Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Spersallerg, solutie oftalmica

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Spersallerg, solutie oftalmica

Compozitie
Flacon picator de 10 ml. Fiecare ml contine: clorhidrat de antazolina 0,5 mg, clorhidrat de tetrizolina 0,4 mg, hidroxipropilmetilceluloza; conservant: clorura de benzalconiu 0,15 mg.

Actiune terapeutica
Ca antialergic, tetrizolina actioneaza ca vasoconstrictor, eliminand iritatia si tumefactia inflamatorie a conjunctivei. Antazolina, agentul activ antialergic al Spersallerg-ului, este responsabila de blocarea competitiva a receptorilor H1 ai celulelor efectoare, reducand astfel efectele eliberarii histaminice la nivelul tesuturilor, impiedicand cresterea permeabilitatii capilare si, prin aceasta, contractia muschilor netezi. Datorita acestor proprietati, Spersallerg-ul este recomandat in tratamentul simptomatologiei aparute in urma eliberarii histaminice. Secretia lacrimala se reduce usor, in timp ce diametrul pupilar, acomodatia si presiunea intraoculara raman nemodificate.
Proprietati farmacocinetice: dupa instilarea Spersallerg-ului, tetrizolina (alfa-simpatomimetic) se absoarbe prin vasele sanguine in cantitate extrem de mica. In contrast, antihistaminicele H1 se absorb rapid si usor.

Indicatii
Conjunctivite iritante, afectiuni alergice inflamatorii ale conjunctivei, in special in conjunctivita de primavara si cea din febra fanului.

Doze si mod de administrare
In faza acuta se administreaza o picatura la fiecare 3 ore, iar apoi pentru intretinere sunt suficiente 2-3 picaturi pe zi. In formele severe, Spersallerg poate fi utilizat o data pe ora, fara sa se constate reactii adverse. In cazul copiilor, nu se administreaza peste 1-2 picaturi zilnic.

Contraindicatii
hipersensibilitate la ingrediente. Glaucom cu unghi ingust.

Masuri de precautie
La copii, doza trebuie stabilita foarte atent pentru a impiedica aparitia reactiilor adverse. Pacientilor cu lentile de contact li se poate instila Spersallerg doar atunci cand acestia nu le poarta.
Sarcina si alaptare: nu exista studii privind administrarea Spersallerg-ului in perioada de sarcina sau de alaptare.

Reactii adverse
Dupa instilarea picaturilor poate fi resimtita uneori o usoara senzatie tranzitorie de arsura. Pot aparea, in special la copiii mici, cefalee, somnolenta, tahicardie. Se poate dezvolta o reactie de hipersensibilizare la ingrediente (mai ales la antazolina).
Atentie! Flaconul trebuie inchis imediat dupa utilizare. Nu se foloseste mai mult de o luna dupa deschiderea flaconului. Medicamentul nu trebuie lasat la indemana copiilor.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Asistenta medicala a prescolarilor, elevilor si studentilor

    Ordin nr. 653 din 25 septembrie 2001 privind asistenta medicala a prescolarilor, elevilor si studentilor Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 777 din 5 decembrie 2001 Ministrul sanatatii si familiei, vazand Referatul comun de aprobare al Directiei generale...citeste mai mult

  • Cum sa ne protejam ochii in sezonul alergiilor

    Generalitati Pentru o mare parte dintre noi, sezonul alergiilor pare interminabil: primavara ne confruntam cu polenul, vara cu iarba si fanul uscat, toamna cu praful in exces. Oricare ar fi cauza alergiei, rezultatul ramane acelasi: avem ochii rosii, ne ustura,...citeste mai mult

  • Ambliopia

    Generalitati Vederea normala se dezvolta odata cu utilizarea obisnuita, in egala masura pentru ambii ochi. Ambliopia, numita si "ochiul lenes", debuteaza de obicei cand un ochi nu este folosit suficient pentru ca sistemul vizual din creier sa se dezvolte...citeste mai mult

  • Orjeletul si Salazionul

    Generalitati Orjeletul (urciorul sau ulciorul, in termeni populari) si salazionul (chalazionul) sunt afectiuni care pot interveni la nivelul unei mici glande sebacee de la nivelul pleoapei superioare sau inferioare. Urciorul (sau orjeletul extern) este infectia...citeste mai mult

Gasesti in Comunitate

  • Alergii oculare - Conjunctivita alergica

    Buna ziua! Am 25 de ani, si de vreo 10 ani am probleme cu alergia, care de la an la an se agraveaza. Am facut testul alergologic la Spitalul Victor Babes din Timisoara, si mi-a iesit ca sunt alergica la polen de ierburi. La ochi se manifesta cel mai grav aceasta alergie. Incepind din luna martie...

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter