Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Solian, comprimate

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 23 Aprilie 2021

Informatii prospect Solian, comprimate

Indicatii
Tratamentul psihozelor.
Stari productive: schizofrenie paranoica si productiva.
Stari deficitare: schizofrenie, procese psihotice reziduale, stari de inhibitie cu retardare.

Doze si mod de administrare
Solian 50 mg este special indicat pentru tratamentul starilor deficitare sau de inhibitie in doze de la 50 la 250 mg pe zi (adica de la 1 la 5 comprimate de 50 mg zilnic).
Sindroamele psihotice productive sunt tratate preferabil cu Solian 200 mg.

Luati acest medicament pe cale orala. Inghititi comprimatul intreg, cu un pahar de apa. Nu mestecati comprimatele. Luati medicamentul inainte de masa. Daca simtiti ca efectul medicamentului este prea slab sau prea puternic, nu modificati doza, ci adresati-va medicului dumneavoastra. Cat sa luati Cantitatea de Solian pe care o luati depinde de boala dumneavoastra. Urmati cu atentie instructiunile medicului dumneavoastra. Adulti Doza obisnuita poate fi cuprinsa intre 50 mg si 800 mg in fiecare zi. Medicul dumneavoastra va poate recomanda sa incepeti cu o doza mai mica, daca este necesar. Daca este necesar, medicul dumneavoastra va poate prescrie pana la 1200 mg in fiecare zi.

Doze pana la 300 mg pe zi pot fi administrate intr-o singura priza. Luati doza la aceeasi ora in fiecare zi. Doze mai mari de 300 mg pe zi trebuie administrate in doua prize, jumatate dimineata si jumatate seara. Varstnici Medicul dumneavoastra va avea nevoie sa va tina sub supraveghere atenta, deoarece este mai mare probabilitatea sa va scada tensiunea arteriala sau sa apara somnolenta din cauza acestui medicament. Persoane cu probleme de rinichi Poate fi necesar ca medicul dumneavoastra sa va recomande o doza mai mica.

Utilizarea la copii si adolescenti Utilizarea amisulpridei este contraindicata la copii pana la varsta pubertatii. Utilizarea amisulpridei de la pubertate pana la varsta de 18 ani nu este recomandata. Comprimatul poate fi divizat in doze egale. Daca ati luat mai mult Solian decat trebuie Nu luati mai mult decat doza pe care v-a recomandat-o medicul dumneavoastra.

Daca luati mai multe comprimate decat trebuie, adresati-va imediat unui medic sau mergeti la cel mai apropiat departament de urgenta al unui spital. Luati ambalajul medicamentului cu dumneavoastra, pentru ca medicul sa stie ce ati luat. Pot sa apara urmatoarele efecte: sa va simtiti nelinistit sau sa tremurati, sa aveti muschi rigizi, sa va simtiti somnolent sau adormit, ceea ce poate duce la pierderea cunostintei. Administrarea a mai multe comprimate decat trebuie, concomitent cu alte medicamente psihotrope, poate duce la deces.

Daca uitati sa luati o doza, administrati-o imediat ce va aduceti aminte. insa, daca se apropie momentul pentru urmatoarea doza, nu va mai administrati doza uitata. Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata. Daca incetati sa luati Solian Nu incetati sa luati Solian doar pentru ca va simtiti mai bine. Nu trebuie sa opriti utilizarea Solian fara sa-l intrebati pe medicul dumneavoastra. Nu trebuie sa opriti brusc utilizarea Solian, decat daca medicul dumneavoastra va sfatuieste astfel. Oprirea brusca a tratamentului poate determina sindrom de abstinenta manifestat prin simptome cum sunt: greata, varsaturi, transpiratii, insomnie, neliniste extrema, rigiditate musculara sau miscari anormale (cum sunt neliniste motorie, contractii musculare involuntare si tulburari de coordonare la 5 efectuarea miscarilor fine) sau va poate reveni boala initiala. Urmati intotdeauna instructiunile medicului dumneavoastra.

Analize de sange

Faptul ca luati Solian poate modifica rezultatele unor analize de sange. Acestea includ teste de masurare a valorilor hormonului numit „prolactina” si teste ale functiei ficatului. Daca urmeaza sa faceti analize de sange, este important sa spuneti medicului dumneavoastra ca luati Solian. Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Compozitie
Amisulprid 50 mg sau 200 mg.
Excipienti: amidon, lactoza monohidrat, metilceluloza, siliciu coloidal hidratat, stearat de magneziu pentru 1 cprimat.

Actiune terapeutica
Amisulpridul este un neuroleptic caracterizat prin rapiditatea instalarii efectului sau asupra simptomelor psihozelor, atat celor productive cat si celor negative.

Contraindicatii
Alergie la amisulprid sau la oricare dintre substantele mentionate mai sus.

Sarcina si alaptarea
Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament. Nu luati acest medicament daca alaptati sau intentionati sa alaptati. Utilizarea medicamentului nu este recomandata in timpul sarcinii decat daca beneficiile depasesc riscul potential. Urmatoarele simptome pot aparea la nou-nascutii mamelor care au luat amisulprida in ultimul trimestru de sarcina (ultimele trei luni de sarcina): agitatie, rigiditate si/sau slabiciune a muschilor, tremuraturi, somnolenta, probleme cu respiratia si dificultate de alimentatie. Daca oricare dintre aceste simptome apar la copilul dumneavoastra, este necesar sa va adresati medicului dumneavoastra. Nou-nascutul trebuie supravegheat cu atentie dupa nastere.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Este posibil sa va simtiti mai putin alert, somnoros sau adormit in timp ce luati acest medicament, chiar daca il utilizati conform recomandarilor. Daca va simtiti astfel, nu conduceti si nu folositi niciun vehicul sau utilaj. Informatii importante privind unele componente ale Solian Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.

Masuri de precautie
Trebuie avertizat doctorul in caz de boli renale, boala parkinson sau antecedente de crize epileptice. Solian poate afecta timpul de reactie, in consecinta capacitatea de a conduce vehicule sau de a utiliza masini poate fi alterata. A nu se administra copiilor.
Interactiuni medicamentoase:
Pe timpul tratamentului nu trebuie consumate bauturi alcoolice.
Se elibereaza numai cu prescriptie medicala.
Sarcina sau alaptare.
Tumora prolactinica sau cancer mamar.

Reactii adverse
Uneori: insomnie, agitatie, somnolenta, ameteala, tulburari gastrointestinale, neliniste, galactoree, amenoree sau tulburari de menstruatie, ginecomastie, dureri de sani, disfunctii de orgasm si potenta, crestere in greutate.
Rar: rigiditate musculara, spasm sau hipersalivatie.
Extrem de rar: febra inexplicabila, tulburari de cunostinta.

Opriti administrarea Solian si adresati-va unui medic sau mergeti imediat la spital, daca: Aveti febra, transpiratii, muschi rigizi sau miscari neobisnuite ale corpului, batai rapide ale inimii, respiratii rapide si va simtiti confuz, somnolent sau agitat. Acestea pot fi simptomele unei reactii adverse grave, dar rare, denumita „sindrom neuroleptic malign”, care va poate pune viata in pericol. Aveti o frecventa cardiaca neobisnuita, un ritm al inimii foarte rapid sau durere in piept care ar putea duce la un atac de cord sau o tulburare a inimii care pune viata in pericol. Aveti cheaguri de sange in vene, mai ales la nivelul picioarelor (simptomele includ picioare umflate, durere si roseata la nivelul picioarelor).

Acestea pot migra prin vasele de sange pana in plamani, determinand durere in piept si dificultati in respiratie. Daca observati oricare dintre aceste simptome, adresati-va imediat unui medic. Apar infectii mai des decat in mod obisnuit. Acestea pot aparea din cauza unor anomalii ale sangelui (agranulocitoza) sau a scaderii numarului de celule albe din sange (leucopenie, neutropenie) Aceste reactii pot sa apara cu o frecventa necunoscuta.

Aveti o reactie alergica. Semnele pot include: eruptie pe piele, probleme la inghitire sau de respiratie, umflarea buzelor, fetei, gatului sau limbii Aveti convulsii (crize epileptice). Aceste reactii pot aparea mai putin frecvent (pot afecta pana la 1 din 100 persoane). Spuneti medicului dumneavoastra cat mai repede posibil daca aveti oricare dintre urmatoarele reactii adverse: Foarte frecvente (pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane) Tremuraturi, rigiditate musculara sau spasm, incetinirea miscarilor, secretie de saliva mai mare decat de obicei, senzatie de neliniste sau miscari pe care nu le puteti controla (simptome extrapiramidale).

Frecvente (pot afecta pana la 1 din 10 persoane): Miscari pe care nu le puteti controla, mai ales ale bratelor si picioarelor Torticolis (contractura a muschilor gatului), crize oculogire (miscari anormale ale anumitor muschi ai globilor oculari), contractii puternice ale muschilor mandibulei (Aceste simptome pot fi reduse daca medicul dumneavoastra va micsoreaza doza de Solian sau va prescrie un medicament suplimentar). Mai putin frecvente (pot afecta pana la 1 din 100 de persoane) Miscari pe care nu le puteti controla, mai ales ale fetei si limbii, in special dupa administrarea pe termen lung.

Alte reactii adverse: Frecvente (pot afecta pana la 1 din 10 persoane)Tulburari de somn (insomnie) sau senzatie de anxietate sau agitatie Tulburari ale orgasmului Senzatie de somnolenta Constipatie, greata, varsaturi, senzatie de uscaciune a gurii Crestere in greutate Secretie lactata anormala la femei si barbati, dureri la nivelul sanilor Oprirea ciclului menstrual Marirea sanilor la barbat Dificultate de a avea sau mentine o erectie sau de a ejacula Senzatie de ameteala (care se poate datora scaderii tensiunii arteriale).

Mai putin frecvente (pot afecta pana la 1 din 100 de persoane) incetinirea batailor inimii Cresterea valorilor zaharului din sange (hiperglicemie) Cresterea valorilor plasmatice ale enzimelor ficatului, in special ale transaminazelor. Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect.

Pastrare
A nu se lasa la indemana si vederea copiilor. Acest medicament nu necesita conditii speciale de pastrare. Nu utilizati Solian dupa data de expirare inscrisa pe cutie, dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective. Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata sanofi-aventis France 1-13, boulevard Romain Rolland 75014 Paris, Franta Fabricantul Sanofi Winthrop Industrie 6, boulevard de l’Europe 21800 Quetigny, Franta 7 Pentru orice informatii referitoare la acest medicament, va rugam sa contactati reprezentanta locala a detinatorului autorizatiei de punere pe piata: sanofi-aventis Romania S.R.L. Tel: +40 21 317 31 36

Acest prospect a fost aprobat in Octombrie 2012.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Sindromul Piriformis

    Generalitati Sindromul Piriformis este o afectiune neuromusculara rara, care determina comprimarea nervului sciatic de catre muschiul piriformis. Muschiul piriformis are forma alungita si este localizat intre fese langa partea de sus a articulatiei soldului. Acest...citeste mai mult

  • Metronidazolul si sarcina

    Generalitati Articolul ne vorbeste despre riscurile expunerii la metronidazol in timpul sarcinii. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului...citeste mai mult

  • Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere

    Generalitati Anticonceptionalele intra in categoria metodelor contraceptive si reprezinta forma farmaceutica a acestora ce sunt administrate sub forma de pilule sau tablete (comprimate) ori chiar si in forma de unguente sau creme. Anticonceptionalele reprezinta o...citeste mai mult

  • Stenoza spinala cervicala

    Generalitati Stenoza spinala cervicala este o afectiune degenerativa in care spatiul canalului spinal este ingustat determinand compresie pe maduva spinarii sau radacinile nervoase adiacente. Canalul spinal este aria delimitata de interiorul vertebrelor in care se...citeste mai mult

Gasesti in Comunitate

  • Dependenta de anxiar

    de 7 luni am atacuri de panica :(..De 2 luni iau anxiar si pot spune ca sunt dependenta de el pentru ca am incetat sa mai iau o zi si simteam ca ma sufoc..imi fortam foarte tare inima si ma dureau muschii ei si ma intepa....am inceput sa iau din nou...Chiar nu stiu ce as putea face pentru ca nu...

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter