Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Stamlo 10, comprimate

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Stamlo 10, comprimate

Compozitie
Stamlo - 10: fiecare tableta contine amlodipin besilat echivalent a 10 mg amlodipin baza.

Actiune terapeutica
amlodipin este un inhibitor al influxului de calciu (blocant al canalelor de calciu). amlodipin inhiba influxul ionilor de calciu prin membrana de la nivelul musculaturii cardiace si netede. Mecanismul de actiune anti-hipertensiv al amlodipin se datoreaza unui efect relaxant direct asupra fibrei netede a musculaturii vasculare. Mecanismul prin care amlodipin inlatura angina nu a fost determinat in totalitate, dar amlodipin reduce efectul ischemic general prin urmatoarele doua actiuni:
1. amlodipin dilata atriolele periferice reducand astfel rezistenta periferica generala post-sarcina. Avand in vedere absenta unui reflex tahicardic asociat, acesta actioneaza asupra cordului, reduce consumul de energie miocardica si necesarul de oxigen si contribuie la eficienta amlodipin in ischemia miocardica.
2. Mecanismul de actiune al amlodipin implica probabil dilatarea principalelor artere si arteriole coronariene, atat in zone normale cat si ischemice. Dilatarea determina cresterea aportului de oxigen la pacientii cu spasm artero-coronarian (angina Prinzmetal).

Indicatii
Amlodipin este indicat in tratamentul hipertensiunii si ischemiei miocardice asociata cu angina pectorala.

Doze si mod de administrare
Atat pentru hipertensiune cat si pentru angina, doza uzuala este de 5 mg amlodipin o data pe zi, doza ce poate fi crescuta la un maxim de 10 mg, in functie de raspunsul individual al pacientului. Amlodipin poate fi luat inainte sau dupa masa, avand in vedere ca absorbtia nu este influentata. Nu este necesara ajustarea dozelor de amlodipin in cazul administrarii concomitente de diuretice tip tiazidice, beta blocanti sau inhibitori ai enzimei de conversie. La pacientii cu hipertensiune doza unica zilnica determina reduceri semnificative ale tensiunii in clino- si orto-statism pe un interval de 24 ore. Datorita instalarii lente a efectului hipotensiv, nu intervine in hipertensiunea acuta. La pacientii cu angina, administrarea unei doze unice zilnice de amlodipin mareste capacitatea de efort si determina scaderea atat a frecventei crizelor de angina cat si consumul de tablete de nitroglicerina. Amlodipin nu a fost asociat cu nici o reactie adversa metabolica si nici o modificare in nivelul lipidelor plasmatice si este indicat pentru pacientii cu astm, diabet sau guta. Utilizarea in pediatrie: Utilizarea acestui medicament la copii nu este recomandata in actualul stadiu de cercetare clinica.

Contraindicatii
Amlodipin este contraindicat la pacientii cu sensibilitate cunoscuta la dihidropiridine.

Masuri de precautie
Utilizarea de catre pacientii in varsta: Desi pacientii in varsta pot prezenta concentratii plasmatice de amlodipin mai mari decat pacientii tineri, timpul de eliminare mediu a fost similar. Amlodipin administrat in doze egale la pacientii tineri si varstnici a fost la fel de bine tolerat. Ca atare, este recomandat un regim normal de dozare. Utilizarea in disfunctii renale: Amlodipin este metabolizat in metaboliti inactivi, 10% eliminandu-se nemodificat in urina. Modificarile intervenite in concentratiile plasmatice nu sunt corelate cu gradul de insuficienta renala. Amlodipin poate fi administrat in doze normale si acestor pacienti. Amlodipin nu este dializabil.
Utilizarea in insuficienta hepatica: administrarea amlodipin la pacientii cu insuficienta hepatica se va face cu precautiuni.
si alaptare: utilizarea in timpul sarcinii este recomandata numai atunci cand nu exista alternativa mai sigura sau cand boala insasi prezinta un risc mai mare pentru mama si fat. Mamele care alapteaza ar trebui sa nu utilizeze medicamentul; in cazurile in care administrarea amlodipin este indispensabila, continuarea alaptarii nu este recomandata.

Reactii adverse
Cele mai comune reactii secundare observate au fost: cefalee, edeme, oboseala, greata, roseata si ameteala.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Sindromul Piriformis

    Generalitati Sindromul Piriformis este o afectiune neuromusculara rara, care determina comprimarea nervului sciatic de catre muschiul piriformis. Muschiul piriformis are forma alungita si este localizat intre fese langa partea de sus a articulatiei soldului. Acest...citeste mai mult

  • Metronidazolul si sarcina

    Generalitati Articolul ne vorbeste despre riscurile expunerii la metronidazol in timpul sarcinii. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului...citeste mai mult

  • Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere

    Generalitati Anticonceptionalele intra in categoria metodelor contraceptive si reprezinta forma farmaceutica a acestora ce sunt administrate sub forma de pilule sau tablete (comprimate) ori chiar si in forma de unguente sau creme. Anticonceptionalele reprezinta o...citeste mai mult

  • Stenoza spinala cervicala

    Generalitati Stenoza spinala cervicala este o afectiune degenerativa in care spatiul canalului spinal este ingustat determinand compresie pe maduva spinarii sau radacinile nervoase adiacente. Canalul spinal este aria delimitata de interiorul vertebrelor in care se...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter