Rebetol, capsule
Informatii prospect Rebetol, capsule
Compozitie
Rebetol este un medicament care contine substanta activa ribavirina. Este disponibil sub forma de capsule de culoare alba (200 mg) si sub forma de solutie orala (40 mg/ml)
Indicatii
Rebetol se utilizeaza pentru tratarea hepatitei c cronice (boala a ficatului cauzata de infectia cu virusul hepatitei c) la pacienti cu varste de cel putin trei ani. Rebetol nu trebuie utilizat niciodata in monoterapie, ci numai impreuna cu peginterferon alfa-2b sau interferon alfa-2b (alte medicamente folosit in tratarea hepatitei). Rebetol se administreaza la pacienti care nu au fost tratati in in trecut, atat timp cat ficatul acestora inca functioneaza si virusul hepatitei C este prezent in sange. Acesti pacienti includ adulti (cu varste de cel putin 18 ani) care sufera de ciroza hepatica (scleroza a ficatului), dar al caror ficat inca functioneaza si adulti care sunt, de asemenea, infectati cu virusul imunodeficientei umane (hiv). Rebetol se poate utiliza, de asemenea, la adulti la care boala a recidivat in urma tratamentului anterior sau la care tratamentul anterior a esuat. Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta.
Administrare
Tratamentul cu Rebetol trebuie initiat si monitorizat de un medic cu experienta in tratamentul hepatitei C cronice. Doza de Rebetol se calculeaza in functie de greutatea corporala a pacientului si variaza intre trei si sapte capsule pe zi pentru pacientii avand greutatea corporala peste 47 kg. Copiii si adolescentii cu o greutate corporala mai mica de 47 kg sau care nu pot inghiti capsulele trebuie sa ia solutia orala la o doza de 15 mg per kilogram de greutate corporala pe zi. Rebetol se ia in fiecare zi in doua prize (dimineata si seara) in timpul mesei. Durata tratamentului depinde de starea pacientului si de raspunsul la tratament si variaza intre sase luni si un an. Doza poate necesita adaptari la pacientii care manifesta efecte secundare. Pentru informatii suplimentare, a se consulta prospectul.
Actiune terapeutica
Substanta activa din Rebetol, ribavirina, este un antiviral care face parte din clasa „analogilor de nucleozide”. Se considera ca Rebetol interfereaza cu producerea sau actiunea acizilor nucleici virali, ADN si ARN, care sunt necesari pentru ca virusii sa supravietuiasca si sa se inmulteasca. Rebetol administrat in monoterapie nu are efect in eliminarea virusului hepatitei C din organism.
Contraindicatii
Rebetol nu trebuie administrat persoanelor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la ribavirina sau la oricare dintre celelalte ingrediente ale medicamentului. Rebetol nu se administreaza pacientilor care au avut afectiuni medicale severe, inclusiv boala cardiaca, sau care au avut o boala autoimuna (o boala cauzata de sistemul propriu de aparare al organismului care ataca tesuturile normale). Nu se administreaza la pacienti cu probleme renale sau hepatice severe sau tulburari hematologice care afecteaza hemoglobina (proteina din globulele rosii care transporta oxigenul in intregul organism). De asemenea, medicamentul nu se administreaza femeilor gravide sau care alapteaza sau copiilor sau adolescentilor care au avut tulburari psihice severe, in special depresie severa, ganduri de sinucidere sau tentative de sinucidere. Pentru lista completa a restrictiilor, a se consulta prospectul. Avand in vedere ca tratamentul cu Rebetol in asociere cu interferoni alfa este asociat cu efecte secundare precum depresie, pacientii trebuie tinuti sub observatie indeaproape pe durata tratamentului. De asemenea, acest tratament este asociat cu pierderi in greutate si un grad redus de dezvoltare la copii si adolescenti. Medicii trebuie sa ia in considerare acest risc atunci cand decid daca sa trateze un pacient inainte de varsta adulta.
Reactii adverse
La adulti, cele mai frecvente efecte secundare ale Rebetol (observate la mai mult de 1 din 10 pacienti) sunt: infectie virala, faringita (dureri de gat), anemie (numar scazut de globule rosii in sange), neutropenie (niveluri scazute de neutrofile, un tip de globula alba), pierderea poftei de mancare, depresie, instabilitate emotionala (schimbari de dispozitie), insomnie, dureri de cap, ameteli, uscaciunea gurii, dificultati de concentrare, dispnee (dificultati respiratorii), tuse, diaree, varsaturi, greata, dureri abdominale (dureri de stomac), alopecie (caderea parului), prurit (mancarime), uscaciunea pielii, eruptie cutanata, artralgie (dureri articulare), mialgie (dureri musculare), dureri musculo-scheletice (dureri de muschi si de oase), reactii la locul injectiei incluzand inflamatie, extenuare (oboseala), tremuraturi (frisoane), pirexie (febra), boala asemanatoare gripei, astenie (slabiciune), iritabilitate si pierdere in greutate. La copii si adolescenti, efectele secundare au fost similare cu cele de la adulti, insa, la mai mult de 1 din 10 pacienti, au fost observate in plus un grad redus de dezvoltare, hipotiroidie (activitate scazuta a glandei tiroide), cresterea poftei de mancare si stare de indispozitie (senzatie de rau). Pentru lista completa a tuturor efectelor secundare raportate asociate cu Rebetol, a se consulta prospectul.
Atentie
Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.
Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.
Citeste si
Arhiva-
Capsula endoscopica - generalitati, utilizare, pregatire
Generalitati Capsula endoscopica este una din cele mai performante metode imagistice care se refera la o relativa invaziune,desi comparativ cu toate metodele cunoscute este de o acuratete si detaliere mult sporita fata de celelalte metode. Metodele imagistice...citeste mai mult
-
Diferenta dintre cafeaua clasica si cea din capsule
Consumul de cafea Servirea cafelei nu reprezinta doar un simplu obicei, unele persoane facand din acesta chiar un adevarat ritual ce nu trebuie ratat. Astfel, cafeaua poate fi servita sub diferite forme, mai slaba sau mai puternica, fiecare persoana avand propriile...citeste mai mult
-
Opiu
Descriere Opiul si preparatele pe baza de opiu sunt cunoscute de aproape patru mii de ani, fiind folosite ca unele din cele mai vechi remedii ale durerii. In prezent, preparatele de opiu au o utilizare limitata in terapie, fiind folosite in special ca analgezice si...citeste mai mult
-
Otoscleroza
Generalitati Otoscleroza reprezinta o crestere osoasa anormala localizata in urechea medie, ce poate duce la hipoacuzie si in final la pierderea completa a auzului. Este o boala cu componenta genetica ce afecteaza metabolismul osos si afecteaza predominant capsula...citeste mai mult
Gasesti in Comunitate
-
Hepatita virala cronica cu virus C - tratament, efecte adverse
As dori sa aflu reactiile organismului in urma tratamentului cu interferon si ribavirina
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter