Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Sumatriptan, comprimate filmate

Publicat la data de: 07 Aprilie 2010 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Sumatriptan, comprimate filmate

Prezentare

Sumatriptan Terapia 50 mg: comprimate de forma alungita, albe sau aproape albe, inscriptionate pe o fata cu „S”si “50” de o parte si de alta a liniei mediane si prezentand o linie mediana pe cealalta fata.

Sumatriptan Terapia 100 mg: comprimate de forma alungita, albe sau aproape albe, inscriptionate pe o fata cu „S”si “100” de o parte si de alta a liniei mediane si prezentand o linie mediana pe cealalta fata.

Sumatriptan Terapia 50 mg este disponibil in cutii cu blistere din PVC-PVdC/Al cu 3 si 6 comprimate.

Sumatriptan Terapia 100 mg este disponibil in cutii cu blistere din PVC-PVdC/Al cu 6 si 12 comprimate.

Compozitie

Substanta activa este sumatriptan. Un comprimat contine sumatriptan 50 mg sau 100 mg (sub forma de succinat de sumatriptan).

- Celelalte componente sunt: intragranular-lactoza monohidrat; extragranular-lactoza anhidra, celuloza microcristalina, croscarmeloza sodica, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu, talc.

Indicatii

Sumatriptan apartine unui grup de medicamente denumite agonisti ai receptorilor serotoninergici.

Se considera ca durerea de cap de tip migrena apare ca urmare a dilatarii vaselor de sange. Sumatriptan produce vasoconstrictie, ameliorand durerea de cap de acest tip.

Sumatriptan este utilizat in tratamentul crizelor de migrena cu sau fara aura (o senzatie de avertizare care consta de obicei in tulburari de vedere cum ar fi perceptia de pete luminoase, linii in zig-zag, stelute sau valuri).

Contraindicatii

Nu luati Sumatriptan Terapia

- daca sunteti alergic (hipersensibil) la sumatriptan sau la oricare dintre celelalte componente ale Sumatriptan Terapia;

- daca ati avut infarct miocardic;

- daca aveti orice gen de boala de inima;

- daca aveti orice simptom care poate indica o boala de inima, cum ar fi: durere in piept, cu caracter trecator sau senzatie de presiune la nivelul pieptului;

- daca ati avut in trecut un accident vascular cerebral sau un atac ischemic tranzitor (o forma minora de accident vascular cerebral, care dureaza mai putin de 24 de ore);

- daca aveti probleme cu circulatia sangelui la nivelul picioarelor, care determina crampe dureroase la mers (denumita boala vasculara periferica);

- daca aveti hipertensiune arteriala semnificativa sau daca tensiunea arteriala este ridicata, in ciuda tratamentului;

- daca aveti functia hepatica sever afectata;

- daca folositi sau ati folosit recent medicamente care contin ergotamina (pentru tratamentul migrenei);

- daca folositi sau ati folosit recent medicamente cunoscute sub numele de IMAO (de exemplu moclobemida pentru tratamentul depresiei sau selegilina pentru tulburarile din boala Parkinson).

Aveti grija deosebita cand utilizati Sumatriptan Terapia

- daca aveti simptome ale unei boli de inima, cum sunt durere trecatoare in piept sau senzatie de presiune la nivelul pieptului, care pot iradia catre gat;

- daca utilizati medicamente care apartin inhibitorilor selectivi ai recaptarii serotoninei (pentru tratamentul depresiei sau altor tulburari mentale);

- daca aveti functia renala sau hepatica afectata;

- daca aveti epilepsie sau alte afectiuni care va predispun la convulsii;

- daca sunteti alergic (hipersensibil) la sulfonamide;

- daca se consideraa ca aveti risc sa dezvoltati o boala de inima (de exemplu sunteti diabetic, mare fumator sau in tratament de inlocuire a nicotinei) si in mod special, daca sunteti femeie la menopauza sau barbat peste 40 de ani cu acesti factori de risc, medicul dumneavoastra trebuie sa va verifice functia inimii inainte de a va prescrie sumatriptan. in cazuri foarte rare, au aparut afectiuni cardiace grave dupa administrarea de sumatriptan, chiar daca nu fusesesra gasite semne de boala cardiaca. Daca aveti orice motive de ingrijorare adresati-va medicului dumneavoastra.

Sumatriptan trebuie utilizat doar daca durerea de cap de care suferiti este cu siguranta migrena. Daca durerea de cap pe care o aveti este diferita de cea care va deranjeaza in mod obisnuit, nu luati sumatriptan fara sa luati mai intai legatura cu medicul dumneavoastra.

Dupa administrarea Sumatriptan, puteti simti o durere si o senzatie de presiune in piept pentru scurt timp; aceasta poate fi destul de intensa si poate iradia in sus catre gat. in cazuri foarte rare, aceasta poate fi determinata de efectele asupra inimii. Asadar, daca aceste simptome nu dispar, adresati-va medicului dumneavoastra.

Folosirea excesiva de sumatriptan poate determina durere de cap cronica, zilnica si agravarea durerilor de cap. Adresati-va medicului dumneavoastra daca credeti ca va aflati in aceasta situatie. Poate fi necesar sa intrerupeti tratamentul cu Sumatriptan Terapia, pentru corectarea acestor probleme.

Doze si mod de administrare

Luati intotdeauna Sumatriptan Terapia exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur. Medicul dumneavoastra va decide doza care va este necesara. Nu trebuie sa depasiti doza recomandata.

Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastra. Nu trebuie sa-l dati altor persoane. Le poate face rau, chiar daca au aceleasi simptome cu ale dumneavoastra.

Cum sa luati Sumatriptan Terapia:

- Comprimatele trebuie sa fie inghitite intregi cu jumatate de pahar cu apa.

- Sumatriptan trebuie administrat de la primul semn de instalare a migrenei, dar poate fi administrat si in timpul desfasurarii crizei de migrena.

- Sumatriptan nu trebuie utilizat preventiv (profilactic).

Dozaj:

Doza uzuala pentru adulti este: un comprimat de 50 mg pentru o criza de migrena. Unii pacienti pot necesita o doza de 100 mg. Doza maxima pe zi este de 300 mg.

Daca simptomele migrenei sunt initial ameliorate dupa prima doza de medicament, dar revin ulterior, doza poate fi repetata inca o data si, in rare cazuri de maxim doua ori, in 24 de ore. Doza maxima de 300 mg pe zi nu trebuie depasita.

Daca simptomele migrenei NU se amelioreaza dupa prima doza si medicamentul nu are efect, nu trebuie sa mai luati alte doze in timpul aceleiasi crize de migrena.

Data viitoare cand aveti migrena, puteti lua din nou Sumatriptan Terapia.

Daca aveti impresia ca efectul Sumatriptan Terapia este prea puternic sau prea slab, spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului

Interactiuni

Unele medicamente pot influenta efectul sumatriptan iar sumatriptan poate influenta efectul altor medicamente. Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala, preparate vegetale si produse naturiste. Acest lucru este important, in mod special, cand utilizati medicamente care contin:

- ergotamina (pentru tratamentul migrenei),

- IMAO (de exemplu moclobemida pentru tratamentul depresiei sau selegilina pentru tulburarile din boala Parkinson),

- inhibitori selectivi ai recaptarii a serotoninei (ISRS pentru tratamentul depresiei sau altor tulburari mentale) sau preparate vegetale care contin sunatoare (Hypericum perforatum).

Sarcina si alaptare

Experienta privind utilizarea in timpul sarcinii este limitata. Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua Sumatriptan in timpul sarcinii. Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament in timpul alaptarii. Sumatriptan trece in laptele matern. De aceea alaptarea trebuie evitata 24 de ore dupa administrarea de sumatriptan.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Pacientii cu migrena se pot simti somnorosi fie datorita crizei de migrena, fie datorita tratamentului cu sumatriptan. Acest aspect trebuie luat in considerare atunci cand este nevoie de atentie sporita, de exemplu pentru conducerea vehiculelor. Cititi si paragraful Reactii adverse posibile.

Precautii

Sumatriptan Terapia contine lactoza. Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.

Supradozaj

Simptomele in caz de supradozaj sunt aceleasi cu cele enumerate la pct. 4 “Reactii adverse posibile”. Daca ati luat prea multe comprimate, adresati-va medicului sau mergeti la cel mai apropiat spital.

Reactii adverse

Ca toate medicamentele, sumatriptan poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Unele din simptomele enumerate mai jos pot fi determinate de insasi criza de migrena.

Urmatorii termeni sunt utilizati pentru a indica cat de frecvente sunt reactiile adverse:

Frecvente- Mai putin de 1 pacient din 10, dar mai mult de 1 din 100

Mai putin frecvente- Mai putin de 1 pacient din 100, dar mai mult de 1 din 1000

Rare- Mai putin de 1 pacient din 1000, dar mai mult de 1 din 10 000

Foarte rare- Mai putin de 1 pacient din 10000, cu frecventa necunoscuta (nu poate fi estimata din datele disponibile).

Frecvente :

- inrosirea brusca a fetei cu durata de cateva minute, ameteli, senzatie de slabiciune, oboseala si somnolenta;

- Cresteri de scurta durata ale tensiunii arteriale, curand dupa administrarea medicamentului;

- Greata, varsaturi - cand nu fac parte din simptomele crizei de migrena;

- Durere, senzatie de furnicaturi, senzatie de caldura/senzatie de frig; senzatie de greutate si presiune sau de “stransoare”.

Daca aceste efecte persista sau sunt deosebit de severe, mai ales durerea in piept cu iradiere pe brat, anuntati-va imediat medicul, deoarece au fost raportate rar astfel de situatii determinate de un infarct miocardic.

Foarte rare:

- Tulburari de vedere incluzand senzatie vizuala de straluciri intermitente, vedere dubla si diminuarea vederii. Au fost cazuri in care au aparut defecte vizuale permanente.

- Scaderea tensiunii arteriale poate duce la senzatie de lesin, mai ales la ridicarea in picioare;

- incetinirea sau accelerarea frecventei batailor inimii, palpitatii (senzatie de batai cardiace rapide), modificari ale ritmului inimii;

- Tremuraturi sau miscari necontrolate;

- intepenirea gatului.

Daca ati facut un test sanguin pentru verificarea functiei hepatice si sunteti in tratament cu sumatriptan, informati medicul deoarece rezultatul testului poate fi modificat.

Daca apar oricare dintre urmatoarele simptome intrerupeti administrarea Sumatriptan Terapia si contactati-va imediat medicul:

- Respiratie dificila brusc instalata, palpitatii sau senzatie de constrictie la nivelul toracelui, umflarea pleoapelor, fetei sau buzelor, eruptii trecatoare pe piele - puncte rosii sau urticarie, care pot fi semne ale unei reactii alergice;

- Crize convulsive (de obicei, la persoanele cu istoric de epilepsie);

- Inflamatia colonului (partea a intestinului), care se poate prezenta ca durere situata jos in partea stanga a abdomenului si/sau diaree cu sange;

- Fenomene Raynaud, care pot apare ca paloare sau invinetirea pielii si/sau durere, la nivelul degetelor de la maini sau picioare, urechilor, nasului sau maxilarului, ca raspuns la frig sau stress.

Daca vreuna dintre reactiile adverse devine gravǎ sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Imunofix – un produs nou pentru imunitate, de la o companie cu traditie in sanatate

    In anul in care implineste 65 de ani de activitate neintrerupta , Antibiotice vine in sprijinul romanilor si a sanatatii acestora lansand Imunofix, un supliment alimentar din gama Nutriensa. Imunofix este un produs destinat sustinerii sistemului imunitar, cu un rol...citeste mai mult

  • Sindromul Piriformis

    Generalitati Sindromul Piriformis este o afectiune neuromusculara rara, care determina comprimarea nervului sciatic de catre muschiul piriformis. Muschiul piriformis are forma alungita si este localizat intre fese langa partea de sus a articulatiei soldului. Acest...citeste mai mult

  • Metronidazolul si sarcina

    Generalitati Articolul ne vorbeste despre riscurile expunerii la metronidazol in timpul sarcinii. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului...citeste mai mult

  • Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere

    Generalitati Anticonceptionalele intra in categoria metodelor contraceptive si reprezinta forma farmaceutica a acestora ce sunt administrate sub forma de pilule sau tablete (comprimate) ori chiar si in forma de unguente sau creme. Anticonceptionalele reprezinta o...citeste mai mult

Gasesti in Comunitate

  • VIATA TRAITA INTR-O ALTA VIATA

    Buna ziua, Am 23 ani si in prezent ma confrunt si eu cu aceasta boala cronica fara sa fi urmat vreodata vreun tratament. M-am nascut in Bucuresti, mai am o sora vitrega nascuta cu o alta persoana care lucra in cadrul armatei ofiter, mama fiind decisa sa se desparta de el din pricina faptului...

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter