Semap, comprimate
Informatii prospect Semap, comprimate
Actiune terapeutica
Neuroleptic incisiv din grupa difenilbutilpiperidinelor, are proprietati antidelirante si antiautistice marcate. Nu are practic efect sedativ si nu provoaca hipotensiune arteriala. Efectul, de lunga durata, se mentine timp de o saptamana, in conditiile administrarii orale.
Indicatii
Este de ales in schizofrenia cronica cu autism, lipsa de initiativa, activitate scazuta, socializare slaba.
Doze si mod de administrare
Doza obisnuita este de 2-3 comprimate (40-60 mg) o data/saptamana (cu variatii intre 1 comprimat si 4 comprimate), timp indelungat (luni, chiar 1-2 ani).
Contraindicatii
Prezenta de tulburari extrapiramidale.
Masuri de precautie
Prudenta la bolnavii cu depresie endogena si alte stari depresive, in afectiunile cardio-vasculare grave, insuficienta renala si hepatica (doze mici), la batrani.
In timpul sarcini se folosesc numai cu indicatie medicala stricta si cu multa prudenta.
Se vor evita bauturile alcoolice.
Nu se asociaza cu levodopa (impiedica efectul antiparkinsonian). Prudenta cand se asociaza cu alte deprimante centrale si cu antihipertensive (potentare).
Reactii adverse
Uneori simptome motorii extrapiramidale, indeosebi akatisie, mai frecvent in primele 3 zile de la administrare (se imparte doza, administrandu-se de 2 ori/saptamana, eventual se asociaza Romparkin sau alte parkinsoniene anticolinergice).
Ocazional oboseala, agitatie.
Rareori tulburari endocrine prin hiperprolactinemie - angorjarea sanilor, ginecomastie, galactoree, oligomenoree, micsorarea potentei sexuale la barbati.
Atentie
Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.
Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.
Citeste si
Arhiva-
Sindromul Piriformis
Generalitati Sindromul Piriformis este o afectiune neuromusculara rara, care determina comprimarea nervului sciatic de catre muschiul piriformis. Muschiul piriformis are forma alungita si este localizat intre fese langa partea de sus a articulatiei soldului. Acest...citeste mai mult
-
Metronidazolul si sarcina
Generalitati Articolul ne vorbeste despre riscurile expunerii la metronidazol in timpul sarcinii. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului...citeste mai mult
-
Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere
Generalitati Anticonceptionalele intra in categoria metodelor contraceptive si reprezinta forma farmaceutica a acestora ce sunt administrate sub forma de pilule sau tablete (comprimate) ori chiar si in forma de unguente sau creme. Anticonceptionalele reprezinta o...citeste mai mult
-
Stenoza spinala cervicala
Generalitati Stenoza spinala cervicala este o afectiune degenerativa in care spatiul canalului spinal este ingustat determinand compresie pe maduva spinarii sau radacinile nervoase adiacente. Canalul spinal este aria delimitata de interiorul vertebrelor in care se...citeste mai mult
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter