Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Romisodin, comprimate

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Romisodin, comprimate

Compozitie

 

conc. 10 mg

conc. 20 mg

Dinitrat de izosorbid diluat corespunzator la 10 mg si 20 mg substanta activa

0,0400 g

0,0800 g

Excipienti

pentru un comprimat

pentru un comprimat

Actiune terapeutica
Antianginos din categoria nitritilor cu actiune prelungita. Dinitratul izosorbid produce vasodilatatie in intregul organism, efectul asupra coronarelor determinand cresterea debitului sanguin in miocard. Prin reducerea rezistentei periferice se realizeaza: scaderea tensiunii arteriale, a presarcinii, a tensiunii peretelui miocardic, se reduce nevoia de oxigen la nivelul acestuia. Substanta se absoarbe rapid si total la nivelul tubului digestiv, efectul aparand dupa 20-30 minute si durand aproximativ 4-6 ore.

Indicatii
Medicamentul se foloseste in: tratamentul cardiopatiei ischemice dureroase, profilaxia crizei de angor pectoris, sechele dupa infarct miocardic, infarct miocardic recent cu insuficienta acuta ventriculara stanga, insuficienta cardiaca cronica (monoterapie sau asociat cu digitalice si diuretice), insuficienta cardiaca dreapta (cord pulmonar cronic), retinite angiospastice, alte afectiuni ale vaselor periferice insotite de spasm.

Doze mod de administrare
Doza eficace va trebui sa fie atinsa progresiv pentru a evita cefaleea si scaderea tensiunii arteriale. Nu se va intrerupe brusc, mai ales dupa administrare prelungita. Se administreaza: 2,5-10 mg (posibil 1 comprimat sfaramat, sublingual, supt) in profilaxia crizei de angor pectoris (se incepe cu doza mai mica si se creste progresiv la nevoie). 5-20 mg, in prize la 8-12 ore, in profilaxia de durata a crizei de angor pectoris. 20-30 mg, in prize la 6-8 ore, asociat cu diuretice si cu tonicardiace in insuficienta cardiaca.

Contraindicatii
Infarct miocardic acut, colaps, hipotensiune arteriala marcata, hemoragie cerebrala, traumatisme cranio-cerebrale, hipersensibilitate la nitriti. Se evita asocierea cu alcoolul (accentuarea hipotensiunii arteriale) si cu substante methemoglobinizante.

Reactii adverse
Vasodilatatie cutanata cu eritem, hipotensiune arteriala ortostatica, cefalee pulsatila (vasodilatatie meningiana si cerebrala cu cresterea tensiunii intracraniene), dureri ale globilor oculari (cresterea tensiunii intraoculare), methemoglobinemie (cianoza, anemie functionala), greturi, varsaturi, toleranta la administrari repetate (dispare la intreruperea administrarii in cateva zile).

Forma de prezentare: flacoane continand 60 de comprimate, pentru ambele concentratii.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Sindromul Piriformis

    Generalitati Sindromul Piriformis este o afectiune neuromusculara rara, care determina comprimarea nervului sciatic de catre muschiul piriformis. Muschiul piriformis are forma alungita si este localizat intre fese langa partea de sus a articulatiei soldului. Acest...citeste mai mult

  • Metronidazolul si sarcina

    Generalitati Articolul ne vorbeste despre riscurile expunerii la metronidazol in timpul sarcinii. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului...citeste mai mult

  • Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere

    Generalitati Anticonceptionalele intra in categoria metodelor contraceptive si reprezinta forma farmaceutica a acestora ce sunt administrate sub forma de pilule sau tablete (comprimate) ori chiar si in forma de unguente sau creme. Anticonceptionalele reprezinta o...citeste mai mult

  • Stenoza spinala cervicala

    Generalitati Stenoza spinala cervicala este o afectiune degenerativa in care spatiul canalului spinal este ingustat determinand compresie pe maduva spinarii sau radacinile nervoase adiacente. Canalul spinal este aria delimitata de interiorul vertebrelor in care se...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter