Symbicort turbuhaler 160/4,5 µg, pulbere de inhalat
Informatii prospect Symbicort turbuhaler 160/4,5 µg, pulbere de inhalat
Prezentare
Cutie cu un recipient multidoza continand 60 doze, prevazut cu dispozitiv de administrare si dispozitiv indicator al numarului de doze.
Compozitie
O doza eliberata (doza care iese prin piesa bucala) contine budesonida 160 μg/inhalatie, fumarat de formoterol dihidrat 4,5 μg/inhalatie si lactoza monohidrat (care contine proteine din lapte).
Symbicort Turbuhaler 160/4,5 jug asigura aceleasi cantitati de budesonida si formoterol ca si produsele simple (neasociate) Turbuhaler corespunzatoare, adica budesonida 200 μg/inhalatie (doza masurata) si formoterol 6 μg/inhalatie (doza masurata), echivalent cu formoterol 4,5 μg/inhalatie (doza eliberata).
Grupa farmacoterapeutica: adrenergice si alte medicamente pentru tratamentul bolilor respiratorii obstructive
Indicatii terapeutice
Astm bronsic
Symbicort Turbuhaler este indicat in tratamentul regulat al astmului bronsic, in cazurile in care este adecvata utilizarea unei combinatii (corticosteroid si agonist beta-adrenergic cu durata lunga de actiune pe cale inhalatorie):
- pacienti care nu sunt controlati in mod adecvat cu corticosteroizi inhalatori si agonisti beta2-adrenergici inhalatori cu durata scurta de actiune, in functie de necesitati
sau
- pacienti care sunt deja controlati adecvat prin utilizarea atat a corticosteroizilor cat si a agonistilor beta2-adrenergici cu durata lunga de actiune, inhalatori.
BPOC
Tratamentul simptomatic al pacientilor cu BPOC (bronhopneumopatie obstructiva cronica) severa (VEMS 1/100, < 1/10)
Sistem nervos central: Aparat cardiovascular: Sistem musculoscheletic: Tract respirator
Cefalee
Palpitatii
Tremor
Infectii candidozice la nivelul orofaringelui, iritatie usoara la nivelul faringelui, tuse, disfonie
Mai putin frecvente (> 1/1000, < 1/100)
Sistem cardiovascular: Sistem musculoscheletic: Sistem nervos central:
Tegument:
Tahicardie
Crampe musculare
Agitatie, neliniste, nervozitate,
greata, ameteli, tulburari de somn
Purpura
Rare (>1/10000, < 1/1000)
Tegument:
Tract respirator Metabolice: Afectiuni cardiovasculare:
Exantem, urticarie, prurit, dermatita,
edem angioneurotic
Bronhospasm
Hipokaliemie
Fibrilatie atriala, tahicardii
supraventriculare, extrasistole
Foarte rare (> 1/10000)
Metabolice:
Afectiuni psihice:
Sistem nervos central: Aparat cardiovascular:
Hiperglicemie, semne sau simptome determinate de efectele sistemice ale glucocorticoizilor (incluzand hipofunctia glandei suprarenale) Depresie, tulburari de comportament (indeosebi la copii)
Tulburari ale gustului
Angina pectorala, variatii ale tensiunii arteriale
Ca in cazul oricarei terapii pe cale inhalatorie, foarte rar, poate sa apara, bronhospasm paradoxal.
Efectele sistemice ale corticosteroizilor administrati inhalator pot sa apara in special in cazul dozelor mari prescrise pentru perioade lungi de timp.
Tratamentul cu agonisti beta2-adrenergici poate avea drept rezultat cresterea valorilor sanguine ale insulinei, acizilor grasi liberi, glicerolului si corpilor cetonici.
Supradozaj
Supradozajul formoterolului conduce foarte probabil la dezvoltarea unor efecte tipice agonistilor beta2-adrenergici: tremor, cefalee, palpitatii. Simptomele raportate in cazuri izolate sunt tahicardia, hiperglicemia, hipokaliemia, prelungirea intervalului QTc , aritmiile, greata si varsaturile. Poate fi indicat tratament de sustinere si simptomatic. Doza de 90 μg administrata in decurs de trei ore pacientilor cu obstructie bronsica acuta nu a ridicat probleme legate de siguranta terapeutica.
Supradozajul acut al budesonidei, chiar si in doze excesive, nu pare a reprezenta o problema clinica. in cazul utilizarii cronice in doze excesive, pot sa apara efectele adverse sistemice ale glucocorticoizilor, cum sunt hipercorticismul si supresia corticosuprarenalei.
Daca terapia cu Symbicort trebuie intrerupta datorita supradozajului componentei formoterolice a medicamentului, trebuie luata in considerare asigurarea unui tratament adecvat cu corticosteroizi pe cale inhalatorie.
Pastrare
A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj. A se pastra la temperaturi sub 30 de grade C, in ambalajul original. Ambalajul trebuie pastrat bine inchis. A nu se lasa la indemana copiilor.
Atentie
Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.
Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.
Citeste si
Arhiva-
Glutetimida
Descriere Glutetimida (2-etil-2-fenil-glutarimida) a fost introdusa la mijlocul anilor '50 si a devenit rapid un drog foarte popular in anii '70 si '80 pentru potentialul sau de abuz. Este un amestec racemic care se prezinta sub forma de cristale incolore sau de...citeste mai mult
-
Consecintele unei supradoze de aspirina
Ce este aspirina Aspirina este un medicament antiinflamator nesteroidian (AINS) utilizat pentru a ameliora durerile usoare pana la moderate, edemul si febra. Utilizarea ei dateaza inca din cele mai vechi timpuri, mai exact inca din vremea medicului grec...citeste mai mult
-
Protectia sanatatii si securitatii lucratorilor fata de riscurile datorate expunerii la azbest
CAPITOLUL I - Dispozitii generale HOTARARE nr. 1.875 din 22 decembrie 2005 privind protectia sanatatii si securitatii lucratorilor fata de riscurile datorate expunerii la azbest PUBLICAT IN MONITORUL OFICIAL nr. 64 din 24 ianuarie 2006 In temeiul art. 108...citeste mai mult
-
Normele privind suplimentele alimentare - ordin 1069/2007
Ordin nr. 1069 din 19/06/2007 pentru aprobarea Normelor privind suplimentele alimentare Avand in vedere prevederile ARTICOLUL 20 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea productiei, circulatiei si comercializarii alimentelor,...citeste mai mult
Gasesti in Comunitate
-
Reactii adverse symbicort si montelukast
Iau de cateva luni tartament cu symbicort si montelukast. In primele saptamani de la utilizarea lor, am avut palpitatii, dar au trecut in cateva zile. De o saptamana am dureri puternice de inima, simt si in somn ca ma doare inima, durerea e continua si suparatoare(nu o pot ignora, oricat m-as...
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter