sarcinii. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului...citeste mai mult
-
Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere
Generalitati Anticonceptionalele intra in categoria metodelor contraceptive si reprezinta forma farmaceutica a acestora ce sunt administrate sub forma de pilule sau tablete (comprimate) ori chiar si in forma de unguente sau creme. Anticonceptionalele reprezinta o...citeste mai mult
-
Stenoza spinala cervicala
Generalitati Stenoza spinala cervicala este o afectiune degenerativa in care spatiul canalului spinal este ingustat determinand compresie pe maduva spinarii sau radacinile nervoase adiacente. Canalul spinal este aria delimitata de interiorul vertebrelor in care se...citeste mai mult
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter