Salbutamol, aerosol
Informatii prospect Salbutamol, aerosol
Compozitie
Substanta activa: salbutamol 20 mg.
Excipienti: trioleat de sorbitan; gaz propulsor: triclorofluorometan si diclorofluorometan pana la 10 ml.
O doza contine 100 mg salbutamol.
Un flacon (container) contine 200 doze.
Un comprimat contine 2 mg sau 4 mg salbutamol.
Salbutamol sulfat echivalent a 2 mg salbutamol/5 ml sirop.
Actiune terapeutica
Salbutamolul este un agonist specific pentru receptorii adrenergici localizati in muschii netezi ai bronhiilor. Stimularea receptorilor adrenergici produce dilatarea muschilor netezi ai bronhiilor. Receptorii sunt stimulati numai daca sunt administrate doze crescute de medicament. Salbutamol este eficace in tratamentul obturatiei reversibile a bronhiilor din cursul crizei de astm bronsic si in tratamentulbronsitelor cronice spastice si a emfizemului pulmonar.
La administrare pe cale orala efectul incepe dupa 15 minute, este maxim dupa 2 ore si persista cateva ore.
Indicatii
Salbutamol aerosol este folosit pentru tratamentul astmului bronsic, eliminarea spasmelor bronhiilor si inlaturarea obturarii reversibile a tractului respirator. Medicamentul poate fi folosit profilactic inainte de efort la persoanele care sufera de astm indus de efortul fizic, si inaintea unor contacte anticipate cu alergeni, care in mod obisnuit produc atacurile de dispnee. Salbutamol este folosit in special in tratamentul astmului usor, mediu si sever, cu conditia ca administrarea sa sa nu intarzie administrarea de glucorticoizi inhalatori.
Doze si mod de administrare
Salbutamolul sub forma de aerosol este folosit numai pentru inhalare. Durata de actiune a salbutamolului la majoritatea pacientilor este de 4-6 ore. Persoanele care au dificultati in coordonarea inhalarii cu eliberarea medicamentului din inhalator, pot folosi dispozitivul Aeropoz pentru aerosoli. Daca apar efecte nedorite dupa administrarea medicamentului, cresterea dozei sau modificarea frecventei administrarii se va face dupa consultarea medicului.
Adulti: pentru tratamentul bronhospasmului se foloseste salbutamol in doza de 100 mg-200 mg (1-2 inhalatii). Profilactic, cu 10-15 min inainte de efort sau inaintea unui contact previzibil cu alergeni, vor fi luate 2 inhalatii (de doua ori 100 mg salbutamol).
Copii: atat in cazul tratamentului bronhospasmului brusc cat si in cazul astmului indus de exercitii, se foloseste o doza de 100 mg. Daca este necesar, doza poate fi crescuta la 200 mg (2x100 mg).
Doza zilnica nu trebuie sa depaseasca 800 mg salbutamol - 8 inhalatii.
Copiii sub 4 ani pot folosi salbutamol aerosol folosind dispozitivul. Aeropoz pentru inhalatii.
Comprimate:
Adulti: 4 mg de 3-4 ori/zi (la subiectii varstnici si la cei cu hiperreactivitate la beta-mimetice este preferabil ca tratamentul sa se inceapa cu 2 mg de 3-4 ori/zi).
Copii 2-6 ani: 0,2 mg/kg corp/zi.
Copii 6-12 ani: 2 mg de 3-4 ori/zi.
In prevenirea astmului bronsic de efort
Copii mari: 2 mg cu 2 ore inaintea efortului.
Adulti: 4 mg cu 2 ore inaintea efortului.
Sirop:
Copii: 6 luni - 2 ani: 0,5 - 1 mg de 3 - 4 ori/zi;
2 ani - 6 ani: 1 - 2 mg de 3 - 4 ori/ zi;
6 ani - 12 ani: 2 mg de 3 - 4 ori/ zi;
peste 12 ani: dozaj ca la adulti.
Adulti: in general doza optima unica este de 4 mg 3/zi;
La varstnici si la bolnavii sensibili la beta- adrenergice este recomandabil sa se inceapa cu 2 mg de 3 - 4 ori/zi. Daca nu se obtine bronhodilatatia adecvata, se creste treptat doza pana la 8 mg 3/zi, de obicei fara efecte adverse cardiovasculare notabile.
Contraindicatii
Salbutamol aerosol nu va fi administrat la pacientii sensibili la substanta activa sau la celelalte componente ale aerosolului.
Masuri de precautie
Medicamentele bronhodilatatoare nu trebuie folosite ca singurul sau principalul tratament al formelor severe de astm sau caracterizate printr-un curs instabil sau al altor afectiuni ale tractului respirator. Acesti pacienti necesita un tratament medical atent deoarece evolutia severa a astmului le poate pune viata in pericol. Evolutia severa a bolii este caracterizata prin simptome permanente si exacerbari frecvente. Toleranta la efortul fizic este limitata si PEF este mai mic de 60% din valoarea normala, cu variatii mai mari de 30% si in mod obisnuit sub valorile normale dupa administrarea de medicamente bronhodilatatoare. In aceste cazuri se administreaza doze mari de glucocorticoizi inhalatori (de ex. mai mult de 1mg/zi de dipropionat de beclometazona) sau glucocorticoizi orali. Dupa administrarea tratamentului glucocorticoid adecvat, salbutamol poate fi folosit ca medicament bronhodilatator in tratarea astmului sever si a exacerbarilor sale.
Se recomanda precautii la pacientii suferinzi de tireotoxicoza.
Cresterea dozelor de agonisti ai receptorilor cu actiune scurta, este un semn al agravarii bolii. Exacerbarea brusca si progresiva a astmului poate pune in pericol viata bolnavului. In aceste cazuri se va considera initierea unei terapii cu glucocosticoizi sau se vor creste dozele de glucocorticoizi administrate. In cazul in care doza de salbutamol recomandata aduce o imbunatatire a simptomelor cu durata mai mica de 3 ore, se recomanda consultarea medicului.
Administrarea de agonisti 2, in special parental sau prin nebulizare, poate provoca hipokaliemie potential periculoasa. Sunt necesare precautii speciale in cazul astmului acut si sever, deoarece poate fi agravat de hipoxie si tratamentul simultan cu derivati ai xantinei, steroizi si diuretice. In aceste cazuri concentratia de potasiu din sange trebuie monitorizata.
Efectele secundare pentru comprimate sau sirop depind in general de doza, cele mai frecvente fiind: tahicardie, palpitatii, vasodilatatie periferica, rar tulburari digestive (greata, voma, cresterea apetitului), tulburari SNC (stimulare cerebrala, iritabilitate, insomnie).
Sarcina si alaptare
medicamentul poate fi administrat in timpul sarcinii numai in cazurile in care, in opinia medicului, avantajele pentru mama depasesc potentialul risc pentru fat. (categoria C). Este probabil ca salbutamol sa treaca in laptele lauzelor si nu va fi dat acestora decat daca potentialul avantaj pentru mama este mai mare decat posibilul risc pentru copil.
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Efecte asupra abilitatii de a conduce autovehicule sau de a opera cu utilaje nu sunt cunoscute.
Reactii adverse
Medicamentul poate provoca tremor muscular, in special la nivelul mainilor. Acest simptom este dependent de doza si este adesea observat in timpul administrarii agonistilor receptorilor . Durerile de cap pot aparea sporadic. Medicamentul produce dilatarea vaselor periferice, care poate duce la o usoara accelerare compensatorie a batailor cardiace. Simptomele de hipersensibilitate apar foarte rar (ex. edem vasomotor, urticarie, spasm al bronhiilor, hipotensiune insotita de lesin. Foarte rar pot aparea spasme musculare. Bronhospasmul paradoxal poate aparea ca in cazul tuturor medicamentelor sub forma de aerosoli. In acest caz este necesara oprirea administrarii de salbutamol si administrarea unui alt bronhodilatator cu durata scurta de actiune. Utilizarea medicamentelor care stimuleaza receptorii 2 adrenergici poate determina hipokaliemie semnificativa. La copii pot aparea sporadic simptome de hiperexcitabilitate. Inhalatiile pot cauza iritarea mucoasei orale si faringiene. Aritmia (inclusiv fibrilatia atriala, tahicardia supraventriculara si spasmele aditionale) poate aparea la anumiti pacienti.
Atentie
Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.
Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.
Citeste si
Arhiva-
Ce este terapia cu aerosoli
Generalitati Terapia cu aerosoli este o modalitate revolutionara de tratare a multor conditii, inclusiv boli obstructive ale cailor respiratorii. Aceasta forma de tratament implica introducerea medicamentelor in caile respiratorii inferioare prin intermediul...citeste mai mult
-
Beneficiile tratamentelor cu aerosoli marini
Generalitati Aerosolii sunt particule de dimensiuni microscopice, care se obtin prin combinarea unui mediu gazos fie cu o substanta solida, fie cu una lichida. Aerosolii prezinta multe beneficii, printre care amintim: afectiuni pulmonare - traheite, bronsite,...citeste mai mult
-
Terapia cu aerosoli marini
Generalitati Terapia cu aerosoli are la baza inhalarea vaporilor si a fost utilizata prima data in anul 1929 in Anglia. Acest tip de terapie aduce o multime de beneficii pentru sistemul respirator precum si asupra sistemului imunitar. Aerosolii marini se afla in...citeste mai mult
-
Tratamentul infectiilor respiratorii acute si cronice prin terapia cu aerosoli
Generalitati Infectiile respiratorii acute intrunesc maladiile inflamatorii de etiologie infectioasa a sistemului respirator ce se dezvolta in forme acute. Infectiile respiratorii acute determina peste jumatate din bolile copilului de varsta frageda si 30 - 40%...citeste mai mult
Gasesti in Comunitate
-
Gatul rosu si tuse expectoranta
buna ziua din nou va scriu fetita mea de 4 ani si 7 luni a racit din nou am fost la control dr a spus ca are gatul rosu si un pic de bronhospasm,tratament mia dat tantum verde aerosol ser si acc si salbutamol 2x 5 ml pe zi,cate zile pot sa ii dau salbutamol am inceput de marti si astazi ii...
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter