Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Streptase, flacon injectabil

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Streptase, flacon injectabil

Compozitie
Fiole cu 250 000 U.I., 750 000 U.I. si 1,5 mil. U.I. streptokinaza.

Actiune terapeutica
Streptase este streptokinaza de inalta puritate obtinuta din cultura filtrata de streptococ (beta-hemolitic grup Lancefield C. Din punct de vedere al modului de actiune, intr-o prima etapa are loc legarea stoichiometrica a streptokinazei de plasminogen cu formarea asa-numitului "complex activator streptokinaza-plasminogen". In a doua etapa acest complex realizeaza conversia plasminogenului in plasmina, enzima cu potential fibrinolitic.

Indicatii

Infarct miocardic acut - recanalizeaza artera coronara ocluzata, salveaza tesutul miocardic, amelioreaza functia cardiaca.
Tromboze venoase profunde - dizolva trombusul, restabileste rapid hemodinamica normala, elimina sursa unei embolii secundare, previne distrugerea valvelor venoase si a HT venoase secundare.
Embolism pulmonar: inlaturarea embolismului major ocluzant al arborelui vascular ca si a trombilor periferici sursa, liza microembolusurilor din sistemul capilar pulmonar, ameliorarea microcirculatiei, perfuziei tisulare si a HTP secundare.
Tromboze arteriale periferice acute/subacute, boli ocluzive arteriale cronice, ocluzia arterei sau venei centrale a retinei.

Doze si mod de administrare
Streptase poate fi administrat sistemic sau local. Pentru tromboliza de durata lunga se va administra o doza initiala de 250 000 U.I. perfuzie i.v. in 30 min urmata de o doza de intretinere de 100 000 U.I. pe ora (max. 5 zile). Pentru tromboliza de scurta durata cu doze inalte, doza este de 1,5 mil/ora (durata tratamentului va fi 1 ora in IMA si de 6 ore in ocluziile periferice). Administrarea concomitenta de aspirina 160 mg/zi si inca 1 luna ulterior asigura succesul terapeutic.

Contraindicatii
Absolute: hemoragii interne, accident cerebrovascular recent, interventii chirurgicale intracraniene sau intraspinale, neoplasm intracranian, hta severa necontrolabila, tulburari de coagulare necontrolabile, alergie la streptokinaza in antecedente. In urmatoarele situatii, preparatul se poate administra dupa estimarea corecta a raportului dintre riscul terapeutic si gravitatea afectiunii: orice situatii in care exista risc de sangerare masiv/dificil de stapinit datorita localizarii sursei: hemoragii gastrointestinale recente, punctia arterelor mari sau a altor vase necompresibile, interventii chirurgicale recente, traumatisme severe recente; situatii in care exista riscul unui embolism cerebral: endocardita bacteriana subacuta, defect valvular mitral, fibrilatie atriala; afectiuni cerebrovasculare, afectare hepatica/renala severa, afectiuni pulmonare cu caverne (ex.tbc activ), pancreatita acuta, diabet sever, sarcina, mai ales in primele 18 saptamani, afectiuni trombotice, septice.

Reactii adverse
Febra, frisoane, cefalee, simptomatologie gastrointestinala, exantem generalizat, dureri musculo-scheletale pot aparea precoce post administrare si raspund bine la tratamentul simptomatic. Reactiile de tip alergic care pot surveni nu necesita in general oprirea tratamentului, putind fi controlate prin administrare concomitenta de corticosteroizi/antihistaminice. Hemoragii: minore (de ex., la nivelul locurilor de punctie) sau chiar hemoragii interne severe (gastrointestinale, hepatice, urogenitale, retroperitonale), hemoragii intracerebrale (s-au raportat in cursul tratamentului infarctului miocardic acut cu o frecventa de 0,1-0,3%). In cazul aparitiei de hemoragii severe, tratamentul se va intrerupe si dupa caz se va administra un inhibitor de proteinaza (ex. Antagosan = aprotinina). Alte reactii posibile: tulburari de ritm, aritmii de reperfuzie, cresterea tranzitorie a transaminazelor serice si a bilirubinei.


Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Preparatele injectabile cu botox

    Generalitati Botoxul este un binecunoscut brand pentru un medicament ce contine toxina botulinica de tip A. Toxina este produsa de o bacterie care provoaca intoxicatia alimentara numita botulism. Cand este injectat in doze mici, controlate, botoxul nu va...citeste mai mult

  • Contraceptivele injectabile

    Generalitati Contraceptivele injectabile devin o metoda anticonceptionala din ce in ce mai des folosita in intreaga lume. Desi la inceput (anii 1970-1980) era destul de controversata, in prezent se estimeaza ca peste 3% din femeile din Marea Britanie o folosesc....citeste mai mult

  • Celulele stem si incontinenta urinara

    Generalitati Studii recente si trialuri clinice au demonstrat rolul benefic pe care celulele stem il au in ameliorarea simptomatologiei pacientilor suferinzi de incontinenta urinara. Metoda de tratament folosind injectarea celulelor stem implica recoltarea de...citeste mai mult

  • Diabetul si scaderea in greutate: cea mai buna solutie

    Generalitati Pentru persoanele care sufera de diabet, scaderea in greutate poate insemna renuntarea la injectiile cu insulina si la alte medicamente. Construirea unui plan bun de pierdere in greutate pentru o persoana cu diabet se va face impreuna cu un expert. Nu...citeste mai mult

Gasesti in Comunitate

  • DURERI DE GENUNCHI LA COPII?

    Buna ziua. Am o nepotica care are v\\rsta de 7 ani si de mai bine de 6 luni se vaita de dureri de genunchi.Mentionez ca intre varsta de 1an si 7 ani face frecvent rosu in gat si a fost indopata permanent cu antibiotice(prescrise de medicul pediatru), aproape saptamanal.Am ajuns sa credem ca are...

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter