Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Sermion, comprimate

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Sermion, comprimate

Indicatii
Tulburari cerebrale vasculare sau metabolice acute si cronice (arterioscleroza cerebrala, tromboza si embolia cerebrala, ischemia cerebrala tranzitorie).
Tulburarile vasculare periferice acute si cronice (arteriopatie obliteranta a membrelor, sindrom Raynaud, alte sindroame de insuficienta circulatorie periferica).
Cefalee.
Adjuvant in tratamentul hipertensiunii arteriale, iar pe cale parenterala si in crizele hipertensive.

Doze si mod de administrare
Pe cale orala: 5-10 mg de trei ori pe zi la intervale regulate pe perioade prelungite de timp. Pentru cresterea absorbtiei, medicamentul trebuie administrat intre mese.
Pe cale intramusculara: 2-4 mg de doua ori pe zi.
In perfuzie venoasa: 4-8 mg/doza in 100 ml ser fiziologic sau glucoza prin perfuzie lenta. Aceasta doza poate fi repetata de mai multe ori pe zi, la indicatia medicului. Sermion a fost de asemenea utilizat pe cale intraarteriala: 4 mg/doza in 10 ml ser fiziologic, administrat timp de 2 minute.
Administrarea, durata tratamentului si calea administrarii se stabilesc in functie de gravitatea afectiunii clinice. In anumite cazuri este preferabila inceperea tratamentului pe cale parenterala urmata apoi de un tratament de intretinere pe cale orala. Efectele subiective si obiective sunt observate dupa o perioada de timp si nu imediat.

Compozitie
Drajeuri: folie cu 25 drajeuri a cate 10 mg de nicergolina fiecare.
Folie cu 15 drajeuri a cate 30 mg de nicergolina fiecare. Injectabil: cutii cu 4 flacoane injectabile si cu 4 fiole. Fiecare flacon injectabil contine 4 mg nicergolina, iar fiecare fiola contine 4 ml de diluant. Solutia injectabila reconstituita poate fi pastrata la temperatura camerei, ferita de lumina, timp de 48 ore.

Actiune terapeutica
Sermion (nicergolina sau 1,6-dimetil-8-beta-(5-bromonicotinoil-oximetil)-10-alfa-metoxiergolin) este un medicament vasoactiv sintetizat de laboratoarele de cercetare ale Farmitalia, fiind caracterizat prin actiune alfa-blocanta si de stimulare a metabolismului.
Sermion se exercita la:
- nivel cerebral, prin reducerea rezistentei vasculare si prin cresterea fluxului arterial si a consumului de oxigen si glucoza;
- nivelul circulatiei pulmonare, prin reducerea rezistentei vasculare;
- nivelul circulatiei membrelor prin cresterea fluxului sanguin.
Acest efect este evident mai ales la pacientii cu circulatie sanguina insuficienta, datorita arteriopatiilor functionale.
In studiile clinice, s-a aratat ca Sermionul este deosebit de eficient in cresterea si normalizarea circulatiei cerebrale afectate, precum si in tulburarile legate de o circulatie sanguina insuficienta la nivelul membrelor. In general, in dozele terapeutice, Sermion nu modifica tensiunea arteriala. La hipertensivi poate sa determine o reducere gradata a valorilor tensionale. Medicamentul nu are actiune emetizanta, chiar si in administrare pe cale parenterala

Contraindicatii
Hipersensibilitate la nicergolina.

Masuri de precautie
Sermion poate sa potenteze efectul medicamentelor antihipertensive. Deoarece administrarea parenterala poate fi urmata in cazuri foarte rare de fenomene de hipotensiune, este indicat ca pacientul sa ramana in repaus cateva minute dupa injectie, mai ales la debutul tratamentului. Desi studiile toxicologice nu au evidentiat nici o activitate teratogena, folosirea medicamentului in timpul sarcinii trebuie limitata la cazurile de absoluta necesitate. A nu se tine la indemana copiilor.

Reactii adverse
S-au raportat cazuri rare de reactii adverse usoare, in general legate de actiunea sa vasculotropa.
Acestea au fost: hipotensiune si vertij (dupa administrare parenterala), usoare tulburari gastrice, senzatie de caldura si roseata cutanata, somnolenta, insomnie.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Sindromul Piriformis

    Generalitati Sindromul Piriformis este o afectiune neuromusculara rara, care determina comprimarea nervului sciatic de catre muschiul piriformis. Muschiul piriformis are forma alungita si este localizat intre fese langa partea de sus a articulatiei soldului. Acest...citeste mai mult

  • Metronidazolul si sarcina

    Generalitati Articolul ne vorbeste despre riscurile expunerii la metronidazol in timpul sarcinii. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului...citeste mai mult

  • Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere

    Generalitati Anticonceptionalele intra in categoria metodelor contraceptive si reprezinta forma farmaceutica a acestora ce sunt administrate sub forma de pilule sau tablete (comprimate) ori chiar si in forma de unguente sau creme. Anticonceptionalele reprezinta o...citeste mai mult

  • Stenoza spinala cervicala

    Generalitati Stenoza spinala cervicala este o afectiune degenerativa in care spatiul canalului spinal este ingustat determinand compresie pe maduva spinarii sau radacinile nervoase adiacente. Canalul spinal este aria delimitata de interiorul vertebrelor in care se...citeste mai mult

Gasesti in Comunitate

  • Bisogamma + Sermion ?

    Buna seara. Am o intrebare: se poate lua Bisogamma cu Sermion, nu in acelasi timp, intrucat Sermion-ul (1 tableta) il voi lua dimineata, iar Bisogamma (1/2 tableta) dupa amiaza. Au vreun efect advers, se anuleaza sau dau alte reactii?? Va rog mult daca m-ati putea ajuta cu ceva informatii....

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter