Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Rifadin, capsule

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Rifadin, capsule

Actiune terapeutica
antibiotic bactericid, activ fata de mycobacterium tuberculosis, bacterii gram-pozitive si unele bacterii gram-negative (Neisseria gonorrhoeae). Dezvolta relativ repede rezistenta.

Indicatii
Tuberculoza pulmonara si extrapulmonara - este de ales in boala extensiva sau cavitara; infectii stafilococice grave (endocardita, osteomielita, artrita septica), septicemii cu germeni gram-negativi sensibili (rezistenti la alte antibiotice), pneumonie cu Legionella (se asociaza cu eritromicina), lepra (se asociaza cu dapsona); profilaxia meningitei meningococice, sterilizarea purtatorilor. Pentru toate indicatiile este obligatorie asocierea cu alte antibiotice si/sau chimioterapice potrivite (in scopul evitarii dezvoltarii rezistentei).

Doze si mod de administrare
In tuberculoza (in cadrul unor scheme polichimioterapice), la adulti 600 mg zilnic (intr-o singura priza, la distanta de mese) sau intermitent (750-900 mg de 2 ori/saptamana); la copii 10-20 mg/kilocorp si zi, fara a depasi 600 mg/zi la varste mai mari de 5 ani (solutia pentru uz intern, care este de preferat la copii, contine 10 mg/picatura si se administreaza in lapte, sirop sau suc de fructe). In infectiile grave gu germeni gram-pozitivi sau gram-negativi sensibili 30 mg/kilocorp si zi (in 2 prize, la interval de 12 ore). Pentru sterilizarea purtatorilor de meningococ, 1,2 g/zi la adulti si 20 mg/kilocorp si zi la copii (in 2 prize).

Contraindicatii
Alergie la rifampicina si rifamicine, porfirie, icter, insuficienta hepatica grava; prudenta sau se evita in timpul sarcinii, in perioada de alaptare si la nou-nascut (pana la o luna); prudenta in bolile hepatice (supraveghere), in insuficienta renala (daca coexista cu insuficienta hepatica se creste intervalul intre doze), la alcoolici, la batrani (riscul afectarii hepatice este crescut). Tratamentul se repeta numai la indicatia si sub supravegherea medicului (risc de reactii imunoalergice). Nu se asociaza cu isoniazida la hepatici; asocierea cu alte medicamente potential hepatotoxice este contraindicata; atentie cand se administreaza concomitent cu glucocorticoizi, contraceptive orale, anticoagulante orale, digitotoxina, propranolol, chinidina, teofilina, tolbutaminda, ciclosporina (le scade efectul prin inductie enzimatica - eventual se creste doza acestora sau se evita asocierea, dupa caz).

Reactii adverse
Ocazional afectarea ficatului cu cresterea transaminazelor, hepatita si icter (este necesara supravegherea functiilor hepatice); uneori neplacere epigastrica, greata, voma, dureri abdominale, diaree; la unii bolnavi oboseala, somnolenta, cefalee, ameteli, ataxie, confuzie, prurit, eruptii alergice, febra; rareori purpura, leucopenie; a fost semnalat un sindrom pseudogripal si cazuri rare de trombocitopenie, anemie hemolitica, nefrita interstitiala, insuficienta renala acuta, colaps. Coloreaza sputa si urina in rosu (pateaza lenjeria), coloreaza lacrimile si lentilele de contact).

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Capsula endoscopica - generalitati, utilizare, pregatire

    Generalitati Capsula endoscopica este una din cele mai performante metode imagistice care se refera la o relativa invaziune,desi comparativ cu toate metodele cunoscute este de o acuratete si detaliere mult sporita fata de celelalte metode. Metodele imagistice...citeste mai mult

  • Diferenta dintre cafeaua clasica si cea din capsule

    Consumul de cafea Servirea cafelei nu reprezinta doar un simplu obicei, unele persoane facand din acesta chiar un adevarat ritual ce nu trebuie ratat. Astfel, cafeaua poate fi servita sub diferite forme, mai slaba sau mai puternica, fiecare persoana avand propriile...citeste mai mult

  • Opiu

    Descriere Opiul si preparatele pe baza de opiu sunt cunoscute de aproape patru mii de ani, fiind folosite ca unele din cele mai vechi remedii ale durerii. In prezent, preparatele de opiu au o utilizare limitata in terapie, fiind folosite in special ca analgezice si...citeste mai mult

  • Otoscleroza

    Generalitati Otoscleroza reprezinta o crestere osoasa anormala localizata in urechea medie, ce poate duce la hipoacuzie si in final la pierderea completa a auzului. Este o boala cu componenta genetica ce afecteaza metabolismul osos si afecteaza predominant capsula...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter