Septofort, comprimate
Informatii prospect Septofort, comprimate
Compozitie
Comprimate mentolate antiseptice oro-faringiene ce contin ca ingredient activ gluconat de clorhexidina 2 mg per comprimat. In compozitie intra sorbitolul ca agent edulcorant, neavand astfel efecte nefavorabile asupra danturii. Sunt deci, recomandabile si diabeticilor.
Indicatii
Profilaxia si tratamentul gingivitelor. tratamentul local al infectiilor cavitatii bucale si cailor respiratorii superioare, aftelor, micozelor, stomatitelor protetice, glositelor si amigdalitelor. Mentinerea igienei cavitatii bucale dupa extractii dentare si dupa amigdalectomii. terapia adjuvanta a afectiunilor cavitatii bucale asociate cu eroziuni (licheni cu eroziuni, pemfigoid etc).
Doze si mod de administrare
Comprimatele de Septofort se administreaza perlingual. Se suge 1 comprimat de 2-3 ori pe zi, la un interval de minim 2 ore dupa mese. A se evita ingestia de alimente si lichide pe o durata de 1-2 ore dupa administrarea comprimatului.
Contraindicatii
Hipersensibilitate la clorhexidina (extrem de rar).
Masuri de precautie
Clorhexidina se absoarbe foarte putin. Un efect sistemic este improbabil, dar poate aparea daca sunt ingerate cantitati mari de ingredient activ. In astfel de situatii se recomanda efectuarea de spalaturi gastrice si administrarea de agenti neutralizanti (lapte, albus de ou, gelatina). clorhexidina este incompatibila cu agentii anionici continuti in pastele de dinti obisnuite. De aceea, periajul danturii si administrarea de comprimate de Septofort trebuie separate in timp. In cazul gingivitelor, administrarea de comprimate de Septofort nu poate substitui periajul danturii.
Este complementara igienizarii mecanice a dintilor.
Temporar, se poate doar administra Septofort, atunci cand periajul danturii este impiedicat de inflamatii ale mucoasei bucale, ale gingiilor sau dupa interventii chirurgicale bucale. Semnele inflamatiei diminua si dispar dupa cateva zile de tratament. Oricum, administrarea de Septofort trebuie continuata inca 2-3 zile, pentru a preveni recaderile. Comprimatele de Septofort se pastreaza la loc uscat, la temperatura camerei, ferite de lumina, in ambalajul original.
Reactii adverse
Foarte rar, pot aparea reactii alergice sau eritem. In cazul utilizarii prelungite, comprimatele de Septofort pot produce o coloratie galben-bruna a limbii, coloratie ce va disparea odata cu periajul danturii. Coloratia galben-bruna a danturii se poate mentine si dupa incetarea administrarii de Septofort. Aceasta poate fi indepartata de catre stomatolog. Pot aparea temporar, la inceputul tratamentului, tulburari ale sensibilitatii gustative sau o senzatie de arsura la nivelul limbii, efecte ce dispar in scurt timp.
Atentie
Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.
Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.
Citeste si
Arhiva-
Sindromul Piriformis
Generalitati Sindromul Piriformis este o afectiune neuromusculara rara, care determina comprimarea nervului sciatic de catre muschiul piriformis. Muschiul piriformis are forma alungita si este localizat intre fese langa partea de sus a articulatiei soldului. Acest...citeste mai mult
-
Metronidazolul si sarcina
Generalitati Articolul ne vorbeste despre riscurile expunerii la metronidazol in timpul sarcinii. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului...citeste mai mult
-
Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere
Generalitati Anticonceptionalele intra in categoria metodelor contraceptive si reprezinta forma farmaceutica a acestora ce sunt administrate sub forma de pilule sau tablete (comprimate) ori chiar si in forma de unguente sau creme. Anticonceptionalele reprezinta o...citeste mai mult
-
Stenoza spinala cervicala
Generalitati Stenoza spinala cervicala este o afectiune degenerativa in care spatiul canalului spinal este ingustat determinand compresie pe maduva spinarii sau radacinile nervoase adiacente. Canalul spinal este aria delimitata de interiorul vertebrelor in care se...citeste mai mult
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter