Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Relifex, comprimate filmate

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Relifex, comprimate filmate

Compozitie
Acidul 6-metoxi-2-naftilacetic.
Comprimate de culoare rosie, filmate, avand marcat "Relifex" pe una din fete si "500" pe cealalta fata. Fiecare comprimat contine 500 mg de nabumetona.

Actiune terapeutica
Nabumetona este un agent non-acid, antiinflamator nesteroid, inhibitor relativ slab al sintezei de prostaglandine. Totusi, in urma absorbtiei din tractul gastrointestinal este rapid metabolizat in ficat in principalul sau metabolit, acidul 6-metoxi-2-naftilacetic, un puternic inhibitor al sintezei de prostaglandine.

Indicatii
Osteoartrite, artrita reumatoida si afectiuni similare ce necesita un tratament antiinflamator.

Doze si mod de administrare
Adulti: doza zilnica recomandata este de doua tablete (1 g) administrate intr-o singura priza, la culcare. In cazul simptomelor severe sau persistente, sau in cursul perioadelor de acutizare, se pot administra suplimentar una sau doua comprimate (500 mg-1 g) dimineata. La pacientii care au urmat un tratament cu Relifex timp de peste trei ani, s-a observat un beneficiu clinic constant. Varstnici: ca si in cazul multor altor medicamente, nivelul sanguin poate fi crescut la varstnici. Doza zilnica recomandata de 1 g nu trebuie depasita la aceasta grupa de varsta, iar in anumite cazuri 500 mg/zi pot da rezultate satisfacatoare. Copii: nu exista date clinice care sa recomande administrarea Relifex la copii. Comprimatele de Relifex trebuie inghitite intregi, fara a fi mestecate. Administrarea la pacienti cu afectiuni renale: urina reprezinta principala cale de excretie a metabolitilor Relifex. La pacientii cu alterari ale functiei renale (clearance creatinina < 30 ml/min) trebuie luata in considerare reducerea dozei. Monitorizarea regulata in cursul terapiei cu Relifex a pacientilor cu afectiuni renale constituie o regula de buna practica clinica.

Contraindicatii
Ulcer peptic active afectiuni hepatice severe (de exemplu ciroza hepatica), hipersensibilitate la nabumetona.

Masuri de precautie
In ciuda relativei sigurante gastrointestinale si renale legate de administrarea nabumetonei, trebuie manifestata prudenta in administrarea produsului in urmatoarele situatii: ulcer peptic gastrointestinal superior activ sau in antecedente; insuficienta renala severa (clearance creatinina 30 ml/min): atat inaintea initierii terapiei, cat si la cateva saptamani, trebuie efectuate examene de laborator. In functie de necesitati, se recomanda teste suplimentare; daca se constata agravarea afectiunii, terapia trebuie intrerupta; astm bronsic, urticarie sau alte reactii de tip alergic induse de aspirina sau alte AINS; retentie de lichide, hipertensiune arteriala si/sau insuficienta cardiaca. Utilizarea in timpul sarcinii si alaptarii: administrarea in cursul sarcinii sau alaptarii se va limita la situatiile in care beneficiile la mama justifica potentialele riscuri asupra fatului sau copilului alaptat.

Reactii adverse
Gastrointestinale: ulcer gastric, hemoragii gastro-intestinale. Dermatologice: eritem multiform, sindrom Stevens-Johnson, necroliza toxica epidermica, fotosensibilitate. Generale: anafilaxie, reactii anafilactoide, angioedem. Altele: trombocitopenie, stare de confuzie.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Imunofix – un produs nou pentru imunitate, de la o companie cu traditie in sanatate

    In anul in care implineste 65 de ani de activitate neintrerupta , Antibiotice vine in sprijinul romanilor si a sanatatii acestora lansand Imunofix, un supliment alimentar din gama Nutriensa. Imunofix este un produs destinat sustinerii sistemului imunitar, cu un rol...citeste mai mult

  • Sindromul Piriformis

    Generalitati Sindromul Piriformis este o afectiune neuromusculara rara, care determina comprimarea nervului sciatic de catre muschiul piriformis. Muschiul piriformis are forma alungita si este localizat intre fese langa partea de sus a articulatiei soldului. Acest...citeste mai mult

  • Metronidazolul si sarcina

    Generalitati Articolul ne vorbeste despre riscurile expunerii la metronidazol in timpul sarcinii. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului...citeste mai mult

  • Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere

    Generalitati Anticonceptionalele intra in categoria metodelor contraceptive si reprezinta forma farmaceutica a acestora ce sunt administrate sub forma de pilule sau tablete (comprimate) ori chiar si in forma de unguente sau creme. Anticonceptionalele reprezinta o...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter