Sulfat de atropina, fiole
Informatii prospect Sulfat de atropina, fiole
Ce este Sulfat de Atropina si pentru ce se utilizeaza
Indicatii
Atropina face parte din grupa substantelor parasimpaticolitice. Actiunea caracteristica a atropinei este aceea asupra secretiilor. Astfel scade secretiile excesive ale cailor respiratorii, ale glandelor salivare, scade secretia gastrica atat cantitativ, cat si calitativ, scade aciditatea libera, diminueaza secretia biliara, pancreatica si aglandelor mamare. Atropina reduce hiperperistaltismul tractului digestiv, avand si actiunea antispastica. In doze mici reduce frecventa batailor cardiace prin excitatie vagala. In doze mai mari produce accelerarea lor prin actiunea de paralizare a fibrelor parasimpatice cardiomoderatoare. Atropina poseda si o actiune bronhodilatatoare. Atropina produce midriaza intensiva insotita de tulburari de acomodare si cresterea consecutiva a presiunii intraoculare.
Bronsite cu hipersecretie, colici biliare, colici nefretice, hipersecretie gastrica, spasm piloric, constipatie spastica, tenesme vezicale, hiperhidroza.
Ca element adjuvant in amestecurile preanestezice si analgezice.
Traumatisme craniene inchise.
In tratamentul crizelor de ras si plans din sindroamele pseudobulbare.
In unele tulburari de conducere (bloc atrioventricular complet cu crize Adam-Stockes), sindromul sinusului carotidian cu crize sincopale.
Colita ulceroasa cronica nespecifica.
Tratamentul profilactic al greturilor si varsaturilor din raul de mare si de avion, in asociere cu antihistaminice si barbiturice.
Mod de administrare
Utilizati intotdeauna Sulfat de atropina exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
Sulfatul de atropina trebuie sa vi se administreze de catre medicul dumneavoastra sau de catre personalul medical specializat. Medicul dumneavoastra va va injecta Sulfat de atropina subcutanat, intravenos sau intramuscular, lent, in functie de indicatii.
Medicatie preanestezica
Adulti: doza recomandata este de 1 mg sulfat de atropina (1 ml solutie injectabila), administrata subcutanat.
Copii cu varsta cuprinsa intre 30 luni şi 15 ani: doza recomandata este de 0,1-0,5 mg sulfat de atropina (0,1-0,5 ml solutie injectabila), administrata subcutanat.
Copii cu varsta cuprinsa intre 1 si 30 luni: doza recomandata este de 0,1-0,3 mg sulfat de atropina (0,1-0,3 ml solutie injectabila), administrata subcutanat.
Afectiuni cardiace
Adulti: doza recomandata este de 0,5-1 mg sulfat de atropina (0,5-1 ml solutie injectabila), administrata intravenos, lent.
Pentru resuscitare cardio-respiratorie doza recomandata este de 0,5 mg sulfat de atropina (0,5 ml solutie injectabila), administrata intravenos, lent, repetat la intervale de 5 minute pana cand este atinsa frecventa cardiaca dorita.
Antispastic
Adulti: doza recomandata este de 0,25-1 mg sulfat de atropina (0,25-1 ml solutie injectabila), administrata subcutanat la intervale de 6 ore, fara a depasi doza zilnica maxima de 2 mg sulfat de atropina.
Copii cu varsta peste 6 ani: doza recomandata este de 0,5 mg sulfat de atropina (0,5 ml solutie injectabila), administrata subcutanat in doza unica.
Copii cu varsta cuprinsa intre 2 si 6 ani: doza recomandata este de 0,25 mg sulfat de atropina (0,25 ml solutie injectabila), administrata subcutanat in doza unica.
Antidot in intoxicatii acute
Doza recomandata este de 2 mg sulfat de atropina (2 ml solutie injectabila) administrata intravenos in bolus, apoi cate 1 mg sulfat de atropina la intervale de jumatate de ora, pana la inhibarea secretiei bronsice.
Daca vi se administreaza mai mult decat din Sulfat de atropina
In caz de supradozaj pot sa apara urmatoarele manifestari: uscaciunea mucoasei bucale, dilatarea pupilei, pierderea capacitatii de acomodare, inhibarea secretiei lacrimale si mai ales batai rapide ale inimii, agitatie, confuzie si halucinatii, mergand pana la delir, deprimare respiratorie, piele rosie si calda.
Tratamentul este simptomatic, cu supravegherea functiilor cardiace şi respiratorii; la nevoie trtebuie se administrate medicamente parasimpatomimetice (pilocarpina). Pacientul trebuie internat in spital.
Daca uitati sa utilizati Sulfat de atropina
Acest medicament nu se administreaza regulat, ci numai in caz de nevoie.
Nu vi se va administra o doza dubla pentru a compensa doza uitata.
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Atentionari si precautii
Contraindicatii
Fibrilatie atriala, glaucom, tuberculoza pulmonara evolutiva.
Precautii
Inainte sa vi se administreaze Sulfat de atropina, adresati-va medicului dumneavoastra:
- daca sunteti copil, pacient in varsta sau aveti sindrom Down;
- daca aveti insuficienta renala si/sau hepatica;
- daca aveti anumite tipuri de afectiuni ale inimii cum sunt: insuficienta coronariana, tulburari de ritm, hipertensiune arteriala si in timpul chirurgiei cardiace;
- daca aveti hipertiroidie;
- daca aveti BPOC, datorita cresterii vascozitatii secretiei traheo-bronsice;
- daca aveti atonie intestinala (sunteti pacient in varsta), megacolon toxic, stenoza pilorica;
- daca aveti colita ulceroasa- exceptand formele severe;
- daca aveti miastenia gravis;
- daca sunteti adult si aveti febra.
Interactiuni medicamentoase
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.
Tratamentul concomitent cu alte medicamente cu efect anticolinergic, cum sunt: antidepresive triciclice, antihistaminice H1 sedative, antiparkinsoniene anticolinergice centrale, disopiramida, chinidina, mequitazina si neurolepticele fenotiazinice, determina sumarea efectelor nedorite de tip atropinic (cum sunt: retentie urinara, constipatie, xerostomie, etc.).
Reducerea motilitatii gastro-intestinale determinata de atropina afecteaza absorbtia altor medicamente, cum sunt: metilxantina si ketoconazolul. Atropina determinand xerostomie, impiedica dizolvarea medicamentelor cu administrarre sublinguala, cum sunt nitratii, scazandu-le eficacitatea.
Sarcina si alaptarea
Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.
Studiile preclinice au evidentiat efecte teratogene numai la o singura specie si numai pentru doze foarte mari. Date obtinute de la un numar limitat de gravide carora li s-a administrat atropina nu evidentiaza efecte teratogene sau fetotoxice. Cu toate acestea, pentru evaluarea consecintelor utilizarii medicamentului in timpul sarcinii sunt necesare studii suplimentare. Ca o masura de precautie, nu se recomanda administrarea atropinei in timpul sarcinii.
Excretia atropinei in laptele matern poate determina aparitia simptomelor supradozajului la sugar, in special simptome neurotoxice. in plus, medicamentul scade secretia lactata. De aceea, in cazul in care utilizarea medicamentului este absolut necesara, se va intrerupe alaptarea.
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Daca conduceti vehicule sau folositi utilaje trebuie sa aveti in vedere posibilitatea aparitiei tulburarilor de acomodare, care va poate afecta capacitatea de a conduce vehicule si de a folosi utilaje.
Reactii adverse posibile
Ca toate medicamentele, Sulfat de atropina poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
- Tulburari ale sistemului imunitar
- Anafilaxie.
Rar, reactii alergice.
- Tulburari ale sistemului nervos
- Ameteli.
- Tulburari psihice
La doze mari: halucinatii, neliniste, delir.
- Iritabilitate, confuzie mintala la varstnici.
- Tulburari oculare
- Midriaza, cu pierderea capacitatii de acomodare si fotofobie, tensiune intraoculara crescuta, reducerea secretiei lacrimale cu senzatie de corp strain in ochi.
- Tulburari cardiace
- Rarirea trecatoare a batailor inimii, apoi batai rapide ale inimii, palpitatii, aritmii.
Au fost raportate: bloc atrioventricular paradoxal sau oprire sinusala, in special la pacientii cu transplant cardiac.
- Tulburari vasculare
- Bufeuri.
- Tulburari respiratorii, toracice si mediastinale
- Scaderea secretiei bronsice poate determina dopuri mucoase bronsice, care sunt dificil de eliminat din caile respiratorii.
- Tulburari gastro-intestinale
- Uscaciunea gurii, cu dificulate de a inghiti, greata, varsaturi, constipatie. Inhibarea secretiei gastrice, durere in capul pieptului, datorata refluxului gastric.
- Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat
- Uscaciunea pielii, urticarie, inrosirea tracatoare a pielii, descuamarea pielii.
- Tulburari renale si ale cailor urinare
- Dificultate de a mictiona, retentie urinara.
- Tulburari generale
- Sete, febra.
Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Cum se pastreaza Sulfat de atropina
A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
A se pastra la temperaturi sub 25 grade Celsius, in ambalajul original.
Nu utilizati Sulfat de atropina dupa data de expirare inscrisa pe cutie dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.
Informatii suplimentare
Compozitie
Atropina sulfurica 0,001 g. apa distilata pentru injectii pana la 1 ml.
Ambalaj
Sulfatul de atropina se prezinta sub forma de solutie limpede, fara particule vizibile si este ambalat in cutii cu 5, respectiv 10 fiole, continand 1 ml solutie injectabila.
Atentie
Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.
Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.
Citeste si
Arhiva-
Gastroenterita - o problema de sanatate mereu actuala
Generalitati Gastroenterita este un termen medical destul de nespecific, folosit pentru descrierea unor afectiuni foarte variate ale tractului digestiv. Elementul definitor al bolii este inflamatia epiteliului gastrointestinal, cu aparitia consecutiva a diareei....citeste mai mult
-
Infectia cu Escherichia coli
Generalitati Escherichia coli (prescurtata E. coli) este o bacterie ce traieste in tractul intestinal al omului si animalelor. Exista la toti indivizii (incepe sa populeze lumenul intestinal la 40 de ore de la nastere) si face parte din flora comensala (totalitatea...citeste mai mult
-
Intoxicatia cu substante chimice nemedicamentoase (insecticide, metanol, etc.)
Intoxicatia cu monoxid de carbon Monoxidul de carbon este un gaz incolor, inodor rezultat din arderea incompleta a unor carburanti sau din incendii. Intoxicatia se produce ca urmare a amestecarii monoxidului de carbon cu hemoglobina din sange. Simptomele sunt...citeste mai mult
-
Normele privind suplimentele alimentare - ordin 1069/2007
Ordin nr. 1069 din 19/06/2007 pentru aprobarea Normelor privind suplimentele alimentare Avand in vedere prevederile ARTICOLUL 20 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea productiei, circulatiei si comercializarii alimentelor,...citeste mai mult
Gasesti in Comunitate
-
Cum se foloseste Kanamicina Sulfat H
Ss vrea sa stiu cum se foloseste kanamicina sulfat h. Se pune in ochi?
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter