Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Rapifen, fiole

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Rapifen, fiole

Compozitie
Fiole a 2 ml sau 10 ml solutie injectabila continand alfentanil (clorhidrat) 0,5 mg/ml (cutie cu 10 buc.).

Actiune terapeutica
Analgezic de tip opioid cu actiune intensa, foarte rapida si de foarte scurta durata - efectul analgezic este maxim dupa 9 secunde de la injectarea intravenoasa a 1 ml (0,5 mg) si dureaza 5-10 minute (la persoane care nu au primit premedicatie). Provoaca deprimare respiratorie dependenta de doza - 70 µg/kilocorp permit respiratie spontana, pentru 7-20 µg/kilocorp este necesara asistarea respiratiei, pentru >20 µg/kilocorp se face intubatie si respiratie asistata; durata deprimarii respiratorii este mai scurta decat cea a analgeziei.

Indicatii
Ca adjuvant al anesteziei generale, mai ales in ambulator sau pentru interventii de scurta durata, dar si in interventii chirurgicale de durata medie sau lunga; se poate asocia cu anestezice generale, anestezice locale, neuroleptice, tranchilizante, curarizante.

Doze si mod de administrare
In injectii intravenoase, in conditii de respiratie spontana, initial 1 ml sau 0,5 mg (introdus in circa 30 secunde), suplimentand eventual cu cate 0,5 ml (0,25 mg); cand respiratia este asistata se injecteaza initial 30-50 µg/kilocorp sau perfuzie cu 0,5-1 µg/kilocorp si minut. Pentru a evita deprimarea respiratiei postoperator administrarea se intrerupe inainte de terminarea interventiei.


Contraindicatii
Intoleranta la opioide, stari de deprimare respiratorie (daca se administreaza fara ventilatie asistata), bronhopneumopatii obstructive cronice; prudenta si doze mici la batrani, in caz de hipovolemie necorectata, in insuficienta cardiaca, in insuficienta hepatica, la hipotiroidieni. Cimetidina poate creste si prelungi efectul alfentanilului (ii inhiba metabolizarea).

Reactii adverse
Deprimare respiratorie - sunt necesare mijloace de asistare a respiratiei si control postoperator, eventual se administreaza antagonisti ai opioidelor (analoxona, nalorfina); hipotensiune, ameteli, greata, voma, bradicardie (se injecteaza in prealabil atropina); posibilitatea rigiditatii musculare, mai ales cand se injecteaza prea repede (se administreaza un curarizant).

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Crioprezervarea – Fertilizarea in vitro

    Definitie Crioprezervarea embrionilor (procesul de inghetare, stocare si dezghetare al embrionilor) poate creste rata nasterii, permitand embrionilor in exces ce nu sunt folositi pentru transferul embrionar actual, sa fie stocati pentru a fi utilizati in viitor....citeste mai mult

  • Normele privind suplimentele alimentare - ordin 1069/2007

    Ordin nr. 1069 din 19/06/2007 pentru aprobarea Normelor privind suplimentele alimentare Avand in vedere prevederile ARTICOLUL 20 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea productiei, circulatiei si comercializarii alimentelor,...citeste mai mult

  • Betablocante adrenergice

    Descriere De la introducerea beta-blocantelorin practica terapeutica curenta, utilizarea lor s-a extins cuprinzandnoi indicatii terapeutice, alaturi de utilizarea lor ca: - antiaritmice, - antianginoase, - antihipertensive, - cardiomiopatia hipertensiva,...citeste mai mult

  • Vaccinarea antigripala

    Ce trebuie sa stim despre vaccinarea antigripala Vaccinarea sau imunizarea activa este o metoda de profilaxie impotriva bolilor infectioase. Vaccinul este un preparat care are in compozitie antigene virale sau microbiene (inactivate sau vii atenuate), care odata...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter