Stalevo 50 mg/12,5 mg/200 mg, comprimate filmate;
Informatii prospect Stalevo 50 mg/12,5 mg/200 mg, comprimate filmate;
Forma de prezentare si compozite:
Comprimate filmate cu 50 mg, 100 mg, resp. 150 mg levodopa, 12,5 mg, 25 mg, resp. 37,5 mg carbidopa, 200 mg entacapona; cutie x 1 fl. x 10, 30, 100 sau 250 cpr.
Indicatii:
Stalevo este indicat pentru tratamentul pacientilor cu boala parkinson si fluctuatii motorii la sfarsit de doza, ce nu pot fi stabilizate de un tratament cu levodopa/inhibitor de dopa decarboxilaza (DDC).
Doze si mod de administrare:
Doza zilnica optima trebuie determinata prin titrarea atenta a concentratiei de levodopa la fiecare pacient. Doza zilnica trebuie optimizata, de preferat, utilizand una din cele trei concentratii disponibile. Fiecare comprimat se administreaza oral, cu sau fara alimente. Un comprimat contine o doza de tratament si trebuie administrat numai intreg.
Contraindicatii:
Hipersensibilitate cunoscuta la substantele active sau la oricare din excipienti. insuficienta hepatica severa. glaucom cu unghi inchis. feocromocitom. Administrarea concomitenta a Stalevo cu inhibitori neselectivi de monoaminooxidaza (MAO-A si MAO-B), de exemplu fenelzina, tranilcipromina. Antecedente de sindrom neuroleptic malign (SNM) si/sau rabdomioliza fara etiologie traumatica.
Atentionari:
Stalevo nu este recomandat pentru tratamentul reactiilor extrapiramidale induse de medicamente. Precautii la pacientii cu boli cardiovasculare sau pulmonare severe, astm bronsic, boala renala, hepatica sau endocrina sau cu istoric de ulcer gastro-duodenal sau convulsii. Administrarea concomitenta de antipsihotice cu proprietati de blocare a receptorilor dopaminergici, in particular antagonisti ai receptorilor D2, trebuie efectuata cu precautie si pacientul observat atent in ceea ce priveste pierderea efectului antiparkinsonian sau agravarea simptomelor parkinsoniene. Entacapona in asociere cu levodopa a fost asociata cu somnolenta si episoade de instalare brusca a somnului, la pacientii cu boala parkinson si de aceea trebuie manifestata prudenta privind conducerea de vehicule sau folosirea de utilaje.
Reactii adverse:
Levodopa/carbidopa - datorate activitatii neurofarmacologice centrale a dopaminei. Aceste reactii pot fi diminuate de obicei prin scaderea dozei de levodopa. Cele mai frecvente reactii adverse sunt dischineziile, incluzand miscarile coreiforme, distonice si alte miscari involuntare. Spasmul muscular si blefarospasmul pot fi considerate ca semne precoce pentru luarea in considerare a scaderii dozei de levodopa. De asemenea, greata, legata de o activitate dopaminergica centrala crescuta, este o reactie adversa frecventa a asocierii levodopa/carbidopa. Modificarile psihice - incluzand ideatia paranoida si episoadele psihotice; depresia, cu sau fara tendinte de suicid; disfunctia cognitiva. ritm cardiac neregulat si/sau palpitatii, episoade hipotensive ortostatice, episoade bradikinezice (fenomenul "on-off"), anorexie, varsaturi, ameteala si somnolenta. Entacapona - Cele mai frecvente reactii adverse determinate de entacapona se datoreaza cresterii activitatii dopaminergice si apar cel mai adesea la inceputul tratmentului. Reducerea dozelor de levodopa scade severitatea si frecventa reactiilor. Cealalta clasa majora de reactii adverse sunt simptomele gastro-intestinale, incluzand de exemplu, greata, varsaturi, dureri abdominale, constipatie si diaree. Urina poate fi colorata in rosu-maroniu, dar acesta este un fenomen fara semnificatie.
Atentie
Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.
Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.
Citeste si
Arhiva-
Gustari sanatoase cu mai putin de 200 de calorii
Generalitati Studiile arata ca mesele regulate sau gustarile luate intre mese pot contribui la controlul valorilor zaharului din sange, imbunatatesc metabolismul si previn supraalimentarea. Pentru a va mentine numarul de kilograme, secretul este sa va bucurati de...citeste mai mult
-
Raceala si gripa - oamenii de stiinta au separat fictiunea de adevar
Generalitati Raceala este cea mai frecventa infectie din lume. In timpul unei perioade medii de viata, fiecare persoane poate suferi de aproximativ 200 de ori de raceala, care se manifesta prin rinoree, tuse, dureri de gat, cefalee, oboseala, congestie nazala,...citeste mai mult
-
Cum pot fi mentinute sanatoase organele vitale
Generalitati Organismul este compus dintr-o multitudine de parti importante: peste 200 de oase, 600 de muschi, aproximativ 7 metri de intestin, zeci de organe si sute de mii de vase de sange. Doar unul dintre ochii unei persoane contine mai mult de 15 astfel de...citeste mai mult
Gasesti in Comunitate
-
BOALA PARKINSON SAU SINDROM EXTRAPIRAMIDAL?
Am 43 de ani si in urma cu 7 ani,in urma unei encefalite virala am ramas cu sechele, mi s-a pus diagnosticul de parkinsonism postencefalitic.Am fost la Spitalul Judetean Tg Mures si mi s-a pus diagnosticul de b. parkinson forma tremorigena si am urmat tratament cu madopar, viregit ,selegos,timp...
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter