Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Stugeron, capsule

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Stugeron, capsule

Compozitie

Stugeronul se prezinta sub forma de comprimate orale si capsule rosu-galben continand 25 mg (cutii a 40 de comprimate), respectiv 75 mg (cutii a 20 capsule) cinarizina. excipientii comprimatului de 25 mg sunt: lactoza, amidon de plumb, zaharoza, talc, ulei vegetal hidrogenat, polividona. excipientii capsulei de 75 mg sunt: lactoza, amidon de plumb, stearat de magneziu, talc (Formula F6). Capsula ca atare contine: eritromicina, bioxid de titan, colorant (orange-yellow S), oxid feric galben, gelatina.

Actiune terapeutica

Cinarizina este un blocant selectiv de calciu, apartinand grupei IV a antagonistilor calciului (conf. clasificarii OMS). Stugeronul are efect antihistaminic (H1).
Farmacodinamice: Cinarizina inhiba contractia celulelor musculaturii netede vasculare prin blocarea canalelor de calciu. Suplimentar fata de acest antagonism direct al calciului, cinarizina diminueaza activitatea constrictoare a substantelor vasoactive, cum ar fi norepinefrina si serotonina, prin blocarea receptorilor canalelor de calciu. Blocarea influxului celular de calciu este selectiva si se manifesta prin proprietati antivasoconstrictoare, fara efect asupra presiunii sanguine si a pulsului cardiac. De asemenea cinarizina poate ameliora microcirculatia deficitara prin cresterea deformabilitatii eritrocitelor si scaderea vascozitatii sangelui. rezistenta celulara fata de hipoxie este marita. Cinarizina inhiba stimularea sistemului vestibular, fapt ce se manifesta prin suprimarea nistagmusului si altor perturbari autonome. Episoadele acute de vertij pot fi prevenite sau diminuate de cinarizina.
Farmacocinetice: nivelul plasmatic maxim de cinarizina se obtine la 1-3 ore dupa administrare. Cinarizina se elimina in plasma cu o viteza de injumatatire (half life) de 4 ore. Cinarizina este metabolizata integral. Eliminarea metabolitilor se face in proportie de 1/3 prin urina si 2/3 prin fecale. Legarea cinarizinei de proteinele plasmatice se face in proportie de 91%.

Indicatii

Terapia de intretinere in simptome de tulburari labirintice: vertij, ameteli, acufene, nistagmus, greturi si voma; profilaxiaraului de miscare; profilaxia migrenelor; terapia de intretinere in simptome de origine cerebrovasculara: ameteli, acufene, cefalee vasculara, dereglari manifestate prin nesociabilitate si iritabilitate, pierderea memoriei si lipsa puterii de concentrare; terapia de intretinere in simptome datorate tulburarilor de circulatie periferica: sindrom raynaud, acrocianoza, claudicatii intermitente, tulburari trofice, ulcere trofice sau varicoase, parestezii, crampe nocturne, extremitati reci.

Doze si mod de administrare

Tulburari ale circulatiei cerebrale: 1 comprimat a 25 mg de 3 ori/zi sau 1 capsula a 75 mg/zi. Tuburari ale circulatiei periferice: 2-3 comprimate a 25 mg de 3 ori/zi sau 2-3 capsule a 75 mg/zi. tulburari de echilibru: 1 comprimat a 25 mg de 3 ori/zi sau 1 capsula a 75 mg/zi. Rau de miscare. Adulti: 1 comprimat a 25 mg cu o jumatate de ora inainte de calatorie, se repeta din 6 in 6 ore; copii: se recomanda jumatate din doza pentru adulti. Stugeronul se va administra de preferinta dupa mese. Doza maxima administrata la adulti nu trebuie sa depaseasca 225 mg (9 comprimate sau 3 capsule)/zi. Efectul Stugeronului in vertij fiind dependent de doza, aceasta se va mari progresiv.

Contraindicatii

Stugeronul este contraindicat la pacientii cu hipersensibilitate cunoscuta fata de acest medicament. Atentionari si precautii: la fel ca alte histaminice, Stugeronul poate cauza tulburari epigastrice. Iritatia gastrica se diminueaza prin administrarea produsului dupa mese. La pacientii cu boala Parkinson, Stugeronul se va administra doar daca avantajele tratamentului depasesc riscul de agravare a bolii. Stugeronul poate cauza somnolenta in special la inceputul tratamentului. De aceea se impun precautii in cazul consumului de alcool sau a administrarii simultane de deprimante ale sistemului nervos central (snc).
Interactiuni: alcool/deprimante SNC/antidepresive triciclice: administrarea concomitenta poate potenta efectul sedativ, atat al acestor medicamente cat si a Stugeronului. Interferente diagnostice: datorita efectului sau antihistaminic Stugeronul poate preveni reactia fata de indicatorii reactivitatii dermice, in mod obisnuit pozitiva daca se utilizeaza cu cel putin 4 zile inainte de testele cutanate.
Sarcina si alaptare: desi studiile pe animale nu au indicat efecte teratogene, Stugeronul nu se administreaza in perioada de sarcina decat daca avantajul terapeutic justifica riscul potential pentru fat. Nu exista date privind excretia Stugeronului prin laptele matern, de aceea alaptarea va fi suprimata la femeile care utilizeaza Stugeron. Efectele asupra capacitatii de conducere auto si de exploatare a altor masini: datorita faptului ca este posibila aparitia somnolentei, in special la inceputul tratamentului se impun precautii pentru conducatorii auto si persoanele care utilizeaza masini de precizie.

Reactii adverse

Pot aparea somnolenta si tulburari gastrointestinale. De regula, ele sunt tranzitorii si pot fi deseori preintampinate stabilind doza optima in mod progresiv. In cazuri rare se pot inregistra dureri de cap, uscaciunea gurii, cresteri in greutate, transpiratie sau reactii alergice. In cazuri extrem de rare s-au semnalat simptome de lichen plan si simptome asemanatoare celor de lupus. Literatura de specialitate a consemnat un caz izolat de icter colestatic. La pacientii varstnici aflati sub tratament prelungit, au fost descrise cazuri de agravare sau de aparitie a simptomelor extrapiramidale, uneori asociate cu stari depresive. In asemenea cazuri, tratamentul va fi intrerupt.
Supradozare: simptome: intr-un singur caz de supradozare acuta (2100 mg), la un copil de 4 ani, au fost observate urmatoarele manifestari: voma, somnolenta, coma, tremor, hipotonie. Recuperarea s-a realizat fara probleme. Tratament: nu exista antidot specific. Se efectueaza spalaturi gastrice in primele 4 ore de la ingestie. Daca se considera necesar, se administreaza carbune activ.
Conditii de pastrare: produsul se pastreaza la o temperatura cuprinsa intre 15 si 30 grade Celsius. A nu se tine la indemana copiilor!

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Capsula endoscopica - generalitati, utilizare, pregatire

    Generalitati Capsula endoscopica este una din cele mai performante metode imagistice care se refera la o relativa invaziune,desi comparativ cu toate metodele cunoscute este de o acuratete si detaliere mult sporita fata de celelalte metode. Metodele imagistice...citeste mai mult

  • Diferenta dintre cafeaua clasica si cea din capsule

    Consumul de cafea Servirea cafelei nu reprezinta doar un simplu obicei, unele persoane facand din acesta chiar un adevarat ritual ce nu trebuie ratat. Astfel, cafeaua poate fi servita sub diferite forme, mai slaba sau mai puternica, fiecare persoana avand propriile...citeste mai mult

  • Opiu

    Descriere Opiul si preparatele pe baza de opiu sunt cunoscute de aproape patru mii de ani, fiind folosite ca unele din cele mai vechi remedii ale durerii. In prezent, preparatele de opiu au o utilizare limitata in terapie, fiind folosite in special ca analgezice si...citeste mai mult

  • Otoscleroza

    Generalitati Otoscleroza reprezinta o crestere osoasa anormala localizata in urechea medie, ce poate duce la hipoacuzie si in final la pierderea completa a auzului. Este o boala cu componenta genetica ce afecteaza metabolismul osos si afecteaza predominant capsula...citeste mai mult

Gasesti in Comunitate

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter