Sinapis nigrae semen samnta de mustar, fragmente
Informatii prospect Sinapis nigrae semen samnta de mustar, fragmente
Denumire stiintifica:Sinapis alba Fam. Cruciferae.
Denumiri populare: curpen alb, hordel, hrenoasa, mustar bun, mustar de gradina, rapita alba, rapita de gradina, rapita de mustar.
In traditia populara: mustarul se punea la ceafa sau la urechi, contra durerilor de cap. Pisat maruntel, cu lapte dulce, se folosea contra orbaltului. Radacina fiarta cu vin, se lua dimineata si seara contra treapadului.
Era un leac obisnuit contra junghiurilor; se amesteca faina de mustar cu otet, se facea o turta si se punea in legatura.
Altii luau o parte faina de mustar si 2 parti de grau, le amestecau le puneau pe o carpa si apoi tineau 5-6 ore pasta facuta cu otet. In locul de faina se foloseau uneori tarate de grau.
Unii faceau bai cu partile aeriene ale plantei, contra reumatismului si racelii.
Compozitie chimica: oficinale sunt numai semintele ajunse la complecta lor maturitate (Semen Sinapis nigrae sau Semen Brassicae nigrae) semintele contin ulei vezicativ, mucilagii, glicozide. Sinalbina produce glucoza, esenta de mustar, sinigrina, sinapina, mirozna, etc. Esenta este puternic aromata cu gust picant. Saruri minerale, mucilagii, etc.
Actiune farmaceutica: semintele laxative, stimulente ale secretiilor gastrice si biliare, regleaza tranzitul intestinal incetinit. Util in crearea poftei de mancare datorita faptului ca stimuleaza secretia gastrica. In solutie apoasa ia nastere o substanta care irita mucoasa intestinala, laxativ mecanic.
Se poate folosi in urmatoarele afectiuni: afectiunile esofagului si ale stomacului, in special in cazurile in care sucul gastric este lipsa. anorexie, constipatie, rino-sinuzite, circulatia sangelui deficitara.
Preparare: semintele se pot lua sub forma de boabe cand se inghit asa cum sunt cate 4-8 boabe o data in afectiunile stomacului, constipatie, etc.
Se poate folosi de asemenea in combinatie cu alcool sanitar si se aplica extern in cazurile in care exista anumite dureri, reumatismale sau de alta natura.
Semintele de mustar macinate, cunoscute si sub numele de faina de mustar (Farina Sinapis) se folosesc extern sub forma de cataplasme de faina de mustar sau sinapse, bai de mustar si hartie de mustar (Charta Sinapista).
Cataplasmele se prepara astfel: faina de mustar se amesteca cu apa la temperatura camerei 20-30? si se obtine o pasta, apoi se lasa in repaus 10-15 minute timp in care ia nastere esenta (uleiul) de mustar care este principiul activ; dupa aceea pasta se aplica pe locul bolnav unde se mentine 10-15 minute cand se produce revulsia; se aplica de obicei in afectiunile pulmonare.
Cataplasmele nu se folosesc la copiii mici.
Baile de mustar: se obtin din pasta de faina de mustar dupa ce s-a format uleiul de mustar, care se amesteca cu apa calda pentru baie.
Hartia de mustar se obtine tot din faina de mustar, insa fara ulei, care este fixata pe fasii de hartie cu ajutorul unei solutii de cauciuc.
Atentie
Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.
Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.
Citeste si
Arhiva-
Informatii esentiale despre biopsia hepatica
Generalitati Biopsia hepatica este o procedura invaziva ce presupune introducerea unui ac foarte lung, special destinat acestui scop, prin tegument, pana la nivelul parenchimului hepatic, si recoltarea de la acest nivel a unui fragment tisular. Biopsia nu este...citeste mai mult
-
Punctia trofoblastica – metoda invaziva de diagnostic
Generalitati Punctia trofoblastica este cunoscuta mai ales sub denumirea din limba engleza de Chorionic Villus Sampling (CVS). Mai putin cunoscut este faptul ca a fost introdusa pentru prima data in China (1975) pentru determinarea foarte precoce a sexului...citeste mai mult
-
Endometrioza - dieta recomandata
Generalitati Endometrioza este o afectiune ginecologica care se caracterizeaza prin prezenta unor fragmente de mucoasa uterina (endometru) in afara localizarii lor normale. Aceasta este o cauza importanta de infertilitate feminina - intre 30 si 40% dintre pacientele...citeste mai mult
-
Imunizarea – Prevenirea imbolnavirilor prin vaccinare
Generalitati Imunizarile, numite si vaccinari, protejeaza copiii si adultii de anumite boli. Imunizarea consta in administrarea unui vaccin care contine fragmente din germenele microbian implicat (tulpini bacteriene sau virale) sau cantitati mici atenuate ale...citeste mai mult
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter