Sanval, comprimate filmate
Informatii prospect Sanval, comprimate filmate
Prezentare
Cutie cu 1 blister a 10 comprimate filmate. Cutie cu 2 blistere a cate 10 comprimate filmate.
Compozitie
Substanta activa este tartrat de zolpidem. Un comprimat filmat contine tartrat de zolpidem 10 mg. Celelalte componente sunt: Nucleu: lactoza monohidrat, celuloza microcristalina, amidonglicolat de sodiu (tip A), polividona, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu. Film: hipromeloza, hidroxipropilceluloza, macrogol 400, talc, dioxid de titan (E171), ceara carnauba.
Indicatii
Tratamentul de scurta durata a insomniei, in situatii in care insomnia este invalidanta sau determina un disconfort important pentru pacient.
Sanval nu trebuie folosit zilnic pentru perioade lungi de timp. Va rugam sa intrebati medicul daca nu sunteti sigur.
Doze si mod de administrare
Luati acest medicament pe cale orala.
inghititi comprimatul intreg, cu un pahar cu apa.
Luati comprimatul inainte de culcare. Asigurati-va ca veti fi capabil de cel putin 7-8 ore de somn inainte sa luati acest medicament.
Durata obisnuita a tratamentului este cuprinsa intre 2 zile si 4 saptamani
Doza uzuala este:
Adulti: 10 mg imediat inainte de culcare
Varstnici, debilitati sau pacienti cu afectiuni ale ficatului: se recomanda o doza scazuta de 5 mg inainte de culcare. Acesta doza poate fi crescuta pana la 10 mg daca efectul este nesatisfacator si medicamentul este bine tolerat.
Copii si adolescenti: Sanval nu trebuie utilizat de copiii si adolescentii cu varsta sub 18 ani.
Doza maxima
Nu trebuie depasita doza zilnica de 1 comprimat filmat de Sanval 10 mg.
Durata de administrare trebuie sa fie cat mai mica posibil. in general, poate fi cuprinsa in intervalul de cateva zile pana la 3 saptamani si nu trebuie sa depaseasca 4 zaptamani, incluzand perioada de intrerupere.
Faza de intrerupere trebuie aleasa de catre medic, individual pentru fiecare pacient. Anumite situatii pot necesita prelungirea perioadei maxime de tratament.
Daca aveti senzatia ca efectul medicamentului este prea puternic sau prea slab, discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul.
Daca ati utilizat mai mult Sanval decat trebuie
Daca ati luat accidental o doza de Sanval mai mare decat doza prescrisa, spuneti imediat medicului dumneavoastra. in unele cazuri, supradozajul poate determina afectarea constientei (de la somnolenta pana la coma), deprimare respiratorie si scaderea tensiunii arteriale. in cazurile grave de supradozaj sunt necesare masuri medicale de urgenta. Flumazenilul poate fi folosit ca antidot.
Daca ati uitat sa utilizati Sanval
De obicei, Sanval este utilizat in cazurile in care insomnia devine debilitanta si perturbatoare. Nu este necesara mentinerea unei scheme de tratament. Nu utilizati o doza dubla pentru a compensa doza pe care ati uitat sa o luati.
Daca incetati sa utilizati Sanval
Pot sa apara simptome de intrerupere si revenirea insomniei atunci cand medicamentele pentru somn sunt interupte brusc dupa utilizarea zilnica pe o perioada lunga de timp (vezi pct. Aveti grija deosebita cand utilizati Sanval). Revenirea insomniei se refera la faptul ca o persoana poate avea mai multe probleme cu somnul in primele nopti dupa intreruprea administrarii medicamentului decat inainte de adminstrarea medicamentului. Daca manifestati revenirea insomniei, nu trebuie sa va descurajati. De obicei, aceasta problema dispare de la sine dupa 1 sau 2 nopti.
Daca ati utilizat Sanval sau alt medicament pentru somn pe o perioada mai mare de 1 sau 2 saptamani, nu opriti brusc utilizarea acestuia. Veti avea nevoie sa utilizati doze din ce in ce mai mici inainte de intreruperea completa a tratamentului. Urmati intotdeauna recomandarile medicului dumneavoastra.
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Contraindicatii
Hipersensibilitate la zolpidem, apnee obstructiva de somn, miastenia gravis, insuficienta hepatica severa, insuficienta respiratorie acuta si/sau severa, copii.
Atentionari si precautii
Spuneti medicul dumneavoastra inainte de a utiliza Sanval daca: - aveti sau ati avut probleme cu alcoolul sau alte substante (droguri), 2 - aveti probleme cu ficatul, - aveti functie renala afectata, - aveti dificultati respiratorii, - aveti sau ati avut alte boli psihice de exemplu depresie, - ati luat de curand medicamente similare Sanval sau cu actiune similara, - sunteti varstnic.
Copii si adolescenti: Copiii si adolescentii cu varsta mai mica de 18 ani nu trebuie sa utilizeze Sanval. Sanval impreuna cu alte medicamente Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent sau s-ar putea sa luati orice alt medicament, inclusiv dintre medicamentele eliberate fara prescriptie medicala.
Tratamentul nu trebuie sa depaseasca 4 saptamani; trebuie identificata cauza insomniei; prudenta la varstnici, insuficienta respiratorie, tulburari psihice, insuficienta hepatica, risc de amnezie, reactii pshice si paradoxale, toleranta, dependenta, tratamentul nu se intrerupe brusc; interactiuni medicamentoase cu alcool, deprimante ale snc, inhibitori enzimatici, inductori enzimatici; sarcina si alaptare; soferi si activitati de precizie.
Interactiuni
Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent sau s-ar putea sa luati orice alt medicament, inclusiv dintre medicamentele eliberate fara prescriptie medicala.
In mod special spuneti medicului dumneavoastra daca luati , ati luat, sau s-ar putea sa luati: Medicamente care intensifica actiunea Sanval:
- antipsihotice – folosite in tratamentul unor boli psihice,
- sertralina sau alte medicamente folosite pentru tratamentul depresiei,
- anticonvulsivante sau alte medicamente folosite in tratamentul epilepsiei,
- anestezice – medicamente folosite pentru pregatirea interventiilor chirurgicale,
- alte medicamente folosite pentru calmarea anxietatii si inducerea somnului,
- medicamente antialergice – antihistaminice,
- medicamente pentru tratarea durerilor moderate si severe – codeina, metadona, morfina, oxicodon, petidina si tramadol.
- Medicamente care administrate cu Sanval pot sa creasca riscul de reactii adverse:
- claritromicina si eritromicina – folosite pentru tratamentul unor infectii,
- ketoconazol si itraconazol – folosite pentru tratamentul unor infectii fungice,
- ritonavir – folosit pentru tratamentul HIV.
- Medicamente care pot sa diminueze actiunea Sanval:
- carbamazepina, fenitoina, fenobarbital – folosite pentru tratamentul epilepsiei,
- rifampicina – folosit pentru tratamentul unor infectii,
- sunatoare – folosita pentru modificari de atitudine si depresie.
- Sanval impreuna cu alimente şi bauturi
- Absorbtia zolpidem este usor scazuta si incetinita in prezenta alimentelor din stomac. Pentru instalarea mai rapida a somnului, nu trebuie sa luati Sanval in timpul mesei sau imediat dupa masa.
- Alcoolul etilic creste efectele Sanval. Nu beti niciodata alcool etilic in timpul tratamentului cu Sanval.
Sarcina si alaptare
Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari, inainte de a lua orice medicament. Nu au fost efectuate studii sistematice asupra efectelor zolpidemului in sarcina si alaptare.
Sarcina: Din motive de siguranta, nu este recomandata utilizarea la femeile gravide. Adresati-va medicului dumneavoastra daca planuiti sa ramaneti gravida sau daca ramaneti insarcinata in timpul utilizarii Sanval. Pot sa apara unele efecte daunatoare asupra noilor nascuti (hipotonie, hipotermie, depresie respiratorie) daca mamele utilizeaza Sanval in timpul ultimului trimestru de sarcina sau aproape de sarcina.
Alaptare: Spuneti medicului dumneavoastra daca alaptati. Deoarece zolpidem se excreta in laptele matern in cantitati mici, Sanval nu trebuie utilizat pe parcursul alaptarii.
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Sanval poate – in special in cazul persoanelor care consuma alcool – reduce semnificativ capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. De asemenea, efectul poate persista urmatoarea zi dupa ce ati luat Sanval. Nu conduceti vehicule si nu folositi utilaje daca va simtiti somnolent, ametit sau confuz. Se recomanda o perioada de somn de 7-8 ore intre administrarea zolpidem si conducerea vehiculelor. Sanval contine lactoza. Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.
Reactii adverse
Somnolenta diurna, reducerea atentiei, stare de confuzie, oboseala, cefalee, ameteala, slabiciune musculara, tulburari de vorbire, diplopie, tulburari gastro-intestinale, modificari de libido, reactii cutanate, amnezie anterograda, neliniste, agravarea insomniei, agitatie, iritabilitate, agresivitate, delir, furie, cosmaruri, halucinatii, comportament neadecvat, somnambulism, depresie preexistenta.
Conditii de pastrare
A nu se lasa la vederea si indemana copiilor. A se pastra la temperaturi sub 25 C, in ambalajul original. Nu utilizati Sanval dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective. Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.
Atentie
Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.
Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.
Citeste si
Arhiva-
Imunofix – un produs nou pentru imunitate, de la o companie cu traditie in sanatate
In anul in care implineste 65 de ani de activitate neintrerupta , Antibiotice vine in sprijinul romanilor si a sanatatii acestora lansand Imunofix, un supliment alimentar din gama Nutriensa. Imunofix este un produs destinat sustinerii sistemului imunitar, cu un rol...citeste mai mult
-
Sindromul Piriformis
Generalitati Sindromul Piriformis este o afectiune neuromusculara rara, care determina comprimarea nervului sciatic de catre muschiul piriformis. Muschiul piriformis are forma alungita si este localizat intre fese langa partea de sus a articulatiei soldului. Acest...citeste mai mult
-
Metronidazolul si sarcina
Generalitati Articolul ne vorbeste despre riscurile expunerii la metronidazol in timpul sarcinii. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului...citeste mai mult
-
Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere
Generalitati Anticonceptionalele intra in categoria metodelor contraceptive si reprezinta forma farmaceutica a acestora ce sunt administrate sub forma de pilule sau tablete (comprimate) ori chiar si in forma de unguente sau creme. Anticonceptionalele reprezinta o...citeste mai mult
Gasesti in Comunitate
-
Abuz de pastile si alcool
ce rişti dacă iei xanax şi sanval ori stilnox, seara, inainte de culcare si ai consumat alcool in ziua respective?! de obicei un xanax si un sanval ori stilnox sau cate o jumatate din ele. Dacă faci asta de aproximativ 2 ani, unde se poate ajunge?! ce riscuri implica?! mentionez ca eu am...
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter